Folkeafstemning 2022

De var enige, de vandt – men én har et forspring

For Venstres formand er den største succes ikke, at danskerne stemte ja, lyder det fra Hans Engell.

Både statsminister Mette Frederiksen (S) og Jakob Ellemann-Jensen (V) har talt for et "ja" til at afskaffe det danske forsvarsforbehold.

Så når Danmark nu har stemt for at fjerne forbeholdet, giver det to store vindere i dansk politik.

Og så alligevel.

For ifølge Casper Dall, der er politisk redaktør på Avisen Danmark, er sejren større for den ene partileder.

- I min optik bliver Jakob Ellemann-Jensen med et mulehår den største vinder, siger han til TV 2.

Ellemanns sejr er ikke ja'et

Det lille forspring til Jakob Ellemann-Jensen skyldes, at Venstres formand har formået at cementere sig som den stærkeste partileder i blå blok, mener Casper Dall.

- Han er blevet en klar, borgerlig stemme, som man bedre kan se som statsmand – og som potentiel statsminister, siger han.

Det er ifølge Hans Engell, TV 2s politiske kommentator, også der, at Venstre-formandens virkelige sejr ligger.

- For ham er det ikke så meget resultatet, der er en sejr. Det er det, at han som partileder har vist sig dygtig, siger Hans Engell.

Oveni det har Jakob Ellemann-Jensens evnet at gøre noget, få andre har formået den seneste måned, mener kommentatoren.

- Den her valgkamp har været jævnt kedelig, men han har kastet et personligt engagement ind i det, været synlig, og han er trådt i karakter, siger Hans Engell.

Statsministeren tog en chance

Venstre-formanden har flere gange trukket på sin baggrund i Forsvaret, og det har også været hans fordel, at han var den første til at tale for, at forbeholdet skulle tages op ved en folkeafstemning.

Det gjorde Jakob Ellemann-Jensen allerede i august sidste år, hvorimod Mette Frederiksen (S) var mere tilbageholdende over for at tage forbeholdet op til revision.

Hans Engell mener dog langtfra, at Mette Frederiksen er en af afstemningens tabere. Tværtimod ser han også hende som en vinder. Først og fremmest fordi statsministeren har taget den største chance.

- I Danmark er det højrisiko at udskrive afstemninger om EU-forbehold, siger Hans Engell.

I 2000 forsøgte Poul Nyrup Rasmussen (S) med euroen, og Lars Løkke Rasmussen (V) tabte afstemningen om retsforbeholdet i 2015. Men Mette Frederiksen har talt for et ja, som størstedelen af vælgerne har støttet.

Nu er Mette Frederiksen således lykkedes med noget, hendes forgængere forgæves forsøgte: At vinde en afstemning om et EU-forbehold.

- Så hun vinder også på at være den, der udviser rettidig omhu og fører det til sejr, siger Hans Engell.

Banen er kridtet op

Derudover er Mette Frederiksen blandt dem, der kan være mest tilfreds med resultatet, fordi hun sidder på den tungeste post, lyder det fra Casper Dall.

- En sejr og et nederlag bliver altid ført tilbage til statsministeren, siger han.

Casper Dall tror dog ikke, at hun vil kunne sole sig lige så meget i sejren, som Jakob Ellemann-Jensen vil.

- Når Mette Frederiksen vågner torsdag, vil det være med et smil. Men ikke mere end det, for der ligger andre sager forude, siger han og nævner for eksempel den stigende inflation og den kommende afgørelse i minkkommisionen.

At begge partiledere trækker sig sejrrigt ud af folkeafstemningen, kridter samtidig banen op til en anden afstemning: Folketingsvalget i efteråret.

Og ifølge både Casper Dall og Hans Engell har resultatet cementeret, hvem der bliver fløjenes spidskandidater.

- Nu ligner Jakob Ellemann-Jensen og Mette Frederiksen for alvor to kommende præsidentkandidater i en kommende valgkamp, siger Hans Engell.