Ny aftale om kontanthjælp på plads – klart løftebrud, siger Ellemann
Ifølge Jakob Ellemann-Jensen (V) er der tale om et decideret løftebrud fra regeringens side, siger han til TV 2.
Der er indgået en længe ventet aftale om kontanthjælp. Det oplyser regeringen og aftalepartierne på et pressemøde tirsdag.
Formålet med aftalen er først og fremmest at sikre bedre vilkår for de børn i Danmark, hvis forældre er på kontanthjælp. Og det er lykkedes, lyder det fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S):
- Vi har lavet et retfærdigt kontanthjælpssystem. Et kontanthjælpssystem, der vil hjælpe mange flere børn. En aftale, jeg godt synes, man kan kalde børnenes kontanthjælpsreform, siger han.
Ifølge Peter Hummelgaard vil aftalen gavne de 40.000 børn, der er i kontanthjælpssystemet, og knap 10.000 børn i systemet bliver løftet op over lavindkomstgrænsen.
Aftalen er indgået mellem regeringen, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne.
Loftet erstattes af trappemodel
Aftalen indeholder en række punkter.
Blandt andet vil kontanthjælpsloftet blive afskaffet og erstattet af en indkomsttrappe.
Samtidig gives et ekstra årligt tilskud på 500 kroner til kontanthjælpsmodtagere, og Ydelseskommissionens anbefaling om at give tilskud til børns fritidsaktiviteter imødekommes også. 40.000 børn skulle få gavn af dette.
Endvidere får kontanthjælpsmodtagere, der har været et år i systemet, ret til gratis medicin, og børn af kontanthjælpsmodtagere får ret til gratis medicin fra dag et.
Desuden ændres grænsen for, hvornår man kan få kontanthjælp. Fra at have værdier for 10.000 kroner bliver det i stedet 12.000 kroner, der er grænsen. Et beløb, der i øvrigt nu vil blive indkomstreguleret i modsætning til tidligere. Og som noget nyt holdes arbejdsgiverbetalt pension også ude.
Du kan læse aftalen i dens fulde længde her.
Jakob Ellemann er utilfreds
Selvom regeringen tidligere har udtrykt ønske om at lande en bred aftale, er ingen af de borgerlige partier med. Peter Hummelgaard finder det "smadderærgerligt", men siger, at han og aftalepartierne har strakt sig langt for at møde blå blok.
Ifølge både Venstre og DF har de borgerlige partier dog aldrig været en del af de reelle forhandlinger.
Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen kan da heller ikke på nogen måde se sig selv i den aftale, der er indgået.
- Mette Frederiksen lovede ikke at hæve ydelserne til arbejdsløse indvandrere. Nu gør hun det alligevel. Det er klart løftebrud, siger han til TV 2.
Han uddyber, at det altid skal kunne betale sig at arbejde, og at det incitament mindskes med denne aftale.
Det er Peter Hummelgaard uenig i.
- Det her ændrer ikke noget i forhold til udlændingepolitikken, og der er fortsat tilstrækkelige gevinster ved at være på arbejdsmarkedet, siger han.
Støttepartierne er glade
Enhedslisten har tidligere truet med at udløse et folketingsvalg, hvis regeringen laver et forlig om sociale ydelser med borgerlige partier, eller hvis der slet ikke bliver nogen aftale, som mindsker ulighed og børnefattigdom.
Mai Villadsen er derfor "kisteglad" for, at der er landet en aftale, der ifølge hende hjælper en række børn i Danmark.
- Den her aftale, vi har lavet, viser, at politik virker og gør en forskel for Danmarks fattigste børn. Det er en aftale, som hjælper alle i systemet. Ingen mister noget, alle får, siger hun på pressemødet.
Også de to andre støttepartier, SF og Radikale Venstre, er meget begejstrede for aftalen, lyder det.