Politik

Ny sundhedsaftale: Partier enige om at oprette op til 25 nærhospitaler

Regioner og kommuner kan i fællesskab søge i en pulje på op til fire milliarder kroner, fremgår det af ny sundhedsaftale.

Regeringen og en lang række partier er blevet enige om at afsætte op til fire milliarder kroner til oprettelsen af op til 25 nye nærhospitaler.

Sådan lyder det i en ny og bred sundhedsaftale mellem regeringen og alle Folketingets partier.

Placeringen af nærhospitalerne er endnu ikke fastlagt, da de fire milliarder kommer til at indgå i en pulje, som regioner og kommuner kan søge fra i fællesskab.

Sygehusfunktioner, men ingen sengepladser

Pengene kan både gå til ombygning af eksisterende bygninger og nybyggeri samt investeringer i IT, udstyr til undersøgelser, behandling og lignende.

De 25 nærhospitaler skal kunne tilbyde sygehusfunktioner, der kobles til det nærmeste akutsygehus, dog ikke sengepladser.

For eksempel kan patienter, der har en kronisk sygdom eller psykisk lidelse få foretaget "ukomplicerede undersøgelser" som røntgenbilleder og blodprøver, fremgår det af aftaleteksten.

Nærhospitaler fik hård medfart

I efteråret sidste år præsenterede regeringen sit sundhedsudspil 'Tættere på II – Sundhed, uddannelse og lokal udvikling'.

Heraf fremgik det også, at regeringen blandt andet ville oprette en såkaldt nærhospitalspulje på op til fire milliarder kroner til bygninger, materiel og it-investeringer rundt om i landet.

Men udspillet fik allerede dengang hård medfart hos eksperter og kommentatorer, som blandt andet savnede svar på, hvad nærhospitalerne skulle kunne i forhold til landets resterende hospitaler.

Aftalepartierne præsenterer den nye sundhedsaftale klokken 9.30 ved et doorstep. Følg præsentationen på TV 2 NEWS.