Folkeafstemning 2022

Søren Espersen langer ud efter partitoppen efter "mærkeligt angreb" på Thulesen Dahl

Partitoppen burde have rost den tidligere formand for sin indsats under valgkampen i stedet for at klandre ham, siger Søren Espersen til TV 2.

Det tiltrak stor opmærksomhed, at den tidligere DF-formand Kristian Thulesen Dahl onsdag aften udeblev fra partiets valgfest på Christiansborg.

Han begrundede sin manglede tilstedeværelse med, at han havde valgt at tilbringe aftenen sammen med sin familie.

En prioritering, som både Thulesen Dahls forgænger, Pia Kjærsgaard, og den nuværende formand, Morten Messerschmidt, onsdag aften kaldte "mærkelig".

Men det "mærkelige" er ikke Kristian Thulesen Dahl, siger partifællen Søren Espersen nu til TV 2. Det er i stedet Kjærsgaards og Messerschmidts behov for at "angribe Kristian" for noget, han "suverænt bestemmer selv":

- Vi har ikke mødepligt til fester. Jeg synes, at det er vigtigere, hvad Kristian Thulesen Dahl har udrettet op til 1. juni klokken 20.00 (da valgstederne lukkede, red.), end hvad han gør bagefter, når slaget er forbi, siger Søren Espersen og tilføjer:

- Jeg ved, at han har rejst land og rige rundt og har forsøgt at gøre alting i den periode, der har været. Det, synes jeg, at han skal roses for. Ikke klandres for ikke at komme til en fest.

"Skubber på en vogn"

Efter at Kristian Thulesen Dahl valgte at gå af som formand for Dansk Folkeparti, er han blevet forsvarsordfører. Og da det var netop forsvarsforbeholdet, som onsdag var til afstemning, undrede flere ved partiets valgfest sig altså højlydt over hans manglende tilstedeværelse.

Men ikke Søren Espersen.

Han ville ikke have studset over det, hvis ikke det var fordi, at først Messerschmidt og senere Pia Kjærsgaard havde udtalt sig om det til pressen.

- Altså valgaftener på Christiansborg er et virvar. Der er ingen, der aner, hvem der er til interview med hvem og så videre. Der er ingen, der ser, hvem der er der, siger Søren Espersen og tilføjer:

- De er jo med til at skubbe på en vogn, som slet ikke eksisterede, før de var på banen. Det overrasker mig egentlig, at to så erfarne politikere gør det på den måde.

Messerschmidt burde have tiet

Kristian Thulesen Dahl meddelte allerede onsdag eftermiddag, at han ikke ville være at finde på Christiansborg til valgfesten.

Ud på aftenen skrev han til TV 2, at der "absolut ingen dramatik eller markering" var i beslutningen.

Men da Morten Messerschmidt ankom til Christiansborg, kaldte han ikke alene udeblivelsen "mærkelig". Han sagde samtidig, at han personligt altid havde valgt at tage sin familie med til valgfester, og at Kristian Thulesen Dahl ikke personligt havde fortalt ham, at han blev hjemme ved familien.

Lyn-analyse

Der er en isnende kulde mellem Thulesen Dahl og Messerschmidt. Vi står formentlig foran et stort opgør internt i Dansk Folkeparti. Vi må regne med, at Inger Støjberg inden længe meddeler, at hun etablerer sit eget politiske parti. Og sandsynligheden peger i den grad på, at Thulesen Dahl tilslutter sig det parti. Så vi taler om, at Thulesen Dahl er på vej ud af Dansk Folkeparti. 

Kilde: Ritzau

Den information så Messerschmidt i stedet på Twitter, forklarede han. Og han havde ikke på daværende tidspunkt haft lejlighed til at ringe til ham.

- Jeg har da været ude at føre valgkamp. Det er vigtigere for mig at tale med vælgere end at vide, hvorfor Kristian Thulesen Dahl prioriterer anderledes, sagde Messerschmidt onsdag aften.

Torsdag lyder det altså fra Søren Espersen, at det var en fejl af Messerschmidt at udtale sig på den måde:

- Det, synes jeg ikke, at han burde have gjort. Det er ikke en særlig heldig måde, at det her er startet på.

Flere partifæller forstår Thulesen Dahl

Dansk Folkeparti holder torsdag morgen gruppemøde på Christiansborg. Her siger flere af de fremmødte, at de ikke har nogen kommentar til sagen.

Jens Henrik Thulesen Dahl (storebror til Kristian Thulesen Dahl, red.) siger imidlertid, at han har det "fint" med, at valgfesten foregik uden sin bror. Samme toner lyder fra Dennis Flydtkjær, som fortæller, at han selv plejer at fejre valgaftener hjemme i sin kreds.

Mette Dencker siger kortfattet, at hun ikke selv deltog ved onsdagens valgfest, "så jeg skal ikke dømme andre".

Partiformand Morten Messerschmidt ønskede på vej ind til gruppemødet ikke at forholde sig til Søren Espersens kritik.

Kristian Thulesen Dahl havde allerede inden valgaftenen meldt afbud til dagens gruppemøde, skriver han til TV 2 og tilføjer:

- Men udover det har alle nok også brug for at få lidt ro på efter i aften.