Politik

Her er landets mest troværdige partileder – og dem, der skraber bunden

Nederst i artiklen kan du se, hvilke partiledere der har rykket sig mest siden sidste års måling.

'Pape-power' eller 'Pape-effekten' holder stadig.

For tredje år i træk indtager Det Konservative Folkepartis formand, Søren Pape Poulsen, således pladsen som den mest troværdige partileder ifølge danskerne.

Det viser en ny måling, som Megafon har foretaget for TV 2.

Her har knap halvdelen, 49 procent, nævnt K-formanden som en af de mest troværdige. På en andenplads kommer SF-formand Pia Olsen Dyhr, skarpt forfulgt af Mette Frederiksen (S) og Alex Vanopslagh (LA).

Politisk redaktør på TV 2, Hans Redder, kalder det bemærkelsesværdigt, at Søren Pape Poulsen fortsat indtager den suveræne førsteplads på listen.

- Pape har været igennem en periode, hvor han har fået en del kritik på Christiansborg, blandt andet for håndteringen af sagen om Claus Hjort Frederiksens immunitet. Men det er åbenbart ikke noget, der har skadet hans troværdighed i vælgernes øjne, siger Hans Redder.

Han vurderer, at det er godt nyt for Det Konservative Folkeparti på vej ind i en mulig valgkamp.

- Jeg er ret sikker på, at den her måling giver anledning til, at de får en god dag hos de konservative. Personer betyder meget i moderne politik, og det her er gode tal for Pape med et folketingsvalg lige om hjørnet.

I denne artikel har TV 2 fremhævet nogle af de mest markante ændringer siden sidste måling.

Alex Vanopslagh i største fremgang

Den partileder, der har taget det største spring fremad, er Liberal Alliances leder, Alex Vanopslagh.

Sidste år fik han 17 procent i målingen. I dag ligger han på 30 procent.

Ifølge Hans Redder er Alex Vanopslagh lykkedes med at skabe troværdighed om sin person ved at skinne igennem, blandt andet på sociale medier hvor partilederen ifølge Redder er dygtig til at kommunikere med vælgerne.

- Han har formået at formidle budskaber, der ikke kun handler om det samme, som Liberal Alliance altid siger, nemlig skattelettelser, siger Hans Redder.

Messerschmidt står dårligere end Thulesen Dahl

Ved sidste års måling hed lederen af Dansk Folkeparti Kristian Thulesen Dahl. I år hedder han Morten Messerschmidt, og han har taget et dyk i forhold til sin forgænger.

Hvor Kristian Thulesen Dahl havde 12 procent, ligger Morten Messerschmidt på 9 procent. Ifølge Hans Redder er den måling med til at understrege, hvor store problemer Dansk Folkeparti står i.

- Det her er ildevarslende for Morten Messerschmidt. Han kommer lige fra en folkeafstemningsvalgkamp, hvor han var ansigtet på nejsiden. Dén valgkamp skulle have givet både Messerschmidt og DF en ny start, men endte med et historisk nederlag til nejsiden. I dag er målingerne stadig elendige, den interne uro i partiet fortsætter, og senere på året skal Morten Messerschmidt i retten om Meld og Feld-sagen, siger Hans Redder.

Statsministeren er blevet overhalet af Olsen Dyhr

SF's Pia Olsen Dyhr har fortrængt statsminister Mette Frederiksen (S) på listens andenplads, og statsministeren må nu tage til takke med tredjepladsen.

Ifølge Hans Redder kan det skyldes, at kritikken af Mette Frederiksen er taget til det seneste år, blandt andet når det kommer til håndteringen af minksagen og sms-sagen.

- Derudover tror jeg, at faldet skal ses som et endegyldigt bevis på, at det boost, hun fik under coronakrisen, er væk, siger Hans Redder.

Han mener dog ikke, at Socialdemokratiet og Mette Frederiksen skal være så kede af det over en tredjeplads.

- Det her er på ingen måde katastrofalt for Mette Frederiksen, som jo kan glæde sig over, at hun forsat scorer væsentligt højere end Jakob Ellemann-Jensen (V), som jo må betegnes som den primære udfordrer til statsministerposten.