Politik

Det er en forløsning, siger næstformand om Thulesen Dahls udmelding

Kristian Thulesen Dahl stiller ikke op for DF ved næste valg. En beslutning, der har været under opsejling længe, lyder det fra René Christensen.

Kristian Thulesen Dahl vil ved næste folketingsvalg ikke være at finde på stemmesedlen for Dansk Folkeparti efter 26 år i partiet.

Og det er en beslutning, der har været under opsejling i lang tid, siger René Christensen, der er politisk næstformand i Dansk Folkeparti.

- Der har været meget uro, og den har Kristian været en del af. Nu kan både vi og Kristian komme videre. Jeg er sikker på, at det har været en svær beslutning, siger han til TV 2.

Er du ked af, at han stopper?

- Det ved jeg egentlig ikke. Jeg tænker mere på Kristian som person og menneske. Hvis han har det bedst med at gøre det her, så skal han også gøre det, siger han og tilføjer:

- Det giver noget afklaring for Kristian, men også partiet, så på den måde er det også en forløsning.

Det værste og det bedste valg

Kristian Thulesen Dahl kommer til at fortsætte i partiet frem mod valget, og René Christensen understreger også, hvor stor en rolle, han har spillet i partiet, og hvor "fantastisk godt" han gjorde det som formand for partiet i knap ti år.

- Han har givet os vores bedste valg, men han har jo selvfølgelig også givet os et rigtig dårligt valg, lyder det fra den politiske næstformand.

Ved folketingsvalget i 2015 fik partiet sit bedste valg nogensinde, da 21,1 procent af vælgerne satte kryds ved Dansk Folkeparti. Ved det seneste folketingvalg i 2019 så det noget anderledes ud. Her blev partiet halveret.

Også ved kommunalvalget i 2021 fik DF et katastrofevalg. Som en direkte konsekvens heraf trak Kristian Thulesen Dahl sig som formand for partiet, en post der overgik til Morten Messerschmidt.

Beslutning kommer efter interne stridigheder

Beslutningen fra Kristian Thulesen Dahl kommer efter lang tid med interne stridigheder i partiet, særligt mellem ham og partiformand Morten Messerschmidt.

Dråben, der fik bægeret til at flyde over, var ifølge Thulesen Dahl den offentlige udmelding fra partiet om, at man vil tilbyde Thulesen Dahl flere ordførerskaber end hans nuværende som forsvarsordfører. Den dialog skulle i hans øjne være holdt internt, siger han til Radio4.

Han siger videre til mediet, at han ikke har lagt sig fast på, om han vil stille op for et andet parti eller indgå i et nyt parti med den tidligere Venstre-profil og udlændige- og integrationsminister Inger Støjberg.

- Nu skal Inger Støjberg jo først stifte et nyt parti, og mange DF’ere vil selvfølgelig komme til at tage stilling til, om det er interessant i forhold til deres nuværende medlemskab af Dansk Folkeparti. Jeg skal bruge noget tid nu på at finde ud af, hvad fremtiden skal bringe. Men jeg vil holde øjne og ører åbne, siger han til Radio4.