Politik

Isabella Arendt går til K for at komme nemmere i Folketinget, siger afløser

Isabella Arendt har talt imod Konservatives udlændingepolitik, og så er hun pacifist. Derfor undrer det, at hun nu er folketingskandidat for partiet.

For en måned siden var hun formand for Kristendemokraterne. Nu er Isabella Arendt folketingskandidat for Det Konservative Folkeparti.

Sådanne spring kan man selvsagt ikke tage, uden at der sidder nogen tilbage og undrer sig lidt. Det gør Kristendemokraterne også i dette tilfælde.

- Jeg har en idé om, at det handler om, at hun ville have en hurtigere og nemmere vej til Folketinget, siger Marianne Karlsmose, der nu er fungerende leder for Kristendemokraterne.

Hun kan ikke se anden forklaring på partiskiftet.

- Jeg er da overrasket over, at hun uden videre kan hoppe over i Konservative, når jeg ved, hvordan hun står i forhold til udlændingepolitik, og så er hun erklæret pacifist. Så jeg er da overrasket over, at hun vælger et parti, der lægger så meget vægt på forsvaret, siger hun.

Syrlig hilsen fra tidligere kollega

Hun uddyber, at Isabella Arendt havde et forbehold i Kristendemokraterne, så hun – hvis hun blev valgt ind i Folketinget for partiet – kunne forlade folketingssalen, hvis der for eksempel skulle stemmes om at sende soldater i krig. For det ønskede hun ikke at være en del af.

- Det er jo hjerteblod i Konservative, siger Marianne Karlsmose undrende.

Lyn-analyse

Det er ikke et kæmpe stort spring. Men hun har stadig meldt sig ind i et parti, der står for noget andet. Og som formand gjorde Isabella Arendt meget ud af at profilere KD som det eneste blå parti, der ville føre en anden udlændingepolitik end det, som hun kaldte det udlændingepolitiske kapløb mod højre. 

Hun langede ud efter de blå partiers bevægelse på udlændingeområdet med udfordring af internationale konventioner, og at man var klar til at samarbejde med det yderste højre.

Isabella Arendt kommer til at svare på kritiske spørgsmål om, hvorvidt hun egentlig er enig med K om udlændingepolitik. 

 

Stig Grenov, der var formand for Kristendemokraterne før Isabella Arendt, sender også en syrlig lykønskning.

- Tillykke Isabella med Konservative, der er mere "sort end grøn", fjerner børnecheck med kontanthjælpsloft, sorterer flygtninge efter herkomst, presser fattige til landdistrikter, skriver han på Twitter og tilføjer, at Kristendemokraterne "kæmper for borgerlig anstændighed".

Pape: Forskellen på partierne er ikke det vigtigste

Isabella Arendts nye partiformand, Søren Pape Poulsen, siger, at "hun passer godt ind" i Det Konservative Folkeparti. I det hele taget mener den konservative formand ikke, at der er nogen større udfordring i at få den tidligere kristendemokrat ombord.

- Når man skifter parti, køber man jo hele pakken på godt og ondt. Forskellen på partierne er sådan set ikke så væsentlig for mig. Det vigtigste for mig er jo, at hun er klar til at kæmpe fuldt og helt for Det Konservative Folkeparti. Og det har hun meldt sig klar til, siger han til TV 2.

- Jeg tror, at enhver, der har oplevet hende, kan se, at vi har at gøre med et stærkt politisk talent, som er god til at sætte sig ind i sagerne og kommunikere. Jeg tror, hun bliver et godt aktiv for os.

Søren Pape har talt med Isabella Arendt om blandt andet hendes holdning til fri abort, som Kristendemokraterne har været internt uenige om. Her forsikrede hun ham om, at hun "bakker fuldt og helt op om kvinders ret til fri abort". Det bekræfter hun også over for TV 2.

Så højt har bølgerne altså heller ikke gået

Marianne Karlsmose, fungerende formand for Kristendemokraterne

Konservative oplyser desuden, at Isabella Arendt støtter "det nationale kompromis om dansk sikkerhedspolitik" og er indforstået med, at hun ikke vil få samme særaftale i Konservative om at kunne holde sig uden for afstemninger om krig og udsendelse af soldater.

Plads til at folde vingerne ud

Hovedpersonen selv mener, at forskellen på partiet, hun forlod, og partiet hun er kommet til, blot handler om prioriteringer.

- Men for mig helt personligt lå forskellen i, at jeg i Kristendemokraterne ikke længere oplevede, at der var plads til min måde at arbejde og være på. Så selvom der er masser af ting, som KD og Konservative kan samarbejde om politisk, så har det været afgørende for min beslutning om at forlade KD og finde et sted, hvor jeg kan være og vokse og samarbejde med andre dygtige folk, siger hun til TV 2.

- Politiske fællesskaber skal selvfølgelig også være politisk enighed, men det skal også være fællesskab, lyder det fra den nye konservative folketingskandidat.

Hun betoner, at der er blevet taget rigtig godt imod hende i det nye parti, hvor hun også føler, at der er plads til, at hun kan folde sine vinger og politiske ambitioner ud.

Arendt havde et medansvar for arbejdsmiljøet

Isabella Arendt har selv sagt, at hendes exit fra Kristendemokraterne handlede om trivsel og arbejdsmiljøet i partiet.

Men ifølge den fungerende partiformand, Marianne Karlsmose, havde Isabella Arendt som den øverste leder også et medansvar for det arbejdsmiljø. De var enige om det politiske, siger hun, men der var uenigheder om sådan noget som, hvordan partiets penge skulle bruges.

- Hun havde store forventninger til, hvad det var muligt at ansætte af hjælp til hende. Samtidig var der jo nogle frivillige ude i landet, der havde brug for økonomisk støtte, siger Karlsmose.

Hun siger dog også, at der er mange forventninger til en partiformand. Det er et hårdt hverv. Og partiet har tendens til at forfremme talenter til partiformand i for ung en alder. Hun havde dog håbet, at Isabella Arendt blot havde trukket sig som formand og så havde fortsat den politiske kamp fra en plads i partiets fortrop.

- Der er forskel på at være en dygtig frontfigur og en dygtig leder. Her må vi sige, at hendes stærkeste kompetence er at være frontfigur, siger Marianne Karlsmose, der hæfter sig ved, at Isabella Arendt ikke blev stemt ned på sin politiske linje.

Så du mener, at hun forlader Kristendemokraterne og går til de Konservative for at få bedre chancer for at komme i Folketinget?

- Ja, det gør jeg egentlig. Særligt når hun gør det så tæt på et valg. Så højt har bølgerne altså heller ikke gået.

Isabella Arendt stiller op i Østjyllands Storkreds og vil fokusere på familiepolitik og den grønne omstilling.