Danmark er klar til at gĂĄ i krig for Sverige og Finland, siger forsvarsministeren

En række lande har udstedt en sikkerhedsgaranti til Sverige og Finland - og det kan potentielt få store konsekvenser.

Sverige og Finlands ønske om at blive en del af forsvarsalliancen NATO blev mandag eftermiddag fulgt op af en sikkerhedsgaranti fra Danmark.

Konkret betyder sikkerhedsgarantien, at Danmark er klar til at gå i krig, hvis Rusland skulle vælge at angribe et af de to lande.

- Vi stiller de dele af vores militære styrker til rådighed, der vil være behov for.

Forsvarsminister Morten Bødskov (S)

Det siger forsvarsminister Morten Bødskov (S) i onsdagens udgave af 'Lippert' på TV 2 NEWS.

- Hvis det sker, så er vi klar til også at bidrage militært.

Hvad betyder det konkret?

- Hvis det sker, har vi sagt det meget, meget klart. Er der en efterspørgsel efter danske tropper, så stiller vi med dem, siger Bødskov.

Og det er ikke bare en skåltale, Morten Bødskov? Hvis der kommer krig, er Danmark klar?

- Det er det, der er konsekvensen af, at man er en del af et forpligtende fællesskab.

Sikkerhedsgarantien indebærer, at Danmark lover Sverige og Finland samme støtte gælder efter NATO's artikel fem, mens de to landes ansøgninger om NATO-medlemskab stadig behandles.

Medlem af en forening

Flere gange i 'Lippert'-interviewet understreger Morten Bødskov, at der ikke er nogen konkret militær trussel mod hverken Sverige, Finland, Danmark eller NATO. Han anerkender dog også, at få kunne forudse, at Rusland og Vladimir Putin ville invadere Ukraine.

NĂĄr I gĂĄr ud med en sikkerhedsgaranti, hvilke konkrete bidrag er der sĂĄ tale om?

- Vi stiller de dele af vores militære styrker til rådighed, der vil være behov for.

Hvad kunne det være?

- Du ved, hvad vi har, det ved alle.

- Kampfly?

- Det vil jeg ikke udtale mig nærmere om. Det afhænger af en situation, der ikke er nogen tegn på i sol, måne og stjerne.

Men det er rigtig danske militære kapaciteter. Det er ikke bare hjelme og lazaretter?

- Sagt lidt diplomatisk: NĂĄr man er medlem af en forening, hvad end det er EU eller NATO, sĂĄ er der nogle forpligtelser. Er der en trussel mod et medlemsland, er det ikke bare en trussel mod medlemslandet, men hele alliancen, siger forsvarsministeren.

En kold tyrker

Danmark er langt fra det eneste land, der har udstedt en sikkerhedsgaranti til Sverige og Finland.

Norge, Island og Storbritannien har formelt udstedt garantien, mens blandt andet Frankrig og Holland har erklæret sig klar til at bakke op om en sikkerhedsgaranti.

Onsdag morgen indgav de to lande officielt deres ansøgninger om medlemskab i forsvarsalliancen NATO under en lille ceremoni ved NATO's hovedkvarter i Bruxelles. Men om Finland og Sverige bliver en del af den transatlantiske forsvarsalliance, er fortsat usikkert.

Årsagen er NATO-landet Tyrkiets skepsis over for de to ansøgerlande.

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, har sagt, at Tyrkiet ikke vil sige ja til medlemskab for de to lande, og det kan potentielt blokere for optagelse, da et medlemskab kræver grønt lys fra alle 30 NATO-lande.

Dog kan Tyrkiet ogsĂĄ afstĂĄ fra at stemme, og det vil ikke blokere for nye medlemskaber.

Se hele interviewet med forsvarsminister Morten Bødskov i ugens udgave af 'Lippert', hvor han også siger, at et dansk nej i afstemningen om forsvarsforbeholdet vil svække EU's forsvar mod Putin.