Politik

Mette Frederiksen er åben for at give hurtigere tilladelser på grøn energi

Fire europæiske regeringschefer og formanden for EU-Kommissionen er onsdag samlet til topmøde om havvind.

Den grønne omstilling skal gå hurtigere, end den gør i dag. Og det kan blandt andet ske ved at give hurtigere tilladelser til at opføre grøn energi, for eksempel i Danmark.

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) onsdag i forbindelse med et topmøde om havvind i Esbjerg, hvor regeringschefer fra Tyskland, Belgien og Holland samt formanden for EU-Kommissionen deltager.

- En af udfordringerne for os alle sammen er, at det tager faktisk ikke lang tid at bygge vind på havet. Det, der tager lang tid, det er at få lov til at gøre det.

- Og vi har forsinket hele den grønne omstilling og dermed også indsatsen mod klimaforandringerne i alt for mange år i alt for langsommelige processer, siger Mette Frederiksen på et doorstep.

EU skal gøres fri af russisk olie og gas

Dermed er hun åben for en plan, som EU-Kommissionen onsdag har fremlagt.

Den handler om, hvordan EU hurtigst muligt skal gøres fri af fossil energi som olie og gas fra Rusland.

Det ville være fantastisk for klimaet

Mette Frederiksen (S), Danmarks statsminister

Et af midlerne til at nå dertil er, at medlemslandene hurtigst muligt udpeger "go-to"-områder, hvor man ved, at der kan gives tilladelse til at opføre vedvarende energi.

Det skal mindske ventetiden, som ifølge EU-Kommissionen i dag kan være mellem seks til ni år.

Det er altså den tid, der vil gå, før man kan få tilladelse til at opføre en vindmøllepark. Det bør reduceres til et år, siger EU-Kommissionen.

Regionale løsninger - også i Danmark

Mette Frederiksen siger, at hun gerne ser, at det bliver regionale løsninger. Det kan for eksempel være i Danmark.

- Det, vi har talt om i dag, er, at kommissionen siger, der bliver nogle områder - jeg kan godt forestille mig, at det bliver her - hvor der er nogle lande, der får lov til, fordi vi er dygtige, og fordi vi har gjort os nogle erfaringer, at vi kan få lov til at gøre tingene hurtigere.

- Det ville være fantastisk for klimaet, og det ville være rigtig godt for vores uafhængighed af russisk gas, siger Mette Frederiksen.

Spørgsmålstegn ved godkendelsesprocesser

Der er dog tidligere blevet stillet spørgsmålstegn ved at forkorte godkendelsesprocesser, af frygt for at der ikke tages tilstrækkeligt hensyn til konsekvenserne for natur og miljø.

Samtidig har dansk forskning for nylig vist, at havvindmølleparker kan påvirke vejret inde på land, også selv om de er langt ude på havet.

- Selvfølgelig skal alle konsekvenser ind på bordet, men når vi kigger på krigen i Ukraine, bliver vi nødt til at komme ud af Putins gas (Vladimir Putin, Ruslands præsident, red.), og vi vil også være tvunget til at betale en pris for det, siger Mette Frederiksen.

Til det tilføjer klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S), at konsekvenser i vejrforholdene kommer til at indgå "på lige vilkår med de andre miljøhensyn, man tager". Han uddyber det ikke nærmere.

Ifølge Dan Jørgensen kan det tage omkring to år at opbygge en vindmøllepark. Men godkendelsesprocessen gør, at det ofte tager flere år.

- Nogle af reglerne er nationale. Nogle er fra EU. Og det er derfor, at det er meget positivt fokus fra deres (EU, red.) side, siger han.