Folkeafstemning 2022

Valget var en gave til den spritnye formand - men kampen sluttede med "den bedste tabertale" nogensinde

TV 2 har fulgt Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt på det sidste stykke af en meget lang valgkamp.

Han bliver egentlig spurgt, hvordan det er at tabe efter at have knoklet for et andet resultat. Men Morten Messerschmidt svarer, at han nærer "den dybeste respekt" for danskernes beslutning. Folkeafstemninger er "en smuk tradition". Dem skal vi have flere af, siger han i partilederdebatten onsdag aften i folketingssalen på Christiansborg.

Han smiler ikke længere. Det virker som om, at han ikke rigtig er til stede.

Dansk Folkepartis formand har været spydspids for nej-sidens valgkamp i næsten tre måneder. Siden 6. marts hvor de fem største partier i Folketinget indgik "det nationale kompromis om dansk sikkerhedspolitik", der indebar, at danskerne 1. juni skulle stemme om at bevare eller afskaffe Danmarks forsvarsforbehold.

TV 2 har fulgt ham på den sidste dag i en maratonvalgkamp, der kulminerede med et stort ja fra danskerne.

Dagen begyndte mere end 16 timer tidligere.

6.53 Croissanter til vælgerne

Iklædt hvid skjorte og sandfarvet hørjakke ankommer Morten Messerschmidt til Hovedbanegården i København.

Nogle partimedlemmer står klar med croissanter, foldere og plakater med "stem nej til mere EU”. Messerschmidt hilser med kram og “tak for sidst” og begynder at dele ud til de forbipasserende.

Dagens første interview er live på TV 2 NEWS klokken syv.

- Hvorfor tror du, at du kan overbevise vælgerne om, at det skal være et ja i dag, spørger reporteren.

- At det skal blive et nej, korrigerer Morten Messerschmidt ham.

7.30 Tatarmadder og fadøl i nat

- Jeg tror, det er en del af forklaringen på, at ja-siden fører sådan, siger han lidt senere om ja-nej-forvirringen, mens han går mod Tivoli, hvor han skal i Go’Morgen Danmark.

Han har det “fremragende”, siger han. Dog kan han mærke på maven, at han måske ikke skulle have spist en dobbelt tatar-mad klokken et i nat, griner han.

Efter valgkampens sidste partilederdebat tirsdag aften, kørte han direkte fra DR på Amager til Dyrehavsbakken i Klampenborg, hvor der var premiere på årets forestilling på Bakkens Hvile.

Han skulle nå tilbage til en bestemt sang, hvor hans kæreste, bakkesangerinden Dot Wessmann, der også ejer Bakkens Hvile, synger om at være formands-frue. Messerschmidt står altid i baren i Bakkens Hvile. Og der skulle han også stå under sangen, så hun kunne nikke over mod ham under sangen og synge, at han er så god en bartender, så det går nok.

Han nåede det.

Efter forestillingen var der mad og fadøl til ved to-tiden.

Her fem-seks timer senere er der ingen spor af den foregående aften i hans ansigt.

- Han er en maskine. Han kører bare, bemærker hans assistent, der også var med i går aftes.

Messerschmidt får en kop kaffe og tjekker sin telefon, mens han venter på, at det bliver hans tur i ‘sminken’ efter Pia Olsen Dyhr fra SF. De to skal debattere om lidt i studiet.

8.03 Sidste måling

Valgkampens sidste meningsmåling viste tirsdag aften, at et klart flertal af danskerne vil stemme ja til at afskaffe forsvarsforbeholdet.

Målingerne bekymrer ikke Morten Messerschmidt, siger han. Men han ved godt, hvad det er for en tale, han skal holde i aften, når valgresultatet står klart.

Partiformanden går for sig selv og laver stemmeopvarmningsøvelser, inden han skal inde og debattere i studiet, hvor en kok sylter rødbeder til valgflæsk, og et jazz-orkester lige har spillet.

Han er veloplagt under debatten. Han gentager, som han har sagt gennem hele valgkampen, at hovedparten af EU’s missioner i øjeblikket foregår i Afrika. Det handler slet ikke om Ukraine eller Putin, mener han.

