Hyldede boykot af Rusland, men solgte selv Ecco-sko - nu trækker K-ordfører sig

Konservative oplyser til TV 2, at Rasmus Jarlov bliver partiets nye forsvarsordfører.

Niels Flemming Hansen trækker sig som forsvarsordfører for Det Konservative Folkeparti.

Det sker efter kritik af, at der sælges Ecco-sko i butikker, som han er medejer af, mens han som forsvarsordfører har hyldet danske virksomheder, der boykotter Rusland.

- Som mange nok ved, har Ecco besluttet ikke at trække sine aktiviteter i Rusland, hvilket berettiget har ført til stor kritik. Jeg er selv medejer af skobutikkerne Holst Sko, som har Ecco på nogle af hylderne, skriver Niels Flemming Hansen i en skriftlig udtalelse til Vejle Amts Folkeblad.

- Der er blevet rejst tvivl om, hvor min loyalitet ligger, når jeg samtidig er forsvarsordfører for Det Konservative Folkeparti. Jeg har derfor efter aftale med min gruppeformand meddelt, at jeg ønsker at stoppe som forsvarsordfører.

Hylder boykot af russiske varer

1. marts skrev Niels Flemming Hansen på Facebook, at det er "rørende" at se de mange danske virksomheder, der bakker op om Ukraine.

- Bare for at tage et par eksempler: Salling Group boykotter alle russiske varer. Grundfos har udbetalt deres ansatte i Ukraine løn tidligere – og udbetaler ekstra løn oveni. Albatros stopper alle rejser til Rusland. Listen er lang. Alligevel bidrager de af egen fri vilje. Det vidner om, at også de danske virksomheder er enige i, at vores sikkerhed og frihed er vigtigere end indtjening i dansk erhvervsliv. Og det betyder, at det ikke bliver erhvervslivet herhjemme, der indirekte finansierer en krig mod egne værdier. Det er dansk storsind. Det er solidaritet og sammenhold, vi bør hylde, skrev ordføreren.

På hjemmefronten ejer folketingsmedlemmet dog 40 procent af skobutikkerne Holst Sko, som hans bror er direktør for. Niels Flemming Hansen sidder også i virksomhedens bestyrelse.

Jeg er direktør for Holst, og jeg forholder mig ikke til politik, og Niels forholder sig ikke til sko

Lars Flemming Hansen, direktør for Holst Sko og bror til Niels Flemming Hansen (K)

Niels Flemming Hansen understreger i den skriftlige kommentar, at skobutikkerne i øjeblikket kører med underskud, så der genereres ikke noget overskud på salget af Ecco-sko.

Men hvis der skulle komme et overskud fra salget af Ecco-sko, så har Niels Flemming Hansen meddelt ejerkredsen, at hans andel skal gå til Ukraine. Som minimum for indeværende regnskabsår, siger han i den skriftlige kommentar.

Jarlov er ny forsvarsordfører

Lars Flemming Hansen, direktør for Holst Sko, siger til Vejle Amts Folkeblad, at alle de Ecco-sko, de har i butikkerne, er indkøbt, før Rusland invaderede Ukraine.

Din bror, Niels Flemming Hansen, er medejer, folketingsmedlem og tilmed forsvarsordfører. Hvordan kan I i lyset af hans position fortsætte salget af Ecco-sko?

- Jeg er direktør for Holst, og jeg forholder mig ikke til politik, og Niels forholder sig ikke til sko. Sådan har vi delt det op, sagde Lars Flemming Hansen mandag til avisen.

Konservative oplyser til TV 2, at Rasmus Jarlov bliver partiets nye forsvarsordfører. Niels Flemming Hansen fortsætter sit arbejde som beskæftigelses-, transport- og landdistriktsordfører.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra ham.