Derfor kan Mette Frederiksens idé om en bred regering blive en realitet
Når først døren er åbnet for et bredt samarbejde, kan den ikke lukkes igen, siger TV 2s politiske redaktør.
Afvisningen fra Venstre og Det Konservative Folkeparti er rimelig tydelig. De kan på ingen måde se sig selv indgå i en regering med Socialdemokratiet efter næste folketingsvalg.
Faktisk tager de knap nok Mette Frederiksens udmelding søndag om at danne en regering henover midten seriøst.
- Det er politisk spin, og det har ingen gang på jord, sagde Søren Pape Poulsen (K) efter sin grundlovstale søndag.
Og fra Jakob Ellemann-Jensen (V) lød det:
- Jeg synes, timingen er besynderlig, og jeg synes ikke, det er supertroværdigt.
TV 2s politiske redaktør, Hans Redder, er enig i, at der er stort element af taktik fra Mette Frederiksens side. Men han tror også, at der ligger mere bag udmeldingen, og han vil bestemt ikke afvise, at en regering hen over midten kan blive til virkelighed.
Mandatfordelingen bliver afgørende
Ifølge Hans Redder er det vigtigt at forstå, at selvom det ser godt ud for Socialdemokratiet i meningsmålingerne, og Mette Frederiksen i udgangspunktet håber på genvalg af etpartiregeringen, er alt vendt på hovedet i dansk politik.
- Det politiske billede er mildest talt under opbrud, og flere og flere partier taler om bredt samarbejde og et opgør med blokpolitik, siger han.
Faktisk har Radikale Venstre helt tydeligt sagt, at partiet ikke kommer til at støtte en ren socialdemokratisk regering ved næste valg. Og Lars Løkke Rasmussen, formand for det nystiftede parti Moderaterne, har sagt, at han er klar til "at låse dansk politik og tvinge til samarbejde over midten".
Derfor er det ifølge Hans Redder helt afgørende, hvordan mandaterne kommer til at fordele sig efter et folketingsvalg.
- Jeg kan godt se et scenarie for mig, hvor mandaterne fordeler sig sådan, at der ikke nemt kan dannes enten en rødt eller blåt flertal. Og hvis partier som Moderaterne eller de radikale ender med de afgørende mandater, kan Mette Frederiksens idé om en regering henover midten få gang på jord, siger han.
S-V-K-R-SF-regering?
Men hvem er det så, der potentielt skal danne regering?
Mette Frederiksen har endnu ikke selv sat ord på, hvilke partier hun helt konkret forestiller sig.
Dog nævner hun flere gange i et interview med Jyllands-Posten og under sin grundlovstale samarbejdet mellem partierne fra det nationale kompromis om dansk sikkerhedspolitik, der faldt på plads i marts. De tæller Socialdemokratiet, Venstre, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre og SF.
- Samarbejdet har været så godt, og det nationale kompromis viser, hvad bredde kan, lød det blandt andet fra statsministeren.
Også Sofie Carsten Nielsen, formand for Radikale Venstre, nævnte det som en mulighed, at de fem partier kan danne regering.
Hans Redder tror da også, at det er den konstellation, som Mette Frederiksen umiddelbart har i tankerne. Men det har han alligevel svært ved at se for sig.
- Der er lang vej til en regering over midten, og der er rigtig langt til en regering med de fem partier, siger den politiske redaktør, der dog igen ikke vil afvise, at det kan ske.
En politisk enhjørning
Det er ikke første gang, at en statsminister lufter idéen om en samarbejde på tværs af blokkene. I 2019 sagde daværende Venstre-statsminister, Lars Løkke Rasmussen, at han godt kunne se en regering mellem Venstre og Socialdemokratiet.
Det afviste Mette Frederiksen dog blankt.
Ifølge Hans Redder kan man beskrive idéen om en regering henover midten som "en politisk enhjørning".
- Det er noget få har gjort, ingen godt, men mange drømmer om det, siger han.
Den udlægning er Helle Helboe Pedersen, professor i statskundskab ved Aarhus Universitet, enig i. Hun fortæller, at det brede samarbejde er populært i teorien, men ikke i praksis.
- Der er ikke præcedens for regeringer henover midten. I Danmark dannes der typisk regeringer om S støttet af røde partier, eller V eller K støttet af blå partier.
Det er da også kun sket én gang før, at Venstre og Socialdemokratiet indgik regering. Det skete i 1978 under Anker Jørgensen. Eksperimentet faldt sammen kun 14 måneder senere.
- Det bliver uforudsigeligt
Hvorvidt det ville gå anderledes i dag med en regering bestående af røde og blå partier, kan ingen spå om. Det er heller ikke sikkert, vi nogensinde finder ud af det.
Hans Redder er dog ikke i tvivl om, at søndagens melding fra Mette Frederiksen er en gamechanger.
- Når først døren er åbnet for et bredt samarbejde, vil det være på bordet, når der skal være regeringsforhandlinger efter valget. Jeg tror, at de bliver lange, og jeg tror, at de bliver svære, siger Hans Redder og tilføjer:
- Det næste år bliver uforudsigeligt og utroligt spændende.
Der skal senest afholdes folketingsvalg 4. juni 2023.