Politik

Storbritanniens fiasko får ikke dansk minister til at ændre holdning om Rwanda

Heller ikke Storbritannien selv er klar til at droppe planerne om at sende asylansøgerne afsted.

Det får ingen betydning for regeringens planer om at sende asylansøgere til Rwanda, at briternes forsøg på det samme tirsdag aften endte som en fiasko.

Sådan lyder det fra udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S).

- Jeg kan ikke vurdere, præcis hvad briterne har gjort, men deres tilgang har været helt anderledes end vores, og derfor mener jeg ikke, at det her er et problem for Danmark, siger han til TV 2.

Tværtimod mener ministeren, at det, at briterne så hurtigt har fået stablet en aftale på benene med Rwanda, bekræfter, at der er en vej frem, og at idéen er god.

Arbejdet fortsætter

Det var en retsafgørelse fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol tirsdag, der betød, at et fly med asylansøgere aldrig fik lov at forlade Storbritannien og flyve mod Rwanda.

Indsigelsen gik blandt andet på, at der ikke kan sikres en fair og hurtig asylbehandling i Rwanda.

Vi forventer at komme i mål

Kaare Dybvad Bek, udlændinge- og integrationsminister (S)

Ifølge Kaare Dybvad Bek vil Danmark ikke komme ud for samme problemer. Han mener nemlig, at briterne har forsøgt at sende asylansøgerne afsted, inden det juridiske var på plads.

- For os har det været vigtigt at lave forarbejdet først. Briterne har en anden tilgang, siger han.

Men hvis der grundlæggende er problemer med at sende asylansøgere til Rwanda, er det så ikke lidt en detalje, om det juridiske kommer før eller efter?

- Det er klart, at det her er noget helt nyt, og vi skal sikre, at vi overholder de juridiske forpligtelser. Der skal lægges et stort arbejde, og det har vi egentlig været i gang med i nogle år, og det fortsætter vi med, siger han.

Heller ikke Storbritannien er klar til at droppe planerne om at sende asylansøgerne afsted. Det slår den britiske indenrigsminister, Priti Patel, fast.

- Vi vil ikke lade os afskrække fra at gøre det rigtige og levere på vores planer om at kontrollere vores grænser, siger hun ifølge Sky News.

Priti Patel tilføjer, at indenrigsministeriets "juridiske afdeling nu gennemgår hver eneste afgørelse vedrørende afgangen", og at "forberedelserne til den næste flyafgang nu begynder".

Vil sikre internationale konventioner

Socialdemokratiet har brygget på idéen om at oprette et modtagecenter i et tredjeland side 2018, altså allerede inden partiet fik regeringsmagten.

Fra start har der været stor modstand fra flere fronter, og den er ikke blevet mindre, efter at Rwanda er blevet udpeget som landet, man vil sende asylansøgere til.

Alt fra støttepartier til eksperter og biskopper har givet udtryk for, at det er uansvarligt at sende flygtninge videre til et land, der i flere tilfælde har set stort på basale menneskerettigheder.

Fra Kaare Dybvad Bek lyder det, at regeringen naturligvis vil sikre, at alle internationale konventioner bliver overholdt.

- Vi arbejder sammen med Rwanda for at sikre, at vi kan lave en løsning, hvor vi skaber et mere retfærdigt asylsystem, hvor folk behandles ordentligt. Det er hele præmissen, og vi forventer at komme i mål med det, siger han.

Massiv politisk modstand

Regeringen forhandler fortsat med Rwanda, og der er derfor fortsat mange ubekendte faktorer, for eksempel hvor asylansøgerne vil skulle bo, hvis de sendes til det centralafrikanske land.

Om det lykkes Danmark at sende asylansøgere til Rwanda og i så fald hvornår, er uvist.

Regeringen har heller ikke opbakning fra støttepartierne, tværtimod.

I sidste uge sagde Radikale Venstres leder, Sofie Carsten Nielsen, at hun vil trække støtten til regeringen, hvis planerne gennemføres.

- Så kan vi ikke støtte den længere. Det kan jeg ikke se for mig, sagde Sofie Carsten Nielsen til Jyllands-Posten.

Også Enhedslisten og SF har sagt klart nej til at oprette et modtagecenter i Rwanda.