Folkeafstemning 2022

Hvad mener partierne om forsvarsforbeholdet? Få overblikket her

Ti siger ja, tre siger nej. Læs partiernes argumenter her, og bliv klogere på dit valg 1. juni.

Det er ikke altid nemt at finde hoved og hale i, hvad politikerne siger. Slet ikke når det handler om EU-traktater, suverænitet og forsvarssamarbejder.

Ikke desto mindre er det netop det, danskerne skal forholde sig til, når de 1. juni skal stemme om, hvorvidt forsvarsforbeholdet skal afskaffes eller ej.

Men hvad mener partierne så egentlig?

Kort fortalt vil størstedelen have forbeholdet afskaffet. Kun Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Enhedslisten mener, at det skal bevares.

TV 2 har bedt alle 13 partiledere komme med deres skarpeste argument for, hvorfor danskerne skal stemme ja eller nej.

Læs med herunder.

Socialdemokratiet

Ja til afskaffelse

For statsminister Mette Frederiksen er det afgørende, at Danmark står så sikkert som overhovedet muligt. Det gør vi ifølge hende ved at deltage i EU-forsvarssamarbejdet sammen med vores allierede.

Hun understreger, at Danmark helt selv kan bestemme, hvilke initiativer vi vil være en del af – både hvor, hvordan og hvor længe. Eksempelvis forestiller hun sig, at vi vil være med til at bekæmpe cyberangreb.

For Mette Frederiksen er det desuden vigtigt at understrege, at en styrkelse af EU ifølge hende samtidig er en styrkelse af NATO, fordi Europa vil kunne mere selv, hvilket er i alles interesse.

Venstre

Ja til afskaffelse

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, mener, at Danmark skal afskaffe forbeholdet og vise, at vi er et land, der tager ansvar, når verden brænder.

På den måde kan vi nemlig deltage i forsvarssamarbejdet og bestemme, hvilke fredsbevarende missioner vi vil være en del af. Han peger på piratbekæmpelse eller bekæmpelse af menneskesmugling.

Socialistisk Folkeparti

Ja til afskaffelse

For SF-formand Pia Olsen Dyhr er det afgørende, at Danmark står sammen med sine naboer og styrker sammenholdet og samarbejdet i EU. På den måde vil Danmark og EU være bedre rustet til at håndtere fremtidens trusler.

Ifølge Pia Olsen Dyhr er det særligt blevet aktuelt, efter at Vladimir Putin har gjort verden mere utryg. Desuden gør udsigten til, at Donald Trump kan blive præsident igen, hende utryg. Han vil nemlig ikke på samme måde som Joe Biden garantere Europas sikkerhed, og derfor skal EU kunne mere selv, siger hun.

Det Radikale Venstre

Ja til afskaffelse

Den radikale leder, Sofie Carsten Nielsen, mener, at Danmark skal afskaffe forbeholdet for at få mere selvbestemmelse. Hvis forbeholdet afskaffes, vil Danmark kunne blokere EU-missioner helt, ligesom vi vil kunne deltage i dem, vi har lyst til.

For Sofie Carsten Nielsen er det desuden vigtigt, at danskerne forstår, at vi ikke altid kan regne med, at USA vil løse de forsvars- og sikkerhedsudfordringer, vi står over for. Slet ikke hvis Donald Trump bliver præsident igen. Derfor skal Danmark være med til at styrke EU.

Det Konservative Folkeparti

Ja til afskaffelse

De konservatives leder, Søren Pape Poulsen, vil have forbeholdet afskaffet, så Danmark kan gøre en større forskel end nu. Han understreger, at det altid vil være Danmark, der bestemmer over Forsvaret, og at vi kan sige ja og nej til de operationer, vi vil.

