Nej-siden skal håbe på et mirakel, siger politisk redaktør før afgørende partilederdebat
Der er meget på spil for de 13 partiledere søndag aften, vurderer TV 2s politiske redaktør, Hans Redder.
Selvom der blot er tre dage til folkeafstemningen om forsvarsforbeholdet, er cirka hver femte vælger ifølge en ny Megafon-måling fortsat i tvivl om, hvor krydset skal sættes.
Samtidig viser målingen et massivt forspring til ja-siden.
Derfor skal nej-partierne da også "håbe på et mirakel", når de søndag klokken 20.40 er samlet til TV 2s sidste partilederdebat inden afstemningen.
Sådan lyder det fra TV 2s politiske redaktør, Hans Redder.
- De skal håbe på, at ja-siden laver fejl. Det er svært at forestille sig, at nej-partierne kan komme op med helt nye argumenter, men de er nødt til at være skarpere og levere argumenterne på en anden måde, siger han.
Samtidig er det afgørende for de tre nej-partier, at de formår at mobilisere deres vælgere - særligt dem på venstrefløjen:
- Indtil videre har nej-siden primært været båret af Morten Messerschmidt, men historisk set er den yderste venstrefløj endnu mere kritisk overfor EU, så der er måske noget at hente der, hvis Mai Villadsen ellers stepper op. Det mangler vi virkelig at se.
Nej-partierne tæller Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Enhedslisten. De ti andre partier på Christiansborg anbefaler et ja.
Valgdeltagelsen er afgørende
Selvom ja-partierne altså i flere målinger tilskrives en sejr, er den langt fra sikker, understreger Hans Redder. For sejren beror på, at danskerne rent faktisk møder op og stemmer.
Analysen bakkes op af Jesper Claus Larsen fra Electica, ekspert i vælgeradfærd og politisk kommunikation.
Han minder om, at meningsmålinger er et øjebliksbillede, og at nogle vælgere kan ændre holdning "nærmest fra time til time".
Derfor forventer Jesper Claus Larsen, at ja-partilederne vil skærpe gearingen i deres kampagne de sidste dage før afstemningen. De ved nemlig, at en lav valgdeltagelse kan koste dem sejren.
- Valgdeltagelsen bliver vanvittig interessant. Det er her, hvor partierne de næste tre dage har en meget vigtig øvelse i forhold til at sikre, at vælgerne rent faktisk oplever en brændende platform og går ned og stemmer, siger han til TV 2.
Normalvis er valgdeltagelsen ved EU-folkeafstemninger markant lavere end ved folketingsvalg.
Ved folkeafstemningen om afskaffelse af retsforbeholdet i 2015 stemte 72 procent af danskerne, mens det ved folketingsvalget i 2019 var 85 procent.
Risiko for, at folk bliver ligeglade
Lige siden statsminister Mette Frederiksen (S) meddelte befolkningen, at den skulle stemme om forbeholdet, har hun og resten af regeringen understreget, at en afskaffelse af forsvarsforbeholdet vil være et "vigtigt signal" at sende til de andre EU-medlemslande.
Samtidig har den samlede ja-side tegnet et billede af, at det ikke vil være nogen katastrofe for Danmark, hvis afstemningen skulle ende med et nej.
For eksempel tiltrak det en del opmærksomhed, da den konservative formand, Søren Pape Poulsen, for to uger siden i Jyllands-Posten stod citeret for, at et nej ikke "vil få nogle konsekvenser 2. juni".
Ifølge Hans Redder er der både fordele og ulemper i den retorik.
- Ja-siden har generelt forsøgt at undgå at tegne et skræmmebillede af, hvad der kan ske, hvis det ender med et nej. Det, tror jeg, er klogt nok, men samtidig er der den indbyggede risiko, at hvis de får nedtonet vigtigheden, så bliver folk ligeglade, lyder det.
Debatten betyder noget
Med kun tre dage til folkeafstemningen er der således meget på spil for både ja- og nej-siden i aftenens debat.
Og det er de 13 partiledere helt bevidste om, siger Hans Redder.
- Partilederne tager debatten meget seriøst. Især fordi, det er en af de sidste, og fordi der stadig er mange vælgere, som er i tvivl, og som kan overbevises, siger han.
Spørgsmålet er dog, hvor mange af de 22 procent, der fortsat tvivler, som rent faktisk sætter sig ned og ser debatten i aften.
Hans Redder tror på, at der er en del tvivlere, som vil tænde for fjernsynet. Men selv de, der ikke gør, kan blive påvirket af debatten, vurderer han.
- Så vil de formentlig støde på nogle citater fra debatten efterfølgende på de sociale medier. Især vil de støde på det, hvis nogle politikere begår fejl. På den måde kan sådan en debat rent faktisk nå bredt ud, siger han.
Debatten starter 20.40 og kan ses på TV 2 og TV 2 NEWS. Du kan også følge debatten her på TV2.DK, ligesom du kan stille spørgsmål til eksperter her.