Politik

Pape kalder det en fejl at stemme ja til borgerforslag om rigsret: - Ikke vores finest moment

Selvom Pape erkender, at det var forhastet at stemme for det omstridte borgerforslag, mener han ikke, at kritikken af blå blok er berettiget.

De seneste dage er socialdemokratiske ministre på stribe tonet frem på avisforsider og sociale medier med hård kritik af oppositionens retorik og det, som socialdemokraterne kalder "konspirationsteorier".

Blandt andre beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), som for få dage siden beskyldte Jakob Ellemann Jensen (V) for "Trumpistiske" metoder, og indenrigsminister Christian Rabjerg Madsen (S), som har kaldt selvsamme for "slagteren fra Nordsjælland".

Blandt det, der ofte fremhæves, når den blå kampagnelinje ses efter i sømmene, er det borgerforslag om at stille statsminister Mette Frederiksen (S) for en rigsret, som både Venstre, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Inger Støjberg stemte for.

Det var da heller ikke deres "finest moment", lyder det nu fra partiformand Søren Pape Poulsen (K) under debatten på Folkemødet på Bornholm.

Så det var en klar fejl, at I stemte for det borgerforslag?

- Ja, jeg synes, vi skulle have haft en anden diskussion om det. Jeg synes ikke, at vi skulle have håndteret det på den måde.

Det omstridte borgerforslag

Borgerforslaget blev stillet i januar 2021 og har i skrivende stund flere end 62.000 underskrifter, men ja-stemmerne fra de blå partier var altså ikke nok til, at det blev vedtaget. 

Siden har Granskningskommissionen været igennem en stribe afhøringer, der alle har bidraget til den beretning, der publiceres 30. juni klokken 11.00. 

Flere af de blå partier har på forhånd meldt ud, at de vil have uvildige advokater til at læse beretningen for i sidste ende at vurdere, om der er grundlag for en rigsretssag. Først hvis der kan skabes flertal, vil en rigsretssag blive en realitet. 

Foreslog bredt regeringssamarbejde

At tonen mellem de to blokke pludselig er kommet så meget i fokus hænger sammen med, at statsministeren på Grundlovsdag pludselig meddelte, at hun nu er åben over for idéen om en regering over midten.

Dog understregede hun, at Socialdemokratiet stadig går til valg på en regering med hende selv i spidsen.

Idéen om en regeringen over midten blev hurtigt hældt ad brættet af de blå partier, og siden har Socialdemokratiet skudt en kampagne i gang, hvor ikke bare Hummelgaard, men også sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og senest justitsminister Mattias Tesfaye (S) har langet ud efter de borgerlige partiers politiske stil.

Så sent som torsdag kunne man for eksempel læse, hvordan Tesfaye i Berlingske intensiverede angrebet mod Ellemann og beskyldte Venstre og resten af oppositionen for at bære brænde til et bål af mistillid.

Søren Pape Poulsen mener dog, at det koordinerede S-angreb hænger direkte sammen med, at Granskningskommissionens beretningen er på trapperne. Her vil kommissionen kortlægge det fulde forløb omkring aflivningen af alle mink i Danmark og så vidt muligt fordele ansvaret på de relevante styrelser og ministerier.

Partiformanden forklarer, at de relevante ministerier allerede har haft passager af beretningen til høringen, og at statsminister Mette Frederiksen derfor ifølge Pape ved præcis, hvad der venter.

- Man må virkelig føle sig presset, når man sender folk ud på den måde, siger Søren Pape Poulsen.

Undskyld mig, men...

Mette Frederiksen, statsminister (S)

Kritik af Ellemann er "ingenting"

Forelagt sine ministres citater om Jakob Ellemann-Jensen og den samlede blå opposition svarer Mette Frederiksen, at hun "ikke selv ville benytte sig af ordene". Men, tilføjer hun, det er "helt rimeligt, at der bliver rejst en diskussion af den måde, som dansk politik har udviklet sig på".

Men når man gerne vil samarbejdet, nytter det så noget at kalde den mand, man muligvis gerne vil i regering med, for "slagteren fra Nordsjælland" eller sige, at Venstre bruger "Trumpistiske" metoder? Mener du det?

- Jeg synes desværre, at vi igennem de senere år har set, at der bliver sået en mistillid i vores samfund. Ikke mindst til myndighederne. Vi oplevede det under corona, vi har set det i forhold til Anklagemyndigheden, og vi har set det i forhold til politiet. Det er der grund til at anholde, for myndighederne er en grundstamme i vores demokratiske samfund, og der er fuldstændig og helt og aldeles grund til at have tillid.

Men mener du alvorligt talt, at det er på niveau med det, som Donald Trump har udsat den amerikanske befolkning for?

- Vi kan se sådan nogle anstrøg af det der med, at man antyder noget, der er sådan lidt konspirationsteoretisk, eller at man ikke helt har tillid til det, som myndighederne siger, siger Mette Frederiksen.

Men kan man samarbejde med nogle, som dine ministre kalder de ting, de gør?

- Undskyld mig, men hvis du lægger sammen, hvad der er blevet sagt både om mig selv og den her regering de seneste tre år, så er det jo ingenting i forhold til det her. Det er ingenting.

Mette Frederiksen skulle fredag have mødt Jakob Ellemann-Jensen til debat. Venstre-formanden blev dog torsdag nødt til at rejse hjem fra Bornholm for at være sammen med sin far, Uffe Ellemann-Jensen, som er alvorligt syg og ligger indlagt på hospitalet.