Politik

Vi er 100 procent klar til at indgå i en regering, siger Lars Løkke

Moderaterne kommer ikke til at pege på hverken en rød eller en blå statsminister.

Når Lars Løkke Rasmussen endelig stifter partiet Moderaterne helt officielt søndag, er det med en klar ambition om at komme i Folketinget allerede ved det kommende valg.

Danmarks tidligere statsminister er også parat til at gå i regering igen.

- Vi er 100 procent klar til at indgå i et regeringssamarbejde, fastslår Lars Løkke.

Han forsikrer, at Moderaterne også vil opstille "kapable folk, der vil kunne løfte et ministeransvar".

- Og uden at sidde og gøre mig til vil jeg da tro, at jeg også godt selv vil kunne finde ud af det, siger han i et interview med TV 2.

Men "det er ikke det, der driver det".

Behov for samarbejde hen over midten

Moderaterne er først og fremmest et "forandringsprojekt", uddyber Lars Løkke.

Når partiprogrammet foldes ud i sin helhed på årsmødet i Vejle, vil man ifølge Løkke se en ambitiøs dagsorden, der ikke handler om store overskrifter eller quickfix, men om grundlæggende forandringer af hele den måde, vi indretter samfundet på.

For eksempel vil Moderaterne gerne lave en "rigtig" sundhedsreform for at skabe tættere samarbejde mellem det, der sker på sygehusene, ude i kommuner og hos den almene praktiserende læge.

Der er simpelthen brug for nogen, der tager ansvar for at lave mere grundlæggende forandringer

Lars Løkke Rasmussen, politisk leder, Moderaterne

Partiet drømmer om at lave en "institutionsreform", hvor de borgernære institutioner som plejehjem, skoler og børnehaver sættes fri, så de får større faglig frihed. Og når folketingsvalget nærmer sig, vil Moderaterne komme med "offensive skatteforslag".

Så store ændringer af samfundets basale indretning kan kun gennemføres af et bredt flertal hen over midten, betoner Løkke. Derfor har Danmark hverken brug for en rød eller en blå regering, men en samlingsregering med alt godt fra begge blokke.

- Vi er nødt til at være sammen om forandringen, for blokkene blokerer for langsigtede løsninger, mener han.

Drømmen fra valgkampen

Moderaterne betegner sig selv som et "lilla" midterparti, der ikke hører til nogen af siderne. Af samme grund afviser Løkke på forhånd at ville være parlamentarisk grundlag for hverken en rød eller en blå regering.

- Der er simpelthen brug for nogen, der tager ansvar for at lave mere grundlæggende forandringer i den måde, vi driver tingene på. Det kommer aldrig til at ske med en blå regering. Det kommer aldrig til at ske med en rød regering. Det kommer kun til at ske, hvis man får etableret et forpligtende samarbejde, som rummer begge nuancer, siger han.

Det bedste ville være en flertalsregering, som sagde: "Glem dem, der står og skriger ude ved hjørneflagene"

Lars Løkke Rasmussen, politisk leder, Moderaterne

Partiet kan således heller ikke sige, hvem det vil pege på som statsminister. Kun at Moderaterne "kan være parlamentarisk grundlag for en regering, der dannes hen over midten med en offensiv reformdagsorden".

Og den ambition deler hverken Mette Frederiksen (S), Jakob Ellemann-Jensen (S) eller Søren Pape Poulsen (K) umiddelbart. Tværtimod har de to førstnævnte pure afvist idéen om en regering hen over midten, som Løkke ellers bragte til bordet i 11. time under valgkampen i 2019.

Så det skal være en regering med partier fra begge blokke, før I kan være med?

- Ja, siger Løkke og gentager sin gamle drøm fra 2019 om at kunne udelukke partierne på fløjene af det politiske spektrum.

- Det bedste ville være en flertalsregering, som i en periode sagde: "Glem dem, der står og skriger ude ved hjørneflagene. De skal selvfølgelig være der. Men nu er vi altså nogle voksne i rummet, der tager ansvaret for at stramme bardunerne i det her samfund. Det er sådan en regering, vi gerne vil have".

Løkke udelukker Statsministeriet

Er du selv statsministerkandidat?

- Jeg har været statsminister to gange. Jeg tror såmænd godt, jeg kunne løse opgaven. Men jeg betragter det som det mindst realistiske udfald af et nyt folketingsvalg. Det er slet ikke vores ambition.

Jeg betragter det ikke som realistisk, at jeg i det her liv skal være statsminister igen

Lars Løkke Rasmussen, politisk leder, Moderaterne

Men du er klar til at melde dig på banen?

- Ja, men det bør alle partiledere jo være. Men hvis jeg skal være helt ærlig, så tror jeg, at sandsynligheden for, at der bliver dannet en regering hen over midten uden om Moderaterne – for at undgå mig som statsminister – er større, end at jeg nogensinde bliver det igen, griner han.

Men du er klar til at gribe muligheden, hvis den skulle opstå?

- Ja, Moderaterne er et parti, der har en ambition om at deltage offensivt i dansk politik. Derfor vil vi jo også være parat til at gå i regering. Men prøv lige at høre her; jeg betragter det ikke som realistisk, at jeg i det her liv skal være statsminister igen.

Partiet sætter navn på 43 kandidater

Moderaterne blev i marts officielt opstillingsberettiget til næste folketingsvalg under partibogstavet M.

Men partiet stiftes altså først formelt ved weekendens årsmøde, der afholdes i Vejle søndag.

Her skal Lars Løkke Rasmussen vælges rigtigt som partiformand, partiprogrammet offentliggøres, og der sættes navn på de første 43 kandidater, der stiller op for Moderaterne ved det kommende folketingsvalg.

Partiet forventer flere end 500 deltagere på årsmødet, som du kan følge på TV2.DK og TV 2 NEWS.