Konservative afgør Claus Hjort-sagen – kan ikke stilles for en dommer
Med mindst 89 mandater imod en ophævelse af immuniteten kan der ikke længere samles flertal for, at Claus Hjort Frederiksen kan stilles for en dommer.
De konservative har besluttet, at de – ligesom resten af blå blok – ikke ønsker at ophæve Claus Hjort Frederiksens (V) immunitet.
Det betyder, at han ikke kan stilles for en dommer.
- Lige nu vil jeg ikke anbefale, at vi hæver Claus Hjort Frederiksens immunitet, siger Søren Pape Poulsen og tilføjer, at en samlet folketingsgruppe bakker op om indstillingen.
- Jeg konstaterer, at der ikke er flertal, og så går jeg ud fra, at sagen slutter her. Men det må være justitsministeren, der må redegøre for den nærmere proces.
Kan ikke samle flertal
Indtil videre har Venstre, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Enhedslisten afvist at ophæve Hjorts immunitet. Det samme gælder løsgængeren Naser Khader samt de seks DF-afhoppere, der går under navnet Gæs og Gaser.
Til sammen tæller de 76 mandater. Med de 13 konservative mandater er fordelingen derfor nu på 89 imod og 67 for.
De fire nordatlantiske mandater blander sig typisk ikke i indenrigspolitiske spørgsmål, og Sjúrður Skaale bekræfter over TV 2, at han ikke vil lægge sit mandat i nogen pulje.
Det betyder altså, at der ikke kan samles flertal for, at immuniteten ophæves, og at Claus Hjort Frederiksen dermed ikke kan stilles for en dommer, så længe han er medlem af Folketinget.
'Tryktestet som aldrig før'
Den konservative melding kommer efter, at der de seneste dage har været lagt massivt pres på partiformanden. Ifølge TV 2s politiske redaktør, Hans Redder, er Søren Pape Poulsen blevet "tryktestet som aldrig før".
DF's formand, Morten Messerschmidt, sagde så sent som onsdag formiddag, at han håbede, at blå blok kunne "stå sammen", mens Nye Borgerliges leder, Pernille Vermund, har beskyldt Pape for at bidrage til justitsmord, hvis han ville ophæve immuniteten.
Den konservative formand erkender da også, at spørgsmålet om Claus Hjort Frederiksens immunitet har været "meget dilemmafyldt".
Han kritiserer, at der fra regeringens side blev forventet, at samtlige af Folketingets medlemmer ville tage stilling uden at have fået indsigt i sigtelsen.
- Jeg skal være ærlig at sige, at det for mig har været en lang og svær overvejelse, siger Søren Pape Poulsen og tilføjer:
- Nu kommer vi til at tage det op i Udvalget for Forretningsorden, for jeg håber ikke, at der findes et eneste parti i Folketinget, der kan leve med, at man potentielt kan lække hemmeligheder, uden det har nogen konsekvens. Men det siger sig selv, at vi ikke kan leve med, at Folketingets medlemmer ikke ved, hvad de stemmer om i salen.
TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra Claus Hjort Frederiksen, men han ønsker ikke at stille op til et interview.