Politik

Tesfaye sender brev til rigsadvokaten: - Vi må undgå en retssag

Justitsministeren begrunder beslutningen med, at han ikke vil dele "nogle af statens dybeste hemmeligheder" med hele Folketinget.

Regeringen har konstateret, at der ikke kan samles flertal til at ophæve Claus Hjort Frederiksens (V) immunitet.

Derfor sender justitsminister Mattias Tesfaye (S) nu et brev til rigsadvokaten om, at der ikke vil blive rejst tiltale.

- Enten oplyser jeg hele Folketinget om nogle af statens dybeste hemmeligheder i strid med de anbefalinger, der kommer fra de myndigheder, der rådgiver mig. Det vil jeg aldrig gøre. Prisen er for høj. Prisen er, at vi skal kompromittere statens og befolkningens sikkerhed. Ellers må vi undgå en retssag, siger justitsministeren.

Efter et valg har han ikke immunitet. Vil man så gå efter ham der?

- Nu sender jeg et brev til rigsadvokaten, og så er det op til anklagemyndigheden at have bolden herfra.

Konservative tippede balancen

Udmeldingen fra Mattias Tesfaye kommer, bare en time efter at Søren Pape Poulsen kom med den overraskende melding, at den konservative gruppe ikke lægger mandater til at ophæve immuniteten. En beslutning, der fik mandatbalancen til at tippe til nej-sidens fordel.

Foruden de konservative tæller den både Venstre, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Enhedslisten, løsgængeren Naser Khader samt de seks DF-afhoppere, der går under navnet Gæs og Gaser.

- Jeg konstaterer, at der ikke er flertal, og så går jeg ud fra, at sagen slutter her, lød det torsdag formiddag fra Søren Pape Poulsen.

Samtidig rettede han kritik mod regeringens håndtering af sagen og beslutningen om, at det udelukkende er to fra hvert parti, der er blevet inviteret til fortrolig orientering om indholdet af sigtelsen mod Claus Hjort Frederiksen.

- Det siger sig selv, at vi ikke kan leve med, at Folketingets medlemmer ikke ved, hvad de stemmer om i salen, siger Pape, som derfor nu vil tage hele proceduren omkring immunitet op i Udvalget for Forretningsorden.

Hjort-sagen kort fortalt

Claus Hjort har siden december 2021 været sigtet i den såkaldte lækagesag. Han er sigtet efter paragraf 109, der omhandler uberettiget videregivelse af højt klassificerede oplysninger. 

Hvad det konkret er, Claus Hjort har videregivet, er ikke kendt for offentligheden. Selv siger han, at det handler om, at han i offentligheden har bekræftet et hemmeligt kabelsamarbejde med USA.

Hjort har hele vejen igennem nægtet sig skyldig, men 12. maj oplyste Justitsministeriet, at rigsadvokaten ville rejse tiltale mod ham efter paragraf 109.

Af Grundloven følger det dog, at folketingsmedlemmer er beskyttet mod retsforfølgelse. Derfor skulle et flertal i Folketinget ophæve Claus Hjorts immunitet, før han kunne stilles for en dommer. Det har flertallet nu afvist.  

Advarer mod "principielt standpunkt"

Under et samråd om netop Hjort-sagen lyder der imidlertid en "kraftig anbefaling" fra justitsminister Mattias Tesfaye om, at der ikke er taget et "principielt standpunkt" om, at hele Folketinget skal have indsigt i tiltaler.

Det vil resultere i, at der aldrig kan hæves en immunitet, lyder det.

- Det vil i praksis betyde, at alle medlemmer af Kontroludvalget kan tage deres notesbog med ned på den russiske ambassade og banke på døren, fordi vi så ikke vil kunne rejse tiltale mod den person, for ingen justitsminister kommer til at lægge indholdet af den tiltale frem, siger Tesfaye under samrådet og tilføjer:

- Vi risikerer at ende i en situation, hvor de mest hemmelige oplysninger, der gives til Folketinget, er dem, der er dårligst beskyttet. Fordi det er dem, der ikke kan retsforfølges.

Forlader Folketinget efter et valg

Claus Hjort Frederiksen er som folketingsmedlem beskyttet mod retsforfølgelse. Men allerede i januar meddelte Venstre-manden, at han ikke genopstiller ved næste folketingsvalg.

Så snart han forlader Folketinget, må han derfor samtidig sige farvel til immuniteten.

Det betyder, at sagen potentielt kan blive genoptaget efter det kommende folketingsvalg, som senest skal være afholdt 4. juni 2023.

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra Claus Hjort Frederiksen, men han ønsker ikke at stille op til et interview.