Politik

Endnu en lokalforening i Dansk Folkeparti bløder medlemmer

På Christiansborg kalder de udmeldelserne "ærgerlige". Partiets politiske næstformand mener dog ikke, at kritikken er "helt fair".

For tredje gang på en uge melder formanden for en af Dansk Folkepartis lokalforeninger sig ud af partiet.

Sammen med tre andre bestyrelsesmedlemmer har lokalformanden i Thisted, Nina Røntved Krog, forladt partiet.

Jeg vil faktisk gå så langt som til at sige, at vi ved mindre om partiet, end journalister gør.

Nina Røntved Krog, tidligere lokalformand for DF i Thisted

Det skete på et bestyrelsesmøde mandag aften, hvor lokalforeningens næstformand, Ib Poulsen, også nævnte, at han ville forlade bestyrelsen, hvis ikke der findes en anden formand end ham. Han bliver dog i partiet.

Tilbage i lokalbestyrelsen er der kun to forhenværende suppleanter.

I går forlod lokalformanden i Furesø Kommune, Carsten Svensson, også partiet på grund af for meget ”personballade og ævl og kævl”. Og i sidste uge meldte næsten hele bestyrelsen i Rebild-afdelingen sig ud af Dansk Folkeparti, fordi de ”fik nok af det interne fnidder”.

Nina Røntved Krog havde været lokalformand i Thisted i seks år, da hun i går meldte sig ud af partiet. Hun fortæller, at de fire tidligere DF’ere havde fået nok af ”den dårlige stemning” i partiet, der var styret af for meget ”fnidder fnadder”.

- Jeg har ikke sovet ordentligt i mange måneder, men i nat sov jeg som en baby, siger Nina Røntved Krog.

Ingen kontakt

Udmeldingen kommer efter en lang periode med uroligheder i toppen af Dansk Folkeparti.

Partiets krise startede allerede ved folketingsvalget i 2019, hvor de endte med 8,7 procent af stemmerne og fik historiens næststørste mandattilbagegang. Partiet mistede 21 mandater.

Lyn-analyse

Krisen i Dansk Folkeparti er større end nogensinde. Da Messerschmidt blev valgt som formand, slog han fast, at nu skulle partiet samles. Det er mildest talt ikke sket.

Folketingsmedlemmer, byrådsmedlemmer og altså også nu flere lokalafdelinger har mistet troen på projektet og sagt farvel. Det nærmer sig nedsmeltningstendenser.

DFs meningsmålinger er elendige, Messerschmidts personlige troværdighed i vælgernes øjne er lav og til efteråret skal han sågar bruge meget af sin tid i en retssal i forbindelse med sagen om mulig svindel med EU-midler.

Og i kulissen spøger Inger Støjberg, der kan være på vej til at stifte et nyt parti. Sker det, kan mange flere ende med at forlade DF, fordi de hellere vil være en del af hendes projekt.

Ved formandsskiftet blussede konflikten igen op. Umiddelbart efter valget af Morten Messerschmidt valgte seks folketingsmedlemmer at melde sig ud af Dansk Folkeparti.

De fire tidligere DF’ere i Thisted valgte at give den nye formand en chance, men ifølge Nina Røntved Krog er situationen i partiet ”ikke ligefrem forbedret” under Morten Messerschmidts lederskab. Tværtimod er situationen værre i dag, end den var, da Kristian Thulesen Dahl var formand.

Vi har altid været en familie, og nu bekriger vi hinanden

Nina Røntved Krog, tidligere lokalformand for DF i Thisted

Og det skyldes ifølge den tidligere lokalformand blandt andet en mangel på kommunikation fra Messerschmidt til baglandet. Nina Røntved Krog fortæller, at lokalforeningerne aldrig hører fra partiformanden, og hvis de forsøger at kontakte ham, får de aldrig svar.

- Jeg kan slet ikke sige, hvor mange mails jeg har sendt til ham, og hvor mange beskeder jeg har lagt på hans telefon, uden at få svar på nogen af dem, siger Nina Røntved Krog og tilføjer:

- Jeg vil faktisk gå så langt som til at sige, at vi ved mindre om partiet, end jer journalister gør.

Bekriger hinanden

ifølge Nina Røntved Krog er de mange ”personangreb” i partiet også en af årsagerne til, at de fire DF’ere mandag aften besluttede sig for at trække stikket.

Den tidligere lokalformand er især forarget over den behandling, som tidligere partiformand og nu forsvarsordfører for partiet, Kristian Thulesen Dahl, modtog efter folkeafstemningen om forsvarsforbeholdet i starten af juni.

Kristian Thulesen Dahl dukkede aldrig op til partiets valgfest, og dét kaldte hans efterfølger, Morten Messerschmidt, "helt vildt mærkeligt". Det samme gjorde partistifter Pia Kjærsgaard.

- Jeg bliver gal. Det er ikke i orden. Kristian Thulesen Dahl har kæmpet en brav kamp dag og nat under denne valgkamp, og det anerkender man ikke. Det eneste, man siger, er, at han ikke kommer til valgfesten. Manden har knoklet i årevis for dette parti, skulle han ikke have lov til at bruge valgaftenen med sin familie? Spørger Nina Røntved Krog.

Det går bedre i partiet, end det har gjort længe

René Christensen, DF's politiske næstformand

Men det er ikke kun på Christiansborg, at konflikterne foregår. Også lokalt og på de sociale medier har Nina Røntved Krog oplevet at blive kritiseret af andre medlemmer for sine holdninger. Hun fortæller, at hun ser daglige angreb på Facebook, hvor dem, der ikke har støttet Morten Messerschmidt fra starten, bliver "bandet ned".

- Vi har altid været en familie, og nu bekriger vi hinanden. Det vil jeg ikke være med til, understreger Nina Røntved Krog.

Flere talenter har forladt partiet

Kigges der længere tilbage end de seneste syv dage, har der været flere udmeldinger af Dansk Folkeparti.

Ved et møde på Grundlovsdag afslørede bornholmeren René Danielsson, at han forlader partiets hovedbestyrelse. Han begrundede det med, at der længe har været uro i partiet, og han følte sig ikke som den rette til at fredsmægle og være diplomatisk.

I starten af juni meldte et af partiets prominente navne i Nordjylland sig også ud af partiet. Kristoffer Hjort Storm, der er rådmand for senior og omsorg i Aalborg, meddelte, at han ikke længere tror på Dansk Folkeparti, der efter hans opfattelse har fået en "selvdestruktiv" kultur.

Det går godt i partiet

På Christiansborg kalder partiets politiske næstformand, René Christensen, udmeldelserne i Thisted for ”ærgerlige” og tilføjer, at de tager det til efterretning.

René Christensen mener dog ikke, at det er "helt fair” over for Morten Messerschmidt at sige, at han ikke er til at få fat på. Han fortæller, at formanden har "ligget vandret" de seneste uger for at føre valgkamp i forbindelse med folkeafstemningen om forsvarsforbeholdet.

- Jeg mener, at det går godt i partiet, bedre end det har gjort længe. Vi har foretaget en masse partipolitiske ændringer for at komme tættere på baglandet. Og så synes jeg også, der har været mindre fnidder, fortsætter han.

Hvad tænker du så om, at flere forlader partier netop pga. fnidder?

- Jeg synes da, at det er træls. Og jeg ville ønske, det fyldte mindre. Men der er ikke noget at gøre, hvis folk ikke føler, de kan bidrage med mere. Det er et vigtigt job at sidde i lokalbestyrelsen, så det skal man kun gøre, hvis man vil partiet, siger René Christensen.