Folkeafstemning 2022

Kristian Thulesen Dahl melder afbud til gruppemøde: - Alle har nok brug for lidt ro

Onsdag kritiserede Morten Messerschmidt og Pia Kjærsgaard den tidligere partiformand for ikke at deltage i valgfesten. Men han var ikke den eneste.

Da DF's folketingsmedlemmer torsdag morgen var indkaldt til gruppemøde på Christianborg, var Kristian Thulesen Dahl ikke at finde.

Den tidligere partiformand har ellers været på manges læber, siden han udeblev fra partiets valgfest onsdag aften for i stedet at se valget med sin familie derhjemme.

- Jeg fravalgte festen, fordi jeg for første gang siden 1994 havde mulighed for at prioritere familien fremfor partiet, siger Kristian Thulesen Dahl til TV SYD.

Den tidligere DF-formand forklarer, at han havde andre møder i kalenderen, hvilket forhindrede ham ikke at deltage i torsdagens gruppemøde.

Vild overreaktion

Kristian Thulesen Dahl ser ingen dramatik i beslutningen, men forklarer al virakken med, at Christiansborg er en boble, hvor "tingene kan gå i selvsving".

Morten Messerschmidt og Pia Kjærsgaard undrede sig begge på valgaftenen højlydt over Kristian Thulesen Dahls beslutning foran mikrofonerne, og det fik flere til at spekulere i, om Thulesen Dahl mon er på vej ud af partiet.

Men den slags spekulationer er en "en vild overreaktion", siger Kristian Thulesen Dahl til TV 2. Han forklarer, at han havde meldt afbud til gruppemødet, før al snakken om hans manglende deltagelse begyndte.

- Men udover det har alle nok også brug for at få lidt ro på efter i aften, skriver han i en sms.

Lyn-analyse

Der er en isnende kulde mellem Thulesen Dahl og Messerschmidt. Vi står formentlig foran et stort opgør internt i Dansk Folkeparti. Vi må regne med, at Inger Støjberg inden længe meddeler, at hun etablerer sit eget politiske parti. Og sandsynligheden peger i den grad på, at Thulesen Dahl tilslutter sig det parti. Så vi taler om, at Thulesen Dahl er på vej ud af Dansk Folkeparti. 

Kilde: Ritzau

Afviser nyt parti med Støjberg

De to afbud har skabt rygter om hans afgang fra Dansk Folkeparti, og disse forlydender er blevet yderligere bestyrket af, at han sammen med Inger Støjberg har ført valgkamp mod afskaffelse af EU-forbeholdet.

Men Kristian Thulesen Dahl afviser, at han er på veje til at danne et nyt parti sammen med Inger Støjberg.

- Så tolkes der på det, og jeg er ikke ved at danne et parti sammen med Inger Støjberg. Og mit håb og fokus er, at det går godt for Dansk Folkeparti, og det bør også være fokus for andre, siger Thulesen Dahl.

Han kalder det "tankevækkende", at Morten Messerschmidt og Pia Kjærsgaard har kritiseret ham i pressen.

Kristian Thulesen Dahl havde foretrukket en opringning, men har ikke hørt noget fra hverken Messerschmidt eller Kjærsgaard.

- Den slags kan skabe rygter og usikkerhed, og det har partiet ikke brug for, siger Kristian Thulesen Dahl til TV SYD.

Ikke den eneste, der blev hjemme

Tidligt torsdag gik Søren Espersen ud med en kras kritik af, at Messerschmidt og Kjærsgaard onsdag kritiserede Kristian Thulesen Dahl for ikke at deltage i valgfesten.

Det burde de ikke have gjort, lød det fra det mangeårige medlem af Dansk Folkeparti, som i stedet mente, at partitoppen burde rose den tidligere formand for sit engagement i den netop overståede valgkamp.

Det burde de ikke have gjort, lød det fra det mangeårige medlem af Dansk Folkeparti, som i stedet mente, at partitoppen burde rose den tidligere formand for sit engagement i den netop overståede valgkamp.

Da TV 2 torsdag morgen forsøgte at få en kommentar fra Morten Messerschmidt på vej til partiets gruppemødet, forblev han tavs.

Til gengæld sagde en fåmælt Jens Henrik Thulesen Dahl (storebror til Kristian Thulesen Dahl, red.), at han har det "fint" med, at valgfesten foregik uden hans bror.

DF-folketingspolitikeren Dennis Flydtkjær stemmer i og fortæller, at han selv plejer at fejre valgaftener hjemme i sin kreds, mens Mette Dencker siger, at hun ikke selv deltog i onsdagens valgfest og derfor ikke "skal dømme andre".

Krisemåneder

Dansk Folkeparti har de seneste mange måneder befundet sig i en krise, der særligt blev udstillet omkring formandsopgøret i januar.

Her vandt Messerschmidt et kampvalg mod Martin Henriksen og kunne således overtage netop Kristian Thulesen Dahls post.

Efterfølgende meldte 6 af 16 folketingsmedlemmer sig ud af partiet, fordi de var utilfredse med Messerschmidts formandsstil.

TV 2 forsøger fortsat at få en kommentar fra partiformanden, som heller ikke efter gruppemødet havde lyst til at sige ord til de fremmødte journalister.