Politik

Alle bifalder Mette Frederiksens ide, bortset fra DF: - Det ændrer ikke en bønne

Justitsministeren vil fortsat kunne instruere rigsadvokaten, mener DF-retsordfører. Flere andre partier bifalder ellers ideen.

Peter Skaarup (DF) blev noget overrasket, da statsminister Mette Frederiksen (S) sent mandag aften meddelte, at man vil se på justitsministerens rolle, så han måske ikke længere skal beslutte, om der skal rejses tiltale i helt særlige straffesager som den mod Claus Hjort Frederiksen (V).

Det sker efter beskyldninger om, at sagen mod Venstre-koryfæet er politisk motiveret.

- Det her forløb har givet anledning til at overveje, om der stadig skal være en ordning med særlig påtalekompetence for justitsministeren, sagde hun fra talerstolen under afslutningsdebatten i Folketinget.

Men det ser Dansk Folkepartis retsordfører ikke noget galt i.

- Problemet er jo ikke, at justitsministeren har påtalekompetencen. Problemet opstår jo, hvis man driver klapjagt på politiske modstandere igennem retssystemet og ikke fortæller, hvad sigtelserne går ud på, siger Peter Skaarup og kalder forslaget for "en afledningsmanøvre".

Partier vil blive indkaldt til drøftelser

Ifølge statsministeren er embedsmænd i Justitsministeriet allerede i færd med at granske ordningen.

Justitsminister Mattias Tesfaye (S) vil på den baggrund indkalde Folketingets partier til drøftelser efter sommerferien og håber at kunne fremsætte et lovforslag efterfølgende. Og det hilses velkommen fra en lang række partier.

Armslængdeprincippet er altid godt, og hvis vi kan gøre den arm længere, så er det endnu bedre

Rosa Lund, retsordfører for Enhedslisten

De konservative er villige til at diskutere det. Og ideen møder opbakning fra de radikale og Venstre, hvor retsordfører Preben Bang Henriksen finder det "helt naturligt" at se på justitsministerens rolle.

- I hvor høj grad justitsministeren har kunnet påvirke rigsadvokaten, ved jeg ikke noget om. Men jeg kan kun sige at ved at fjerne den der mulighed i de tunge sager, så har man da i hvert fald ryddet lidt op i det, siger han.

Hos SF mener Karina Lorentzen Dehnhardt, at det ville give "rigtig god mening" at flytte påtalekompetencen væk fra justitsministeren.

- Det, kunne jeg da godt se for mig, kunne tage brodden af de her spekulationer om, hvorvidt noget er politisk eller ikke politisk, siger retsordføreren.

Det ændrer ikke en bønne. Justitsministeren vil jo fortsat kunne instruere rigsadvokaten

Peter Skaarup, retsordfører for Dansk Folkeparti

Enhedslistens Rosa Lund er også "meget positiv over for ideen" og klar til at forhandle.

- Det afgørende for os er bedre retssikkerhed – ikke, at det ikke eksisterer i dag, men armslængdeprincippet er altid godt, og hvis vi kan gøre den arm længere, så er det endnu bedre, siger hun.

Perspektiv

Professor: - Det er muligt at fratage justitsminister ret til at tiltale

I dag er det justitsministeren, der har påtalekompetencen i særlige straffesager som den om Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) og Claus Hjort Frederiksen, men det er muligt at ændre:

- Det er en model, hvor man kan sige, at justitsministeren ikke blander sig, men kan blande sig – og så skal han orientere Folketinget, siger Sten Schaumburg-Müller, professor i medieret på Syddansk Universitet.

Hvis ordningen ændres, kan det ifølge professoren fritage den til enhver tid siddende regering for beskyldninger om for eksempel at forfølge en oppositionspolitiker, som det er tilfældet i Claus Hjort-sagen.

Ifølge Sten Schaumburg-Müller er grunden til, at man har et system, som man har i dag, at justitsministeren kan afvise at rejse tiltale i sager om landsforræderi eller forholdet til fremmede magter, hvis det vil være skadeligt for Danmark.

- Det kan man jo godt argumentere for er en fordel, siger han.

Fornuftigt at ministeren er inde over

Men forslaget "løser ikke noget som helst", mener Peter Skaarup (DF).

- Det ændrer ikke en bønne. Justitsministeren vil jo fortsat kunne instruere rigsadvokaten, selvom han ikke har påtalekompetencen. For justitsministeren er jo øverste chef for rigsadvokaten, siger han.

Så mistanken om, at rigsadvokaten handler på bestilling fra den til enhver tid siddende regering, kan man kun komme helt udenom ved at gøre anklagemyndigheden uafhængig.

Peter Skaarup synes også, det er "fornuftigt", at justitsministeren er inde over tiltaler for landsforræderi.

- Der kan jo være hensyn til andre lande, hvor man vælger at sige – selvom det er klokkeklart ulovligt – at "aj, den her sag skal vi ikke føre". Det er jo derfor, justitsministeren har påtalekompetencen i dag, siger DF's retsordfører.

Han indskyder også, at hvis man ændrede systemet, ville det ikke gøre nogen forskel i forhold til Claus Hjort-sagen.

Opgav at ophæve immunitet

Claus Hjort Frederiksen (V) har siden december været sigtet for paragraffen om landsforræderi. Han beskyldes for at have videregivet højt klassificerede oplysninger.

I sidste uge måtte regeringen dog opgive at finde flertal for at ophæve Claus Hjort Frederiksens parlamentariske immunitet, så der kunne rejses tiltale mod ham.

Men når han forlader Folketinget om senest et år, kan der rejses tiltale.

Peter Skaarup mener, at Mette Frederiksen skylder en anden udmelding:

- Det, hun egentlig burde fortælle, er: Vælger man at opgive den her tiltale? Eller vælger man at sætte sagen i bero? Det er jo det, vi venter på – ikke om man skal opgive påtalekompetencen i sager, som ikke har noget som helst med Claus Hjort at gøre.