Ny risikovurdering fra SSI varsler stigende smitte – ordførere indkaldt til møde

Folketingets sundhedsordførere er ifølge TV 2s oplysninger indkaldt til orientering i Sundhedsministeriet fredag morgen.

Der er høj sandsynlighed for, at vi vil se en generel stigning af forekomsten af covid-19 drevet af Omikron-varianten BA.5 den kommende tid.

Faktisk forventes den smitsomme variant at være dominerende i Danmark i løbet af de kommende en til tre uger.

Det skriver Statens Serum Institut i en ny risikovurdering, som TV 2 er i besiddelse af.

Af vurderingen fremgår det, at der på nuværende tidspunkt ikke er tegn på, at infektioner med den nye BA.5-variant er mere alvorlige end tidligere.

- På den baggrund vurderes konsekvenserne af en stigning i epidemien i forhold til alvorlige forløb at være moderat for den generelle befolkning, skriver SSI.

De mange Omikron-varianter

Omikron BA.1 blev i Danmark den dominerende variant i december, hvor der allerede var en smittebølge med Delta-varianten i gang.

Den var mere smitsom end Delta, men samtidig også mindre sygdomsfremkaldende, når det gælder alvorlig sygdom. 

Siden er flere varianter kommet til, og lige nu er det altså to nye undervarianter af Omikron, der raserer  – BA.4 og BA.5. De to undervarianter er endnu en gang mere smitsomme end alle foregående varianter. Men intet tyder endnu på, at de er mere sygdomsfremkaldende.

Højere risiko for ældre

Torsdag steg coronasmitten i Danmark for første gang siden februar.

Årsagen findes i den nye undervariant, som allerede raser i Portugal, og som Seruminstituttet altså forventer vil blive den dominerende variant inden for få uger.

Selvom der aktuelt ikke er noget, der tyder på, at varianten fører til mere alvorlige forløb end tidligere, kommer BA.5-varianten med en højere risiko for, at den ældre del af befolkningen smittes.

- Aktuelt har de ældre aldersgrupper den højeste positivprocent. Derudover har de ældre aldersgrupper ikke været smittet i så stor udstrækning under Omikron-bølgen med BA.2 som den øvrige befolkning, skriver SSI og tilføjer:

- En ny større smittebølge kan derfor medføre en afledt stigning i indlæggelser blandt de ældre og sårbare.

Ordførere indkaldt fredag

Ud over positivprocenten er incidenstallet på nuværende tidspunkt også højest blandt de ældre aldersgrupper, fremgår det af SSI-vurderingen.

Samtidig ses der tegn på stigende positivprocent blandt sundheds- og plejepersonale.

Ifølge TV 2s oplysninger er sundhedsordførerne fredag morgen klokken 8 indkaldt til orientering i Sundhedsministeriet om den nye risikovurdering.

Her vil Statens Serum Institut også være til stede.