Politik

40 procent af danskerne foretrækker regering over midten

Næsten halvdelen af danskerne mener, at det vil være godt for Danmark, hvis den næste regering rummer både røde og blå partier.

Det blev hurtigt udnævnt som en regulær bombe i dansk politik, da statsminister Mette Frederiksen (S) pludselig åbnede for en regeringskonstellation med partier fra begge sider af den politiske midte.

Mens Radikale Venstre klappede, blev ladningen hurtigt forsøgt desarmeret af blandt andre Jakob Ellemann-Jensen (V) og Søren Pape Poulsen (K). De mener begge, at der udelukkende er tale om taktik og spin fra statsministerens side.

Men hvad mener vælgerne?

I en ny Megafon-måling lavet for TV 2 svarer 40 procent, at de foretrækker en regering, der består af både røde og blå partier, mens næsten halvdelen af de adspurgte svarer, at de er helt eller overvejende enige i, at en regering på tværs af midten vil være "godt for Danmark".

- Der kan være en stor taktisk gevinst at hente i en valgkamp for de partier, der taler for en regering henover midten – også selvom de inderst inde ikke selv tror på det, siger TV 2s politiske redaktør, Hans Redder, og tilføjer:

- Det er sådan noget her, der kan være med til at afgøre valg.

Afviste Løkkes idé

Det er ikke første gang inden for den seneste årrække, at idéen om en bred regering luftes for danskerne.

Det blev den så sent som op til folketingsvalget i 2019, hvor daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen i bogen 'Befrielsens øjeblik' lagde op til et samarbejde mellem Socialdemokratiet og Venstre, som han dengang stod i spidsen for.

Da afviste Mette Frederiksen det pure, mens 47 procent af danskerne i en Megafon-måling for TV 2 erklærede sig enige i, at en SV-regering ville være godt for Danmark.

Nu, hvor Mette Frederiksen selv er blevet statsminister, går et lignede forslag altså den anden vej. Og selvom en stort set tilsvarende andel danskere udmærket kan se fordelene ved et bredt regeringssamarbejde, er de skeptiske, når det gælder realiseringen af et.

17 procent svarer, at en regering bestående af partier fra både rød og blå blok er det mest sandsynlige efter næste folketingsvalg, mens 44 procent finder det mest sandsynligt, at vi efter folketingsvalget igen står med en rød regering med støtte fra samme side af midten.

Radikale vælgere er mest begejstrede for bred regering

Selvom andelen af danskere, der ser positivt på en bred regering, er næsten identisk, når man sammenligner målingen fra 2019 med den nye, skiller andre tal sig ud.

For eksempel svarede 40 procent af danskerne op til det seneste folketingsvalg, at de foretrak en S-ledet regering med støtte fra røde partier.

I dag foretrækker 25 procent en rød regering, der udelukkende henter støtte fra samme blok, mens de 40 procent – som tidligere nævnt – altså helst ser en regering med både røde og blå partier.

Der er altså med andre ord en meget stor gruppe "midtervælgere" at slås om, når først valget udskrives.

Og selvom Hans Redder udmærket forstår, hvorfor Venstre og Konservative prompte afviste Mette Frederiksens pludselige samarbejdsidé, understreger han, at det stiller dem i en meget svær situation.

- Målingen viser, at Venstre og Konservative har brug for at appellere til midtervælgerne, og at mange af dem altså godt kan lide at høre budskabet om, at man vil det brede samarbejde. Men det vil være vanskeligt for dem på den ene side at kalde Mette Frederiksen "historisk magtfuldkommen" og samtidig skulle være åben over for et samarbejde, siger han.

Det er ikke overraskende Radikale Venstres vælgere, der ifølge målingen er de største tilhængere af en regering over midten.

I den modsatte ende af skalaen ligger Enhedslistens og Nye Borgerliges vælgere.

Der skal senest være folketingsvalg 5. juni 2023.