Folkeafstemning 2022

Bølgerne gik højt i EU-debat – her er fem nedslag

Med hele 13 partiledere samlet og bare 3 dage til afstemningen var der tydelig kamp om både taletid og stemmer under aftenens debat.

Der blev kastet om sig med argumenter såvel som beskyldninger, da de 13 partiledere søndag aften var samlet til debat på Christiansborg.

Her var der kamp om taletiden, og det var tydeligt at mærke, at folkeafstemningen nu blot er tre dage væk.

TV 2 har herunder samlet fem nedslag i partilederdebatten.

Ellemann ville ikke finde sig i kritikken fra blå kollegaer

For få dage siden var Alex Vanopslagh (LA) og Morten Messerschmidt (DF) side om side i Jyllands-Posten - søndag svarede Ellemann igen.

For få dage siden kunne man i Jyllands-Posten se Alex Vanopslagh (LA) og Morten Messerschmidt (DF) posere side om side med det fælles budskab, at de var "bekymrede" for, hvad Jakob Ellemann-Jensen (V) kunne finde på at sige ja til, hvis forbeholdet afskaffes.

Under søndagens debat forholdt Ellemann sig til udtalelserne fra de to blå kollegaer:

- Når jeg bliver lidt pikeret over det, så er det, fordi det lyder som om, at vi bare vil sende soldater ud i verden sådan en masse.

- Jeg vil simpelthen ikke finde mig i at blive set som sådan en, der bare sender folk ud. Det her er ikke bare noget, som jeg kan beslutte – det er noget, som Folketinget kan beslutte.

Messerschmidt gik ja-siden på klingen

Venstre-formanden var langt fra den eneste ja-siger, som Messerschmidt søndag kastede sin kritik over.

Da Søren Pape Poulsen (K) mindede de andre partiledere om, at der jo ikke er tale om en "konkurrence mellem NATO og EU", greb Messerschmidt således chancen og konstaterede:

- Altså så er du da den første i verdenshistorien, der er i stand til at sende en fregat to steder hen på samme tid. Det er det, der er hele pointen.

Dansk Folkepartis formand svarede igen.

Vermund kastede om sig med beskyldninger om hykleri

Også Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, som er imod en afskaffelse af forsvarsforbeholdet, kom i løbet af debatten i flere diskussioner med ja-siden.

Blandt andet beskyldte hun flere gange aftenens ti ja-sigere for "hykleri af værste skuffe".

En af de mest heftige diskussioner udspillede sig mellem Vermund og den tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen, som i dag er partileder for Moderaterne.

Han havde umådeligt svært ved at se logikken i, at både Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti ønsker at bevare forbeholdet, når det – ifølge ham – vil kunne bidrage til mindre indvandring.

Lars Løkke Rasmussen langer ud efter Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti.

- Det er tankevækkende, at de partier, der er mest bekymrede for indvandring, er dem, der slår mest kors for sig i den her debat, selvom det netop er det, som EU-missionerne arbejder for, sagde Lars Løkke Rasmussen, hvorefter han gik ind i en diskussion med Vermund om, hvorvidt EU-missioner har bidraget til flygtningestrømme eller afhjulpet dem.

Da Søren Pape Poulsen efter et par minutters voldsom ordudveksling fik ordet, måtte han appellere til, at de fortsatte debatten "lige så stille og roligt".

- Inden det her går helt amok.

Mette Frederiksen beskyldte Messerschmidt for løgn

Et af de spørgsmål, som de seneste uger er gået igen flest gange blandt TV 2s seere og læsere, er, hvad en afskaffelse af forsvarsforbeholdet vil koste.

Udenrigsministeriet anslår, at en tilslutning til forsvarssamarbejdet årligt vil komme til at koste 26,6 millioner kroner.

Men under debatten søndag benyttede Morten Messerschmidt lejligheden til at spørge statsminister Mette Frederiksen, hvor mange penge der vil blive "kanaliseret til EU-systemet", hvis forbeholdet afskaffes.

Bølgerne gik højt under partilederdebatten søndag aften forud for afstemningen om forsvarsforbeholdet onsdag.

Det er vigtigt, svarede statsministeren, at man ikke kun ser på situationen i dag.

Men hvor mange penge det koster, det kan I ikke sige noget om? lød det fra vært Troels Mylenberg.

- Det vil de ikke sige noget om, brød Morten Messerschmidt ind, hvilket fik Mette Frederiksen til at holde en kort pause, før hun svarede:

- Jeg vil egentlig utrolig gerne appellere til, at vi ikke siger ting, som er direkte forkerte. Det er ikke et spørgsmål om, om jeg vil eller ej. Vi har ikke taget konkret stilling til, hvilke operationer vi indgår i. Det er i øvrigt ikke regeringen, der træffer den beslutning, det er Folketinget. Når man træffer den beslutning, lægger man tallene frem.

Ellemann kaldte Villadsen "naiv"

Vi slutter af med den sidste af aftenens tre nej-sigere, nemlig Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen. Hun vendte flere gange i løbet af debatten tilbage til situationen i 2004, hvor Danmark trak sine soldater ud af Bosnien-Hercegovina, fordi missionen overgik fra NATO-ledelse til EU-ledelse.

- EU's indsats i Bosnien er lige nu på 1100 mand. Der er behov for langt mere for at sikre fred og stabilitet. Derfor er der behov for bredere samarbejde, ikke bare EU, argumenterede hun.

Venstres formand sammenlignede modstandernes indstilling med en hotelbuffet, hvor man ikke kunne vælge, men Enhedslistens politiske ordfører ville ikke stå på mål for kritikken.

Det fik Jakob Ellemann-Jensen til at kalde Mai Villadsen "naiv" og sige, at han ikke forstod Enhedslistens "luksusproblem":

- Hvad gør I, når I bor på hotel? Så går I måske ned i buffeten og siger: "Nej, den er for stor, jeg vil kun have bacon og æg". Hvad er problemet i at have meget at vælge imellem, så længe man begrænser sig til tallerkenens størrelse?

- Jeg vil faktisk gerne have mig frabedt at blive kaldt naiv, lød svaret fra Mai Villadsen.

Du kan se eller gense hele partilederdebatten på TV 2 PLAY.