Danskerne kommer til at mærke nye sanktioner på pengepungen, erkender Mette Frederiksen

Siden krigen begyndte 24. februar, har Danmark og resten af Europa været ramt af prisstigninger på blandt andet benzin og fødevarer.

Statsminister Mette Frederiksen (S) var tirsdag til topmøde i EU, hvor krigen i Ukraine var på dagsordenen.

Mette Frederiksen fortalte på et pressemøde efter topmødet, at man havde drøftet, hvordan man kunne bremse krigen og hjælpe ukrainerne.

På topmødet er EU-landene blevet enige om en sjette sanktionspakke som et af tiltagene for at presse russerne.

- Ved udgangen af året vil der være sat en stopper for 90 procent af europæisk import af russisk olie, lyder det fra statsministeren.

Overvejelser om yderligere sanktioner

Mette Frederiksen sagde desuden, at der er overvejelser om yderligere sanktioner fra europæisk side i bestræbelserne på at presse Rusland.

Siden krigen begyndte 24. februar, har Danmark og resten af Europa været ramt af prisstigninger på blandt andet benzin og fødevarer. Og de nye sanktioner kan betyde endnu højere benzinpriser.

Ifølge Mette Frederiksen er der ikke nogen vej udenom, hvis ønsket er, at Ukraine vinder krigen.

- Der har heldigvis hele vejen igennem været meget bred opbakning i Danmark til, at vi skal køre hårde sanktioner mod Rusland. Det regner jeg også med, der er fremadrettet, selvom hver enkelt dansker og europæer begynder at kunne mærke det på pengepungen, siger Mette Frederiksen.

Ungarn gjorde modstand

Den olie, EU er blevet enig om at blokere for, er den, der kommer via skibe. Der bliver ikke blokeret for den olie, der kommer via rørledninger, fordi Ungarn har gjort modstand over det under forhandlingerne.

Ifølge TV 2s reporter Olav Christensen, der dækker topmødet fra Bruxelles, var der glæde over aftalen.

Han fortæller, at der var en frygt blandt regeringslederne for, at de ville komme ud af topmødet uden en aftale.

Ifølge TV 2s reporter Olav Christensen, der dækker topmødet fra Bruxelles, var der glæde over aftalen.

- Det kommer til at gøre rigtigt ondt på den russiske stat, som får en betydelig del af sine indtægter fra salg af olie til EU, siger han.

Og selvom Ungarn modsatte sig dele af aftalen, lykkedes det altså alligevel at blive enig om nye sanktioner.

- Når det gælder sanktioner mod Rusland, så er det noget, der er rykket så højt op på listen af prioriteter, at man siger, at dem gennemfører man uanset hvad, siger Olav Christensen.