Dansk Folkeparti

Nej til afskaffelse

DF's formand, Morten Messerschmidt, mener, at Danmark vil miste endnu mere af sin selvstændighed til EU, hvis vi afskaffer forbeholdet. Ifølge ham vil det betyde, at Danmark skal medvirke i en række EU-missioner i Afrika, og at det samtidig vil svække Danmarks vigtige alliance med NATO.

Nye Borgerlige

Nej til afskaffelse

Ifølge Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, er forsvarsforbeholdet danskernes sikreste værn imod, at EU-begejstrede politikere kan sende danske soldater ud på missioner og risikere livet i fjerne dele af verden under EU-kommando. Derfor mener hun, at Danmark skal bevare sit forbehold.

Enhedslisten

Nej til afskaffelse

Grundlæggende er Mai Villadsen imod militær oprustning af EU, som hun ikke mener bidrager til Danmarks sikkerhed. Derfor mener hun heller ikke, at forbeholdet skal afskaffes, fordi det vil give et snævert flertal i Folketinget mulighed for at tilslutte Danmark EU’s oprustning og missioner.

Ifølge den politiske ordfører handler EU’s militære samarbejde ikke om forsvar, men om militære missioner i Afrika, som hun ikke ønsker, at Danmark skal være en del af. Ifølge Mai Villadsen bør vi i stedet øge vores engagement i FN’s fredsbevarende missioner.

Liberal Alliance

Ja til afskaffelse

Danmark skal ikke læne sig tilbage med korslagte arme og bare se til, mens andre EU-lande igangsætter missioner, som bidrager til sikkerhed og stabilitet på vores kontinent. Derfor skal Danmark droppe forbeholdet og deltage i det, som tjener vores interesse. Sådan lyder det fra Liberal Alliances leder, Alex Vanopslagh.

Han understreger, at Danmark bestemt ikke skal deltage i alt, men at vi har en interesse i eksempelvis at stoppe migrantstrømme eller piratangreb mod danske skibe ved Afrikas Horn.

Alternativet

Ja til afskaffelse

Forbeholdet er ganske enkelt forældet, lyder det fra Alternativets leder, Franciska Rosenkilde. Ifølge hende er vi nu i en tid, hvor Danmark har brug for mere samarbejde, ikke mindre, og derfor skal vi afskaffe forbeholdet. På den måde kan Danmark være med til at påvirke og forandre EU, siger hun.

Frie Grønne

Ja til afskaffelse

Lederen af Frie Grønne, Sikandar Siddique, mener, at det bedste argument for at afskaffe forbeholdet er, at Danmark vil få indflydelse uden at skulle give afkald på noget.

Han understreger, at Danmark ikke bliver tvunget til at deltage i noget, vi ikke ønsker at deltage i. Til gengæld får Danmark muligheden for at nedlægge veto mod missioner, vi ikke bryder os om, så de slet ikke kan blive gennemført. På den måde kan vi påvirke retningen for det europæiske samarbejde, mener han.

Kristendemokraterne

Ja til afskaffelse

Ifølge Kristendemokraternes landsformand, Marianne Karlsmose, er det vigtigt, at danskerne forstår, at EU-forsvaret er et supplement til NATO, ikke en konkurrent, som vi frygtede i 1990'erne. Grundlæggende mener hun, at en afskaffelse af forbeholdet vil styrke Danmarks indflydelse på og ansvar for sikkerheden i Europa.

Moderaterne

Ja til afskaffelse

TV 2 har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Lars Løkke Rasmussen. Han har i årevis været fortaler for at få forbeholdet afskaffet, så Danmark kan få vetoret på forsvarsområdet ligesom alle de andre 26 EU-lande.

Han har dog samtidig understreget, at det ikke er, fordi danskerne vågner op til en helt ny virkelighed, hvad end der bliver stemt ja eller nej 1. juni.

Hvis du ikke går så meget op i, hvad politikerne mener, men hellere vil have en ekspertforklaring på, hvad et ja eller nej konkret kommer til at betyde, så læs med herunder.