Hjort-sagen kunne have forpestet blå blok, men endte med et nederlag til regeringen
Havde Søren Pape Poulsen lagt mandater til at ophæve Claus Hjort Frederiksens immunitet, kunne det ifølge Hans Redder have revet blå blok itu.
Regeringen måtte torsdag formiddag konstatere, at den ikke kan finde det flertal, der skal til for at stille Claus Hjort Frederiksen (V) for en dommer.
Det betyder, at der sættes et midlertidigt punktum i sagen, hvor Venstre-veteranen siden december 2021 har været sigtet for at lække statshemmeligheder.
Det kan ikke ses som andet end et nederlag for regeringen, siger TV 2s politiske redaktør, Hans Redder. Han kalder torsdagens udvikling for "meget opsigtsvækkende".
- Den her sag vil blive sådan noget, man diskuterer blandt jurister og på Slotsholmen lang tid fremover, og man kommer sikkert til at undervise i det på jurastudiet, for det er virkelig nogle interessante principper, der er stødt sammen. Det bliver meget interessant at følge, siger Hans Redder.
Politiske motiver
Den konservative melding kommer efter, at der de seneste dage har været lagt massivt pres på partiformanden Søren Pape Poulsen.
Han er ifølge Hans Redder blevet "tryktestet som aldrig før" af sine kollegaer i blå blok, og undervejs har Pernille Vermund sågar beskyldt den konservative formand for at bidrage til justitsmord, såfremt han lagde mandater til en ophævelse af immuniteten.
Derfor beskyldes Søren Pape Poulsen da også nu for at have ladet de politiske motiver styre sit valg. For eksempel skriver Socialdemokratiets politiske ordfører, Rasmus Stoklund (S), følgende på Twitter:
- I løbet af et par dage er Pape åbenbart nået frem til, at det er vigtigere for ham at blive statsminister og være sikker på, at han kan basere sig på blandt andre Pernille Vermunds stemmer, end det er at stå vagt om, at loven er lige for alle.
Kunne rive blå blok itu
Hvad der præcis har udspillet sig af overvejelser inde i Papes hoved, er det formentlig kun partiformanden selv, der ved.
Men ifølge Hans Redder er det tydeligt, at han var beklemt ved situationen, og at de seneste to døgn har været hårde.
- Den her sag truede med at rive blå blok midtover og skabe en forpestet stemning meget kort tid før et folketingsvalg. Om det er det, der har været den afgørende faktor for, at Søren Pape Poulsen har besluttet sig for ikke at ophæve immuniteten, det ved vi selvfølgelig ikke, siger Hans Redder og tilføjer:
- Men jeg har svært ved at forestille mig, at det ikke har spillet en rolle.
Diskussionen vil fortsætte
Selvom fokus torsdag naturligt er på Papes overraskende udmelding, og at regeringen ikke lykkedes med at finde et flertal, hersker der ifølge TV 2s politiske redaktør ingen tvivl om, at diskussionen er langt fra at forstumme.
Der er helt fundamentale principper på spil, lyder det.
- Her og nu kommer der ikke til at ske mere i selve den sag, men diskussionen og perspektiver vil helt sikkert fortsætte, og de vil blive store og meget interessante at følge.
Claus Hjort Frederiksen afviser overfor TV 2 at stille op til et interview. På Facebook skriver han imidlertid, at han "opfatter det sådan, at der i dag er sat endeligt punktum".