8.29 Ubalance i valgkampen

Han finder en bænk i Tivoli, hvor han kan sidde og lave en live på Facebook og besvare folks spørgsmål.

Ænder går rundt og snadrer i baggrunden.

Han ikke gjort sig nogle forberedelser til denne sidste store dag.

- Jeg vil gerne have det sådan, at når jeg lægger mig til at sove om aftenen, så ved jeg, at jeg ikke kunne have gjort mere. Og sådan har jeg det lige nu, siger han.

Der har været en ubalance i valgkampen, mener han. Under de store partilederdebatter har alle partier fået lige meget taletid. Med blot tre nej-partier har deres side fået langt mindre taletid end ja-siden, der tegnes af 10 partier.

Man har en meget enfoldig tilgang til politik, hvis man tror, at man på få måneder kan rette op på målingerne

Morten Messerschmidt, formand for Dansk Folkeparti

Han medgiver dog også, at han selv har fået mere end de fleste.

- Men den medie-bias, der har været, og bagtæppet med Ukraine har gjort, at det har været op ad bakke for nej-partierne.

8.40 En ny sherif i byen

Han havde været formand for Dansk Folkeparti i halvanden måned, da afstemningen om forsvarsforbeholdet blev planlagt.

En gave for den nye formand for det EU-skeptiske parti – endda med en baggrund som jurist, underviser i forfatningsret og tidligere medlem af Europa-Parlamentet. Selvfølgelig har det hjulpet ham med at profilere sig.

- Folk er blevet opmærksomme på, at nu er der en ny sherif i byen.

Men han kalder det “grænsende til komisk”, når politiske kommentatorer stempler det som et nederlag, at DF ikke har rykket sig i meningsmålingerne samtidig. Det er meget at forlange.

- Man har en meget enfoldig tilgang til politik, hvis man tror, at man på få måneder – hvor der i øvrigt har været bulder og brag og en masse indre ting – kan rette op på målingerne. Det er ikke sådan politik fungerer. Det tager år at genopbygge vælgernes tillid til et parti. Uanset hvor meget tv-tid, man får, så er det ingen quickfix.

Han går live på Facebook. Det skulle vare et kvarter, men Messerschmidt bruger en halv time på at besvare spørgsmål.

9.09 Stemmeøvelser

På vej ud af Tivoli laver han igen øvelser med sin stemme.

- Jeg er begyndt at miste overtoner, siger han til sin assistent.

Det er et tegn på, at han trænger til ro, når hans stemmelæber begynder at blive anstrengte.

Men han skal lige forbi Christiansborg til et interview mere, meddeler assistenten.

11.07 Maj måned eksisterer ikke

- Jeg lever efter Churchills ordsprog: Never surrender, siger han to timer senere veloplagt til pressen ved Ordrup Bibliotek, hvor han skal stemme.

Han ankommer til fods med Dot Wessman i hånden.

Det seneste halve år har været en “spændende tid”, fortæller han, med formandsvalg i Dansk Folkeparti, intern uro i partiet og nu valgkamp.

- Jeg synes efterhånden godt, at der må være lidt Dot-tid i kalenderen. Det er ikke meget, vi har set til hinanden, siger han.

Udenfor er der interviews igen.

Dot Wessman fortæller, at parret har aftalt, at “maj måned eksisterer ikke”. For Morten skulle føre valgkamp, og hun forberedte showet på Bakkens Hvile.

- Var det det, smiler han til halvkredsen af pressefolk foran sig.

Dot Wessmann skal tilbage til Bakken, og Morten Messerschmidt skal hjem og hvile sig inden aften på Christiansborg.

En flok skolebørn opdager ham dog, og hurtigt bliver han omringet af unger, der vil highfive.

- Morten, vi elsker dig.

- Husk at finde min tik tok.

- Hvem er det?

19.47 Med ryggen mod muren

Der er rød-hvide roser, hvide duge og rester af valgflæsk i Snapstinget på Christiansborg.

