Politik

Minkkommissionen afleverer beretning 30. juni

Flere af de borgerlige partier har allerede givet udtryk for, at de vil have Mette Frederiksen stillet for en rigsret.

Minkkommissionen afleverer sin beretning til Folketinget på et møde 30. juni klokken 11.

Det oplyser kommissionen i en pressemeddelelse.

Rapporten redegør for relevante myndigheder og ministres handlinger i forbindelse med beslutningen om at aflive alle mink i Danmark som et led i bekæmpelsen af coronapandemien.

Særligt interessant er det, hvorvidt der udtales kritik af Statsministeriet og dermed statsminister Mette Frederiksen (S).

TV 2s politiske redaktør fortæller, at rapporten har været længe ventet.

- Det er er hele Christiansborg, der venter på, det bliver 30. juni klokken 11. Der er en opfattelse af, at den her beretning kan blive afgørende for dansk politik den kommende tid og for folketingsvalget, siger han.

Op til Folketinget

Det er endnu uvist, hvad beretningen præcis indeholder, og hvordan forløbet bliver efter offentliggørelsen.

Ifølge Hans Redders kilder er der lagt op til en hård kritik af nogle parter, men nærmere kan han ikke komme det.

Minkkommissionen er dog ikke en dømmende myndighed, og ligegyldig hvad er det Folketinget, der efterfølgende skal beslutte, om nogen skal stilles til ansvar.

Flere af de borgerlige partier har allerede givet udtryk for, at de vil have Mette Frederiksen stillet for en rigsret. Den er de røde indtil videre ikke hoppet med på.

Manglende lovhjemmel

Beslutningen om at aflive alle mink blev truffet på et møde i regeringens magtfulde koordinationsudvalg om aftenen 3. november 2020. Dagen efter afholdt Mette Frederiksen et pressemøde, hvor hun beordrede alle mink aflivet.

Det viste sig dog, at der ikke var lovhjemmel.

Folketinget besluttede efterfølgende at nedsætte en kommission til at undersøge forløbet til bunds.

Kommissionen brugte over 30 retsdage på at afhøre knap 80 vidner. Sidste afhøringsdag var 8. april, og siden har Kommissionen altså brugt tid på at skrive sin beretning.