Krigen i Ukraine

Rusland advarer Danmark inden stor militærøvelse på Bornholm

Et potent amerikansk missilsystem lander tirsdag på Bornholm. Det får Ruslands ambassadør til at sende en advarsel.

Et stort amerikansk C-17 transportfly vil som en del af en øvelse tirsdag lande på Bornholm med en større last missiler.

Det fik mandag aften Ruslands ambassadør i Danmark til at sende en advarsel:

- Det kan ses som et skridt mod at ændre Bornholm fra en fredsø til et potentielt militært brohoved, siger ambassadør Vladimir Barbin i en skriftlig udtalelse til TV 2.

Øvelsen hedder Defender-Europe 2022 og har til formål at træne en hurtig sikring af Bornholm og Østersøen. Den har været planlagt i over et år.

- De dansk-amerikanske øvelser på Bornholm er en politisk demonstration af, at der i dag ikke er nogen begrænsninger på tilstedeværelsen af udenlandske tropper og våben der, siger ambassadør Vladimir Barbin og tilføjer:

- Under de nuværende omstændigheder er sådanne signaler fra København kun med til at bidrage til en stigning i spændingerne i dette område af Østersøen.

TV 2 forsøgte mandag aften at få en kommentar til den russiske advarsel fra Forsvarsminister Morten Bødskov (S). I et skriftligt svar til TV2.DK udtaler han tirsdag morgen:

- Der findes ikke nogen aftale mellem Danmark og Rusland, som indebærer forbud mod udenlandske tropper på Bornholm. Det er ene og alene Danmark, der bestemmer, hvad der foregår på dansk jord.

Stor rækkevidde og mange soldater indblandet

Den russiske ambassadør peger i sin advarsel til Danmark specifikt på HIMARS-systemet, som med to selvkørende missilbatterier og et kontrolkøretøj vil trille ud af transportflyet.

Der er nemlig tale om et missilsystem, der er i stand til at ramme mål op mod 500 kilometer væk. Den russiske by Kaliningrad kommer dermed inden for rækkevidde. Men systemet kan også ramme bevægelige mål som for eksempel skibe rundt omkring Bornholm.

To danske F-16-kampfly vil, ifølge Forsvaret, eskortere det amerikanske transportfly helt til Rønne.

Den danske fregat Niels Juel kommer til at ligge i vandet ud for Bornholm, hvorfra det skal øve at sende målkoordinater til missilbatterierne.

Der er dog tale om en simuleret øvelse, så der bliver ikke affyret missiler fra de amerikanske batterier fra Bornholm.

Omkring 260 soldater fra Livgardens 1. bataljon vil også støtte de amerikanske missilbatterier med en hel del pansrede køretøjer som CV9035 og Piranha 5.

Lyn-analyse

Det her er et signal til Putin om, at man kan ramme russiske mål langt væk fra Bornholm, hvis man føler, at der er en trussel mod hele Østersø-området, ikke kun Bornholm. 

Når Finland som ventet bliver medlem af NATO, forventes Østersøen nemlig at blive et langt mere højspændt område. 

Man vil vise, at Danmark og det øvrige Norden er parate til at forsvare sig og hurtigt sammen med amerikanerne er i stand til at etablere et effektivt forsvar af Bornholm. Vi har tidligere haft tilsvarende rakesystemer i Danmark, men slet ikke med samme rækkevidde og kraft som dem her.

Danmarks Forsvarsminister understreger, at det er et signal til Putin

Øvelsen har været planlagt i over et år, men allerede inden den russiske ambassadørs advarsel var forsvarsminister Morten Bødskov ude med en klar besked til Ruslands præsident, Vladimir Putin:

- Signalet er afskrækkelse. Vi samarbejder og står skulder ved skulder, og det skal Putin forstå, siger forsvarsminister Morten Bødskov (S) til TV 2.

Er det ikke en direkte provokation til russerne?

- Vi laver de øvelser med dem, vi gerne vil lave øvelser med. Her laver vi det sammen med amerikanerne. Vi inviterer vores nordiske kolleger med for at sende et klart signal, at vi for det første står sammen, og for det andet at Putin har fået det modsatte af, hvad han havde håbet. Han har ikke fået et mere splittet Vesten. Tværtimod.