Politik

Mette Frederiksen skal komme med nogle bedre svar, mener politisk redaktør

Ellers har hun alene stillet forslaget for at imødekomme magtkritikken, lyder det fra Hans Redder.

Mette Frederiksen mangler at komme med et svar på, hvorfor der skal laves om på den nuværende regeringskonstruktion.

Det mener TV 2s politiske redaktør, Hans Redder, efter at have hørt Mette Frederiksen grundlovstale og de svar, hun efterfølgende gav pressen, efter at hun søndag har åbnet for at danne en flerpartiregering hen over midten.

Her fremhævede hun blandt andet de tiltag, som regeringen er lykkes med ifølge hende, det nationale kompromis, og hvor bredt regeringen har samarbejdet hen over midten.

- Hvorfor så lave om på regeringskonstruktionen, når man også kan lave bred politik med en smal etpartiregering? spørger Hans Redder.

Det vil statsministeren blive kritiseret for og udfordret på i den kommende tid, vurderer han.

Giv det lige en tanke

Mette Frederiksen, statsminister

Og hvis hun ikke kan levere bedre svar, vil udspillet meget hurtigt kunne blive skudt ned i den forestående valgkamp.

- Så har hun alene stillet forslaget for at imødekomme den her magtkritik, siger Hans Redder.

Går til valg som etpartiregering

I sin grundlovstale søndag benyttede statsministeren netop lejligheden til at adressere beskyldningerne om magtfuldkommenhed, som er uberettigede ifølge hende.

- Socialdemokratiet har ikke flertal selv, og det er måske meget godt. Det betyder, at vi skal forhandle dag og nat, sagde Mette Frederiksen og fortsatte:

- Der er ikke ét parti, vi kan gøre alt med, men der er mange partier, vi kan gøre meget med.

Samtidig understregede hun dog, at regeringen går til valg på at blive genvalgt – som etpartiregering.

Over for den ventende presse kom Mette Frederiksen efterfølgende med en klar opfordring til Venstre og Det Konservative Folkeparti om muligheden for at danne en flerpartiregering hen over midten:

- Giv det lige en tanke.

Desperat

Det har begge partier gjort. Og umiddelbart lader de statsministerens udstrakte hånd hænge.

Venstres formand, Jakob Ellemann Jensen, kalder timingen for "besynderlig" og understreger, at forskellen på de to partier "simpelthen er for stor" til at indgå i en regering sammen.

Hos Det Konservative Folkeparti siger partileder Søren Pape Poulsen, at en regering over midten "ikke har nogen gang på jord", og at statsministerens udmelding er "flot politisk spin".

Svært at få svar

Også pressen stillede søndag kritiske spørgsmål til statsministerens timing. Dog uden at få direkte svar retur.

Er det et forsøg på at dække over den kritik, der måske kommer i Minkkommissionens beretning i slutningen af juni?

- Det er med en ægte intention om at søge det brede samarbejde. Der er mange hårde ord i den offentlige debat, men det havde jo ikke kunnet lade sig gøre at lave det nationale kompromis, hvis alt, der bliver sagt i offentligheden, er korrekt, siger hun og svarer altså ikke direkte på spørgsmålet.

Hun åbner nogle døre her, som jeg har svært ved at se, hvor fører hen

Hans Redder, politisk redaktør på TV 2

Hvad nu?

Hans Redder har udtænkt flere muligheder for, hvordan Mette Frederiksens udmelding kan udmønte sig efter folketingsvalget. Eksempelvis hvis Det Konservative Folkeparti får et markant ringere valg end Venstre.

I så fald kunne Mette Frederiksen ringe til de konservative og tilbyde samarbejde fremfor fire år mere i opposition som lillebror til Venstre, lyder det.

- De scenarier er svære at tænke til ende nu. Hun åbner nogle døre her, som jeg har svært ved at se, hvor fører hen, siger den politiske redaktør.

Afviste Løkke i 2019

Det er ikke første gang, at en statsminister rækker ind over midten. Dagen før folketingvalget i 2019 meddelte daværende statsminister, Lars Løkke Rasmussen, at han gik efter at danne regering hen over midten.

Dengang svarede Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen:

- Vi går til valg på en ny retning for Danmark, og derfor går vi til valg på at danne en socialdemokratisk mindretalsregering. Jeg har prøvet at samarbejde med Løkke gennem flere år nu, og jeg har set, at det ikke er der, det brede samarbejde udspiller sig.