Folkeafstemning 2022

Rørt Ellemann føjede tre ord til sin fars berømte citat

I 1992 kunne Uffe Ellemann-Jensen ikke få danskernes opbakning til en fuld EF-tilslutning. 30 år senere lykkedes det sønnen på ét område.

Der måtte synkes en ekstra gang, før Jakob Ellemann-Jensen (V) onsdag aften sluttede sin sejrstale af med en reference til sin far, den mangeårige Venstre-formand og udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen.

Det var nemlig Uffe Ellemann-Jensen, der i 1992 sagde ordene, der viste sig at blive berømte:

- If you can't join them, beat them.

Konteksten vender vi tilbage til. For efter en kort pause, hvor Jakob Ellemann-Jensen fra scenen kunne nyde synet af skrålende partifæller med Venstre-flag vejende over deres hoveder, tilføjede han:

- Let's join them.

Citat gik verden rundt

Det historiske citat "If you can't join them, beat them" fra 1992 faldt kort tid efter, at danskerne havde stemt nej til Maastricht-aftalen. Og derfor risikerede Danmark at skulle forlade det europæiske samarbejde, som dengang hed EF.

Et faktum, som Uffe Ellemann helst ikke ville tale om, da han i sit virke som udenrigsminister rejste til EF-topmøde i Lissabon. Derfor kom den danske EM-finalekamp mod Tyskland som kaldet.

Den daværende udenrigsminister havde selv været stor fortaler for et bredere, europæisk samarbejde. Han havde sågar ført ja-kampagne iført specialdesignede EU-strømper. Så da danskerne i 1992 gav deres overraskende nej, så han det som et personligt nederlag.

Han ønskede, at Danmark skulle tilslutte sig det europæiske samarbejde på lige vilkår som resten af det, der siden er blevet til unionen. Uden særaftaler, uden forbehold.

EM-finalen var hans chance for at tale fodbold i stedet for folkeafstemning. Så iført solbriller, roliganhalstørklæde og med en pibe i hånden leverede Uffe Ellemann-Jensen en junidag citatet, der blev gengivet i mange udenlandske medier.

Den danske udenrigsminister var i 1992 i højt humør på dagen for EM-finalen mellem Danmark og Tyskland. Video: Redaktionen

Krydset var 30 år undervejs

Om de tre ord, som Jakob Ellemann-Jensen tilføjede til farens citat onsdag aften, vil blive husket 30 år fra nu, vides ikke. Men sikkert er det, at det vækkede noget i den nuværende formand, som efter sin tale sagde til de fremmødte journalister:

- Så kommer det lidt tæt på. Og sådan er politik også.

Da TV 2 onsdag mødte Uffe Ellemann-Jensen ved hans valgsted, var det da også de store følelser, der kom i spil.

Han havde ventet på denne dag i 30 år, lød det. Og det føltes "skønt" nu endelig at kunne gøre noget for at komme af med ét af de forbehold, som han er så indædt modstander af. Samtidig roste han sin søn for at have ført en god ja-kampagne.

- Nu vil jeg trygt overlade ham det videre forløb, sagde han.

Da Jakob Ellemann-Jensen onsdag aften ankom til Christiansborg, fortalte han, at han havde sms'et med sin far. Ordudvekslingen ønskede han dog at holde for sig selv.

Det er ikke første gang, at Jakob Ellemann-Jensen har brugt sin tid på talerstolen på at sende tanker til sin far. Ved partiets seneste landsmøde takkede han Uffe Ellemann-Jensen for sin kamp for mere frihed, hvilket førte til flere våde øjne blandt medlemmerne i salen.