Heunicke vil undgå nye nedlukninger – myndigheder klarggør forskellige planer

Myndighederne lægger lige nu flere forskellige planer. Samtidig skaber ny variant stigende smitte i Portugal, hvor 86 procent er vaccineret.

Hvis coronavirus på ny spreder sig i samfundet senere på året, vil regeringen så vidt muligt gerne undgå nye nedlukninger og restriktioner. Derfor er myndighederne i øjeblikket i gang med at lægge forskellige planer for, hvordan det skal håndteres.

Det oplyste sundhedsminister Magnus Heunicke (S) fredag på et samråd.

- Vi ved ikke, hvad det er (der kommer, red.). Det kan være en Omikron-lignende-, en undervariant eller en helt ny variant.

I Portugal stiger smitten med ny BA.5-variant

I Portugal, hvor 86 procent af befolkningen er fuldt vaccineret, er der lige nu stigende smitte med Omikron-varianten BA.5, der hurtigt er blevet den dominerende. Faktisk har landet lige nu den anden højeste smitterate i verden, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Samtidig viser et helt nyt amerikansk studie, at Omikron-undervarianterne BA.4 og BA.5 ser ud til at være meget bedre til at undvige den immunitet, der er opnået gennem tidligere smitte og vaccination.

Varianten er også fundet i Danmark. Herhjemme er Omikron-varianten BA.2 fortsat den dominerende, men en større andel bliver nu testet positiv med to nye undervarianter, herunder Omikron BA.5, oplyste Statens Serum Institut (SSI) torsdag.

Ifølge professor i infektionsmedicin på Rigshospitalet, Jens Lundgren, har studiet skabt genlyd blandt verdens forskere. Ikke mindst fordi studiet har betydning for efterårets vaccinationsprogram, som de danske myndigheder lige nu indsamler brikkerne til. Det kan du læse mere om her.

- Den angriber med nye varianter hele tiden

Og netop vacciner er et vigtigt redskab, som myndighederne vil tage i brug. Og i alle scenarier vil det være den ældre del af befolkningen, som bliver vaccineret først, lød det fra Magnus Heunicke.

I øjeblikket er Danmark fri for restriktioner såsom mundbind og afstandskrav. Samtidig nedjusterede myndighederne for nylig risikoniveauet i forhold til corona til det lavest mulige niveau for første gang under coronaepidemien.

BA.4 og BA.5 er højst sandsynligt ikke “end-game” af Omikron

Jens Lundgren, professor

Men coronasmitten er ikke væk.

Således er der dagligt borgere i Danmark, som ifølge SSI bliver konstateret smittede med coronavirus.

- Så selvom vi ved meget mere om den her sygdom, end vi vidste for 2,5 år siden, er der også ting, vi ikke ved, fordi den angriber os med nye varianter hele tiden, siger Magnus Heunicke.

Virussen har ikke fundet sin endelige version endnu

Jens Lundgren kalder det et kapløb om at få så meget viden som muligt over for de varianter, som efter forventningen kommer til efteråret og vinteren – og for at finde ud af, hvordan danskerne bedst bliver beskyttet.

Han oplyser til TV 2, at det stadig er for tidligt at sige noget konkret om, hvad efteråret og vinteren vil bringe – og derfor også for tidligt at bekymre sig. Men han forventer ligesom Verdenssundhedsorganisationen, WHO, at vaccinerne fortsat vil beskytte mod alvorlig sygdom, selvom personer stadig kan blive smittet.

Jens Lundgren siger dog også til TV 2, at virussen er ustabil og ikke har fundet sin endelige version endnu:

- BA.4 og BA.5 er højst sandsynligt ikke “end-game” af Omikron. Vi må forvente, at der kommer yderligere undervarianter, siger professoren.