Regeringen foreslĂĄr ny mulighed for at tage flere uddannelser

Den nye model, som regeringen lægger op til, skal få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse.

Regeringen foreslĂĄr, at fem ĂĄrs relevant erhvervserfaring skal give adgang til at komme ind pĂĄ en ny uddannelse gennem kvote 2.

Vi har brug for at åbne flere døre

Mette Frederiksen (S)

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) i sin partiledertale under Folkemødet på Bornholm.

- Hvis du har været dagplejemor i fem år, bør det så ikke give dig mulighed for at uddanne dig til pædagog? Eller hvis du har været tømrer i en årrække, skal du så ikke have mulighed for at uddanne dig til arkitekt senere i dit liv?

HĂĄb om flere erhvervsuddannelser

Ifølge statsministeren er der behov for at "se uddannelse, dannelse og læring som noget, der skal være en del af vores liv".

Og igennem det liv skal der altså være flere muligheder for at gå nye veje, lyder det.

Det er ikke alene mest retfærdigt, mener regeringen, men bliver også set som en mulighed for at få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse.

- Vi har foreslået klimaerhvervsskoler, som en del af svaret. Og en folkeskole, der bliver mere praktisk. Men vi har brug for at åbne flere døre. Tænk hvis erhvervserfaring også kan blive en vej, siger Mette Frederiksen.

Vil indføre grænse for karakterkrav

Allerede torsdag varslede Mette Frederiksen, at unges uddannelsesmuligheder ville fylde i fredagens tale.

Udover forslaget om at lade erhvervserfaring give adgang til videreuddannelse lægger regeringen op til at indføre en grænse på 10 for, hvor høje gennemsnit der kan kræves for at komme ind på videregående uddannelser.

Regeringens forslag kommer godt to mĂĄneder efter, at en kommission fremlagde sit bud pĂĄ reformer af uddannelsessektoren.

Kommissionen foreslog blandt andet, at der bliver indført et maksimalt karaktersnit på 9 til videregående uddannelser, men regeringen har altså valgt at lægge op til en grænse på 10 i stedet.