Den aldrende kapelmester Henrik Krogsgaard sidder midt i infernoet af stemmer og spiller "forelsket i København" på et klaver. Der foregår flere interviews i salen, og DF'ere sidder stadig ved bordene og drikker vin. Der er ingen fadøl og rødternede duge, som der ellers plejer at være.

Jeg føler ikke, at vi kunne have gjort mere. Morten Messerschmidt har arbejdet solen sort

Gert Løfgren, folketingskandidat for Dansk Folkeparti

Små ti minutter senere stopper musikken. Alle venter på den første exitpoll.

- Buuhhh, lyder det et sted i lokalet, da tallene kommer op på tv-skærmene.

- Det ser ikke for godt ud, konstaterer John Vind, en DF'er fra Kalundborg, lidt slukøret ved et af bordene.

- Men det kommer ikke helt som en overraskelse, siger Gert Løfgren, der er folketingskandidat i Rudersdal.

De føler, at Dansk Folkeparti har været det eneste af nej-partierne, der er gået helhjertet ind i at føre valgkamp. Og John Vind fortæller, at de ældre, han har talt med, troede, de skulle stemme "ja" for at beholde alting som nu.

De har "kæmpet med ryggen mod muren".

- Jeg føler ikke, at vi kunne have gjort mere. Morten Messerschmidt har arbejdet solen sort. Vi er et lille parti med ny formand og ny organisation. Men selvfølgelig er det skuffende, siger Gert Løfgren.

20.31 Generalprøven

Partifællerne stimler sammen ved indgangen for at tage imod partilederen, når han ankommer. Idet de ser på tv-skærmene, at han nærmer sig, begynder de at råbe taktfast "Morten, Morten, Morten" og klappe.

Morten Messerschmidt ankommer til hyldest.

Han finder sin plads på det lille podie i midten af lokale.

- Kære venner. Det er en stor aften. Fordi det er folkeafstemninger altid, begynder han.

De har ikke fået det ønskede resultat, men de har givet "et umisforståeligt signal om, at Dansk Folkeparti er sprællevende".

- De kan knække vores faner, men de kan ikke tage humøret fra os, siger han og roser alle partimedlemmerne, der har knoklet i løbet af valgkampen.

Den ånd, de sammen har udvist, er den, der "kommer til at genskabe vores alle sammens Dansk Folkeparti", siger han.

Der er ingen vindere eller tabere på Christiansborg i dag. Danskerne har talt, og det er "en smuk tradition", siger han og indvender dog, at "mange har stemt under påvirkning af krigen i Ukraine", som ja-partierne har spillet på.

Nu skal de i stedet nidkært vogte over Folketinget og holde øje med, hvordan det forvalter sit ansvar i den nye situation.

- Jeg kan love jer, vi vil være der som en frisk august-hveps den første gang, de svigter, siger han og får begejstrede klapsalver fra sine tilhørere.

Og dette valg var "bare generalprøven". Den næste milepæl for partiet bliver folketingsvalget, og med partifællernes kampgejst så kan det kun gå godt for Dansk Folkeparti, forsikrer han.

- Det var sgu den bedste tabertale, jeg nogensinde har hørt, kommenterer et partimedlem bagefter i salen.

Flere bemærker, at de ganske vist ikke har vundet i aften, men valgkampen har været god for partiet. Som en meget lang rystesammentur.

21.17 Breaking news

Der står urørt kage og kaffekopper i det tilstødende lokale. Partisekretæren siger tak for i aften, og Henrik Krogsgaard spiller aftenens sidste nummer. Melodi Grand Prix-hittet "Lige der hvor hjertet slår".

Morten Messerschmidt har overstået interviews med alle medierne og går rundt og hilser på partimedlemmerne. Det går hurtigt, for han skal videre.

TV 2 får lov at få et par ord.

Hvordan har du det?

- Jeg har det storslået, forsikrer han og siger igen, at nu skal han holde øje med, hvordan ja-partierne forvalter den tillid, danskerne har vist dem.

Han går videre. Han skal afsides. Slappe lidt af, inden den store partilederdebat, der afslutter denne valgaften.

Samtidig er der breaking news. Resultatet er skudsikkert nu. Danskerne har stemt ja.