Politik

Alle undtagen én trækker sig fra DF-lokalbestyrelse

DF-bestyrelsen i Rebild har fået nok af fnidder. De tror ikke længere på, at det nogensinde får en ende.

Der er kun kassereren tilbage i Dansk Folkepartis lokalforening i Rebild.

Resten af bestyrelsens fire medlemmer samt en suppleant meldte sig torsdag morgen ud af partiet.

- Vi fik nok, siger Tommy Degn, der var formand for Rebild lokalforening indtil i morges.

Thulesen Dahl blev hjemme fra valgfest

Det er sidste uges postyr i partiet, der har fået bægeret til at flyde over for lokalforeningen.

Et postyr som indebar, at partiets tidligere formand og nu forsvarsordfører, Kristian Thulesen Dahl, blev væk fra partiets valgfest på Christiansborg i forbindelse med folkeafstemningen om forsvarsforbeholdet.

Han valgte i stedet at tilbringe aftenen med sin familie "for første gang siden 1994", skrev han i en sms til TV 2.

Det blev tilsyneladende taget ilde op af partiformand Morten Messerschmidt, som kaldte beslutningen "mærkelig" og understregede, at han ikke havde fået besked om Thulesen Dahls afbud. Også partistifteren Pia Kjærsgaard undrede sig højlydt.

Det er for træls, at hver gang man sidder til en familiefrokost, så skal man forsvare, hvad der sker i partiet

Claes Varshøj, tidligere medlem af DFs lokalforeningsbestyrelse i Rebild

Deres behov for at "angribe Kristian", fik partifællen Søren Espersen til offentligt at tage Thulesen Dahl i forsvar og sige, at han i stedet burde roses for sin valgkamp - "ikke klandres for ikke at komme til en fest".

Kan ledelsen skabe ro?

Det er den "mærkelige håndtering", der på et møde onsdag aften fik DF'erne i Rebild til at beslutte sig for at trække stikket. De kan ganske enkelt ikke forstå, hvorfor der skulle gøres et nummer ud af Thulesen Dahls afbud.

- Som lokalformand bliver man sgu træt, hvis ikke der skal mere til, siger Tommy Degn fra Rebild.

- Hvis partiledelsen ikke kan håndtere sådan en lille sag, så kan den ikke håndtere noget. Vi tror simpelthen ikke længere på, at de to (Morten Messerschmidt og Pia Kjærsgaard, red.) kan skabe ro derovre på Christiansborg, siger han.

Det ser ikke ud til at få nogen ende. Det er en Pia for fuld udblæsning og en Morten, der ikke kan styre det

Tommy Degn, tidligere formand for DFs lokalforening i Rebild

Det er samme fortælling, der går igen fra et andet nu tidligere bestyrelsesmedlem, Claes Varshøj.

- Det er blevet for træls, at hver gang man sidder til en familiefrokost, så skal man forsvare, hvad der sker internt i partiet og ikke tale om det, der burde være essensen, nemlig politik. Jeg vil ikke lægge navn til det længere, siger han.

Tilsvining, mudderkast og bagvaskelse

Begge siger, at de har været trætte af stemningen i partiet længe. Det har været "træls", siden valgnederlaget i 2019, hvor alt – efter deres opfattelse – blev "sat ind på at vælte Kristian".

De ønskede sig en anden partiformand, da Morten Messerschmidt blev valgt 23. januar. Men de var indstillede på at give den nye situation en chance, forsikrer de. Men ledelsen har ikke leveret.

- Det ser ikke ud til at få nogen ende. Det er en Pia (Kjærsgaard, red.) for fuld udblæsning og en Morten (Messerschmidt, red.), der ikke kan styre det derinde. Der bliver ved med at køre en masse fnidder. Nu nåede vi til et punkt, hvor det må de så om, siger Tommy Degn.

For det drejer sig efterhånden for lidt om politik og for meget om tilsvining, mudderkast og bagvaskelse, mener Claes Varshøj.

Støjberg-parti er ønsketænkning

Ingen af de bestyrelsesmedlemmer, TV 2 har talt med, har et nyt parti i sigte.

- Nu skal vi lige have samlet os, siger Tommy Degn, der nåede at være medlem af Dansk Folketparti i 14 år.

Claes Varshøj ville ikke ane, hvem han skulle stemme på, hvis der var folketingsvalg i morgen. Det skulle da lige være, hvis Inger Støjberg dannede det parti, der går vedholdende rygter om.

- Det var da ønsketænkning, lad mig sige det sådan. Det kunne jeg nok godt se mig selv i, siger han.

To talenter har også lige forladt DF

I sidste uge forlod et af partiets prominente navne i Nordjylland også partiet. Kristoffer Hjort Storm, der er rådmand for senior og omsorg i Aalborg, meddelte, at han ikke længere tror på Dansk Folkeparti, der efter hans opfattelse har fået en "selvdestruktiv" kultur.

Og mandag forlod bornholmeren René Danielsson partiets hovedbestyrelse. Han begrundede det med, at der længe har været uro i partiet, og han følte sig ikke som den rette til at fredsmægle og være diplomatisk.

På Christiansborg siger partiets politiske næstformand, René Christensen, at de tager Rebild-medlemmernes exit til efterretning.

- Der er ikke så meget at sige til det. Det tager vi til efterretning. Der er jo nogen, der melder sig ud, og nogen der melder sig ind. Sådan er det jo, siger René Christensen.

Og han tilføjer om miljøet i partiet:

- Det er nu ikke så slemt.