Politik

Enhedslisten vil ikke ophæve Hjort Frederiksens immunitet

Partiets politiske ordfører, Mai Villadsen, deler holdning med DF's Morten Messerschmidt.

Enhedslisten kommer ikke til at stemme for at ophæve Claus Hjort Frederiksens (V) immunitet i lækagesagen. Det siger partiets politiske ordfører, Mai Villadsen, til TV 2:

- Vi mener ikke, at Folketingets medlemmer skal stemme i blinde i en sag, der er så principiel, og hvor der ingen åbenhed er, siger hun.

Tidligere onsdag lød det også fra Dansk Folkeparti, at de har besluttet at holde hånden over Venstre-politikerens immunitet.

Skal han tiltales?

Claus Hjort Frederiksen blev i december 2021 sigtet for at røbe eller videregive statshemmeligheder, men har siden nægtet sig skyldig.

Den præcise tiltale mod ham er ukendt, og lige nu er spørgsmålet, om medlemmerne af Folketinget vil stemme ja til, at den tidligere Venstre-minister skal have ophævet sin politiske immunitet, så han kan blive tiltalt.

Grundloven sikrer nemlig, at medlemmerne af Folketinget har immunitet. Og dermed kan de kun strafforfølges, hvis Folketinget igennem et flertal – 90 mandater – stemmer for at ophæve deres immunitet.

Ikke nok indsigt

Enhedslisten har de seneste dage gjort klart, at de vil frede immuniteten, men nu er det altså officielt.

Og ifølge Mai Villadsen skyldes det altså, at Folketinget ikke har fået nok indsigt i sagen og anklageskriftet mod Hjort Frederiksen til at kunne stemme for at ophæve immuniteten.

På samme måde rettede DF's formand, Morten Messerschmidt, også tidligere onsdag kritik af manglende information.

Mai Villadsen er blandt de få, der faktisk er blevet orienteret af sagen hos justitsminister Mattias Tesfaye (S). Men ifølge hende er det ikke nok:

- Jeg synes, det er afgørende, at alle tager stilling individuelt. Både i min egen gruppe og i hele Folketinget. Det her er enormt principielt, og jeg tror, det skaber stor usikkerhed og mistillid til både vores fælles politiske system og retssystem, hvis der ikke kommer øget åbenhed i en sag som denne, siger hun.

Justitsminister Mattias Tesfaye (S) har tidligere argumenteret for, at det er af hensyn til statens sikkerhed, at regeringen værner om "de højst klassificerede oplysninger" i anklageskriftet mod Hjort Frederiksen.

- Det nemmeste for mig ville i sagens natur være at lægge det hele frem i salen. Men her bliver jeg nødt til at lytte til myndighedernes vurdering af oplysningernes karakter, og den skade, det vil have at dele dem bredt. Og den klare vurdering her er, at det er nødvendigt, at oplysningerne holdes i en meget snæver kreds, sagde Mattias Tesfaye i sidste uge.

Mangler meldinger de radikale og de konservative

Foreløbig har Socialdemokratiet, SF og Frie Grønne meldt ud, at de vil stemme for en ophævelse. På listen på det modsatte hold, der indtil videre har afvist at stemme for ophævelse, indeholder nu Venstre, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Enhedslisten.

Derfor bliver det afgørende, hvad Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti beslutter sig for.