Politik

Ellemann-kommentar vækker opsigt: Sammenlignede han Mette Frederiksen med Kagame?

Jakob Ellemann afviser, at han hentydede til Claus Hjort-sagen.

Jakob Ellemann-Jensen fik flere til at tabe underkæben under afslutningsdebatten i folketingssalen mandag formiddag.

Under en debat mellem Venstre-formanden og Rosa Lund fra Enhedslisten sagde hun, at hun får ondt i maven ved tanken om forfølgelsen af politiske modstandere i Rwanda, som Danmark aktuelt forhandler med om et fremtidigt modtagecenter for asylansøgere.

Forhandlinger, som har Venstres opbakning.

Til det svarede Jakob Ellemann:

- Jeg får også ondt i maven engang imellem, når det handler om politisk forfølgelse af politiske modstandere. Men der behøver jeg ikke tage til Rwanda.

Og så gik han hurtigt videre.

En vild anklage

Den indskudte bemærkning faldt flere for brystet. De hørte det som en hentydning til sagen mod Venstre-koryfæet Claus Hjort Frederiksen.

- Jeg tror ikke, jeg var den eneste i salen, der blev overrasket over den udtalelse, siger Socialdemokratiets retsordfører, Bjørn Brandenborg.

- Vi var nok mange, der fik den tanke, at han henviste til noget andet, fordi han forleden talte om noget andet (Claus Hjort-sagen, red.), som han ikke vidste om var politisk motiveret. Derfor kunne man jo godt få ledt tankerne derhen.

Det var en bemærkning om, at vi desværre ser eksempler på politisk forfølgelse i en række lande.

Jakob Ellemann-Jensen, formand for Venstre

Rosa Lund "overvejede, om han sammenlignede Mette Frederiksen med Kagame (Rwandas præsident, Paul Kagame, red.)", skriver hun til TV 2 fra folketingssalen:

- Men tænkte, at det var alligevel nok over stregen selv for Ellemann.

I et tweet kalder SF's udlændingeordfører, Carl Valentin, kommentaren for "en vild anklage", hvis ordene gjaldt sigtelsen mod Claus Hjort Frederiksen.

Ellemann afviser spekulationer

Men Jakob Ellemann afviser den tolkning. Han forsikrer, at hans kommentar ikke var en kommentar til Hjort-sagen.

- Det var en bemærkning om, at vi desværre ser eksempler på politisk forfølgelse i en række lande, siger han til B.T. og nævner Rusland som eksempel.

Sagen mod Claus Hjort Frederiksen kulminerede – i hvert fald foreløbigt – i sidste uge. Her viste det sig, at der ikke er flertal for at ophæve den tidligere ministers parlamentariske immunitet, så der kan rejses tiltale mod ham for at have videregivet fortrolige oplysninger

Det er rigsadvokaten, der har indstillet til regeringen, at den finder grundlag for at rejse tiltale mod Claus Hjort Frederiksen. Han har været sigtet i sagen siden december.

Claus Hjort har selv sagt adskillige gange, at hele sagen er politisk, og at regeringen misbruger statens magt til at forfølge ham for hans offentlige kritik af daværende forsvarsminister Trine Bramsen (S) og hendes rolle i forbindelse med hjemsendelsen af fem FE-chefer.

Til Weekendavisen har han for eksempel sagt, at hans partiformand blev ringet op af den daværende justitsminister Nick Hækkerup (S), der bad Ellemann om at lukke munden på Hjort få dage inden, at han blev sigtet i sagen.

- Det her er ikke sket på PET's eget initiativ. Det kommer oppefra – jeg ved ikke fra hvem, sagde han til avisen.

Det har ikke været muligt for TV 2 at få en kommentar fra Jakob Ellemann-Jensen. Ej heller fra Venstre.