Politik

Heunicke indkalder til møde om abekopper

Myndighederne følger situationen med abekopper tæt, men tænker "slet ikke" i restriktioner, siger minister.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) indkalder Folketingets sundhedsordførere til et møde om abekopper.

Det sker ifølge TV 2s oplysninger onsdag klokken 14.30. SSI og Sundhedsstyrelsen vil også deltage.

Her vil sundhedsministeriet briefe partierne om smittesituationen og "lægge al data frem", lyder det fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Han siger til TV 2, at myndighederne følger udviklingen tæt og "arbejder på højtryk med smitteopsporingen".

- Som det er nu, er der ikke sket smitte i Danmark. Det er altså tilrejsende danskere, der har haft smitten med hjem. Men vores myndigheder er i fuld gang med opsporingen, og vi følger det hver dag.

Noget helt andet end corona

I øjeblikket er to danskere konstateret smittet med abekopper og yderligere tre mulige tilfælde undersøges, oplyste professor og overlæge i Statens Serum Institut, Anders Fomsgaard, tidligere i dag.

Det er slet ikke en coronasituation, vi er i

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S)

Selvom situationen minder meget om den, vi så ved corona-epidemiens begyndelse for lidt over to år siden, så understreger sundhedsministeren, at abekopper "er noget helt andet".

- Det er ikke sådan en slags sygdom. Men det er jo stadig en sygdom, som vi ikke er vant til at have på vores breddegrader. Rundt omkring i Europa kommer der hver dag nye smittetilfælde frem. Det skal vi jo have indkapslet og have stoppet de smittekæder, siger Magnus Heunicke.

Hvad er risikoen for, at vi ender i sådan en situation igen med udbredt samfundssmitte?

- Det her er en helt anden sygdom. Det er meget meget vigtigt, at vi er med på det alle sammen. Det er slet ikke en coronasituation, vi er i, fastslår han.

Velkendt sygdom

Ifølge sundhedsministeren er myndighederne "slet ikke" i gang med at tænke i hverken epidemilov eller restriktioner.

Det er tvært imod en sygdom, der er velkendt på det afrikanske kontinent, men som ikke tidligere er set i dette antal i Europa.

Der arbejdes i Danmark såvel som i de andre europæiske lande på at undersøge sygdommen, og grunden til at der nu ses flere smittetilfælde.