Opgør i Dansk Folkeparti: Messerschmidt sender stikpiller til Thulesen Dahl

Morten Messerschmidt så på Twitter, at Thulesen Dahl fravalgte valgfesten. Et afbud, partilederen kalder "helt vildt mærkeligt".

Dansk Folkepartis tidligere formand Kristian Thulesen Dahl bliver ikke til at finde ved partiets valgfest onsdag aften. Han skal i stedet deltage i et familiearrangement, skriver han i en sms til TV 2.

- Jeg har valgt om af personlige årsager. Der er absolut ingen dramatik eller markering i det, lyder det fra Thulesen Dahl, der nu er forsvarsordfører i partiet.

I stedet for at bruge aftenen til valgfest i Snapstinget på Christiansborg skal den tidligere partileder være sammen med familien, fortæller han.

- For første gang siden 1994 har jeg bare kunnet vælge en gammel familietradition i forhold til valgaftener til, og det har jeg så valgt, skriver han.

Den fraværende forsvarsordfører undrer partiets nuværende formand, Morten Messerschmidt.

- Det er da helt vildt mærkeligt. Jeg har da aldrig misset en valgaften for Dansk Folkeparti, så det må være et meget vigtigt familiearrangement, siger Morten Messerschmidt, der i slutningen af januar vandt et kampvalg om at blive partiets nye formand, til TV 2.

Lyn-analyse

Vi er vidne til et ret tydeligt opgør mellem den nuværende og den tidligere DF-formand, som ikke er til stede på Christiansborg i aften. Den her folkeafstemning skulle have løst en masse ting for Morten Messerschmidt, men det har den mildest talt ikke gjort. De får det dårligste resultat nogensinde for en nej-kampagne ved et EU-valg i Danmark. Dertil ligger den nuværende og tidligere formand i åben splid med hinanden. Det er virkelig nogle giftige stikpiller, der ryger fra Morten Messerschmidt til Kristian Thulesen Dahl.

Så afbuddet på Twitter

Morten Messerschmidt "håber og tror", at Kristian Thulesen Dahls afbud "har en rigtig god grund".

- Jeg har altid valgt at tage min familie med til festerne, siger han.

Vidste du ikke, at Thulesen Dahl ikke kom?

- Nej, jeg så det på Twitter, siger Morten Messerschmidt.

En anden tidligere formand af Dansk Folkepartis, Pia Kjærsgaard, er også "overrasket" over, at Kristian Thulesen Dahl ikke er med til valgfesten.

- Han havde sagt, at han ville komme, siger hun til TV 2.

Partiets pressechef, Erik Bjørn Møller, oplyser til Ekstra Bladet, at Thulesen Dahl oprindeligt var tilmeldt partiets fest, men at han onsdag meldte fra.

På turné med Støjberg

Efter en række dårlige valgresultater meddelte Thulesen Dahl sin afgang som formand for Dansk Folkeparti efter kommunalvalget i november 2021.

Op til folkeafstemningen har han været på turné med en nej-kampagne med tidligere minister og Venstre-næstformand Inger Støjberg.

- Jeg har også hørt noget om det, siger Morten Messerschmidt foran Christiansborg, hvor han er på vej til valgfesten.

Han hilser alle – også Thulesen Dahl – der vil kæmpe for et nej til EU, velkommen, lyder det.

- Men jeg havde forestillet mig, at det ville ske i en mere broderlig sammenhæng, hvor vi kæmpede side om side, siger han.

DF-formanden har tidligere bejlet til Inger Støjberg og hørt, om hun vil blive en del af "den nationale ånd", der findes i partiet, fortæller han.

- Men hun har ikke helt besluttet sig endnu, siger han.

"Stor hilsen" fra Thulesen Dahl

Kristian Thulesen Dahl har sendt en kommentar til TV 2, hvor han ikke kommenterer direkte på de stikpiller, der er kommet fra Morten Messerschmidt.

- En stor hilsen til alle mine gode venner i DF. Håber, at de får en dejlig aften trods et resultat, som er gået imod vores fælles opfordring til danskerne, lyder det i beskeden.

Til gengæld giver han den nuværende partileder ret i, at fokus nu bør ligge på den modsatte fløj i debatten om forsvarsforbeholdet.

- Og helt enig med Messerschmidt i, at det nu drejer sig om at holde ja-partierne fast på alt det, de har lovet i valgkampen, siger han.