Politik

"Mellemfornøjet" Claus Hjort: Opfatter det som endeligt punktum

Venstre-politikeren har blandede følelser om dagens afgørelse i lækagesagen.

Claus Hjort Frederiksen (V) har de seneste dage været det store samtaleemne på Christiansborg, og nu blander han sig selv i debatten, efter han torsdag er blevet fredet af Folketinget.

- På den ene side siger den gamle politiske fighter i mig, at jeg ville have kæmpet for at blive frifundet, skriver han i et opslag på Facebook.

Men, skriver han, på den anden side havde han allerede besluttet at udtræde af Folketinget efter næste valg. Og her indgik der ingen planer om at "skulle gå ud og ind i retssale i måske flere år".

- Så personligt er jeg i dag lidt mellemfornøjet, men familie og nærmeste er til gengæld glade og lettede over dette punktum, så det er jeg sikkert også, når det hele er kommet lidt på afstand, skriver han.

Den tidligere minister oplyser derudover, at han opfatter det, som om der i dag er sat et "endeligt punktum" i sagen, hvor han er sigtet for at røbe statshemmeligheder.

Lækagesagen har særligt de seneste dage trukket overskrifter, fordi Folketingets partiledere har skullet tage stilling til, om de ville ophæve Hjort Frederiksens politiske immunitet - og dermed bane vejen for en tiltale.

Grundloven sikrer nemlig, at medlemmerne af Folketinget har immunitet og derfor kun kan strafforfølges, hvis Folketinget via et flertal stemmer for at ophæve den.

Med de konservatives melding om, at de - i lighed med en række andre partier - freder Venstre-politikeren, er der altså ikke et sådant flertal.

Claus Hjort Frederiksen blev i december 2021 sigtet for at røbe eller videregive statshemmeligheder, men har siden nægtet sig skyldig.

Kun en snæver kreds har foruden justitsminister Mattias Tesfaye (S) fået indblik i, hvad anklageskriftet præcist indeholder. Et faktum, flere partiledere har kritiseret voldsomt.

TV 2 har forsøgt at få et interview med Claus Hjort Frederiksen, men han ønsker ikke at stille op.