En svada, en stikpille og højlydt latter - se højdepunkterne fra afslutningsdebatten
En kommentar fra Venstres Jakob Ellemann fik flere i sale til at måbe.
Fra at klokken ringede i Folketingssalen mandag morgen, til afslutningsdebatten var forbi, gik der over 14 timer.
I løbet af den periode var partiformænd og politiske ordførere på talerstolen én efter én for at sætte fokus på det, de synes var vigtigst.
Claus Hjort-sagen, forsvarsforbehold, psykiatri og klima var blot nogle af de emner, som blev bragt op.
Og så sluttede Mette Frederiksen af med en opsigtvækkende melding.
Hvis ikke du havde tålmodighed til at følge med til den bitre ende, har TV 2 samlet seks af debattens højdepunkter her.
Mette Frederiksen varsler ny corona-strategi
Faren for corona er slet ikke ovre, advarede statsminister Mette Frederiksen (S) om under sin indledende tale.
Smitten kan blusse op igen i løbet af efteråret.
- Vi er et af de lande i verden, der har haft den laveste overdødelighed. Netop nu kæmper flere lande rundt om i verden med at holde smitten under kontrol. Også herhjemme skal vi forberede os på, at smitten kan stige igen, sagde Mette Frederiksen.
Derfor vil regeringen inden sommer præsentere en strategi for den fortsatte coronahåndtering, som skal drøftes med Folketingets partier.
- Men her og nu ser vi frem til en sommer i Danmark med fester, koncerter, kulturliv og gensyn med gamle venner. Tænk, en sommer, der starter med Roskilde Festival. Og med Tour de France på dansk jord, sagde hun.
Skal Pape være statsministerkandidat?
De socialdemokratiske folketingsmedlemmer var mere end almindeligt interesserede i den konservative formand Søren Papes fremtidsplaner.
- Er Søren Pape klar til at sætte sig i statsministerstolen, spurgte Camilla Fabricius (S) eksempelvis.
Lignende spørgsmål lød fra flere af hendes S-kolleger.
Søren Pape forsøgte at glide af på spørgsmålene ved at gøre det klart, at han hellere vil tale "reel politik".
Han noterede sig dog grinende:
- Der er åbenbart en stor længsel i Socialdemokratiet for, at jeg beslutter mig, så det vil jeg da gå hjem og overveje.
Søren Pape har endnu ikke klart meldt ud, om han er statsministerkandidat, men han har heller ikke afvist det. Der skal senest være folketingsvalg i juni 2023.
Alle brød ud i grin eller kommentar fra Villadsen
Som sædvanligt var der plads til flere grin under dagens debat.
Episoden, der måske udløste den højeste latter, involverede Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen.
Venstres Hans Christian Schmidt spurgte Mai Villadsen om, hvorvidt hun er glad for NATO, siden hun flere gange under debatten sagde, at der ikke er noget bedre alternativ til NATO.
Til det svarede Mai Villadsen:
- Jeg ved ikke nødvendigvis, om man er glad, bare fordi der ikke er noget bedre alternativ. Det har jeg da også hørt folk sige om deres ægteskaber.
Svaret fik de tilstedeværende i salen til at grine højlydt.
Også Mai Villadsen grinte.
- Jeg ved ikke helt, hvorfor den association kom frem. Jeg er jo ikke engang gift, lød det fra politiske ordfører, hvilket igen fik salen til at bryde ud i latter.
En uvederhæftig svada
Helt så hyggeligt var det ikke under debatten mellem Nye Borgerliges Pernille Vermund og Pia Olsen Dyhr fra SF.
Vermund spurgte kritisk til miljøet i forbindelse med det omdiskuterede Lynetteholm-byggeri ud for København.
Det fik Pia Olsen Dyhr til at se rødt. Hun sad nemlig selv med under de lange møder, hvor de talte om støjhensyn til marsvin i Øresund og om, hvornår man kunne dumpe slam uden at skade fiskeyngel. Nye Borgerlige var ikke med.
Derfor synes hun, det er lidt nemt, at Nye Borgerlige nu skriver "kække" Facebook-opslag, når de ikke selv var med til at forhandle.
- Det var dog en uvederhæftig svada, indvendte Pernille Vermund, da hun fik ordet igen og sagde, at Nye Borgerliges fire folketingsmedlemmer "arbejder solen sort".
Men dén købte Pia Olsen Dyhr ikke. Hun har selv prøvet at være del af en lille folketingsgruppe. Det forhindrede hende ikke i at prioritere de vigtige ting, lød det.
- Nye Borgerlige stempler ind, når det er smart i forhold til offentligheden. I har ikke gjort noget. Intet, svarede hun.
Ellemanns mavepine
Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen fik flere til at tabe underkæben med et svar til Rosa Lund fra Enhedslisten.
Retsordføreren fra Enhedslisten sagde, at hun får "ondt i maven" ved tanken om forfølgelsen af politiske modstandere i Rwanda, som Danmark aktuelt forhandler med om et fremtidigt modtagecenter for asylansøgere.
Til det svarede Jakob Ellemann:
- Jeg får også ondt i maven engang imellem, når det handler om politisk forfølgelse af politiske modstandere. Men der behøver jeg ikke tage til Rwanda.
Og så gik han hurtigt videre.
Bemærkningen fik dog flere til at spekulere i, om det var en hentydning til sagen om Venstre-koryfæet Claus Hjort Frederiksen.
Men det afviste Ellemann efterfølgende.
- Det var en bemærkning om, at vi desværre ser eksempler på politisk forfølgelse i en række lande, sagde han til B.T. og nævnte Rusland som eksempel.
Åbner for markant ændring af justitsministerens rolle
Efter 13 timers debat indtog Mette Frederiksen talerstolen igen. Og her sluttede hun af med en noget opsigtsvækkende melding.
På baggrund af den massive kritik og mistillid, der er blevet udvist til regeringen i forbindelse med Claus Hjort-sagen, overvejer regeringen nu at foretage en markant ændring af justitsministerens rolle, lød det fra statsministeren:
- Det her forløb har givet anledning til at overveje, om der stadig skal være en ordning med særlig påtalekompetence for justitsministeren.
Påtalekompetencen betyder, at det netop er justitsministeren, der i sidste ende beslutter, om der skal rejses tiltale i sager som Claus Hjorts.
Mette Frederiksen fortalte, at embedsmændene i Justitsministeriet allerede er i færd med at granske ordningen, og at justitsminister Mattias Tesfaye (S) vil Folketingets partier til drøftelser.