Politik

SF stemmer for at ophæve Claus Hjort Frederiksens immunitet i mulig lækagesag

Det er op til et flertal i Folketinget, om Hjorts immunitet skal ophæves. Hjort mener ikke, at han har gjort noget forkert.

SF stemmer for at ophæve Claus Hjort Frederiksens (V) immunitet i sagen om mulig lækage.

Det siger SF's formand, Pia Olsen Dyhr, til TV 2.

Mandag var Olsen Dyhr på besøg hos justitsminister Mattias Tesfaye (S) for at blive yderligere orienteret om sagen, hvor mange detaljer ikke kendes i offentligheden.

- Vores folketingsgruppe er kommet frem til at ophæve Claus Hjort Frederiksens immunitet. Det er en meget svær sag, og jeg kender ham som en god og ordentlig politiker. Det er ikke noget, vi kommer til at tage let på, siger SF's formand.

Rigsadvokat Jan Reckendorff har indstillet at rejse tiltale i sagen mod den tidligere forsvarsminister. Og SF ser gerne, at sagskomplekset mod den højtprofilerede politiker kan blive afprøvet ved en domstol.

- Vi har valgt at stemme for at ophæve immuniteten for at give domstolene mulighed for at prøve sagen. Claus Hjort vil nu have mulighed for at blive renset; han har også mulighed for at blive dømt i domstolssystemet, siger Pia Olsen Dyhr.

Sigtet siden december

Claus Hjort har siden december 2021 været sigtet i sagen, der går under navnet "lækagesagen". Han har hele vejen igennem nægtet sig skyldig i at have lækket statshemmeligheder, og det gør han fortsat.

- Efter min opfattelse har jeg ikke røbet nogen hemmelighed overhovedet, sagde Claus Hjort Frederiksen i et interview med TV 2 torsdag.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, siger til TV 2, at han tirsdag er blevet orienteret om sagen af justitsminister Mattias Tesfaye (S). Og han har har delt sin viden med Venstres folketingsgruppe, selv om sagen ikke blev fuldt belyst af justitsministeren.

- Jeg synes ikke det er rimeligt, at folketingets medlemmer skal stemme i blinde. Jeg har derfor sagt, at jeg vil kunne dele det, justitsministeren deler med mig med resten af gruppen. Det vil sige, at det blev en ikke-fortrolig orientering om sagen, der ikke gjorde mig så meget klogere, siger Ellemann-Jensen.

Venstre, Enhedslisten, Liberal Alliance og Nye Borgerlige har afvist at ophæve Claus Hjort Frederiksens immunitet, hvis ikke hele Folketinget er tilstrækkeligt oplyst.

Justitsminister Mattias Tesfaye har meddelt, at hele den socialdemokratiske gruppe vil stemme for at ophæve immuniteten for Claus Hjort Frederiksen.

Også Frie Grønne vil stemme for at ophæve Claus Hjort Frederiksens immunitet. Det siger partiets politiske leder, Sikandar Siddique, til TV 2 News.

Grundloven sikrer, at medlemmerne af Folketinget har immunitet. De kan kun strafforfølges, hvis Folketinget via et flertal stemmer for at ophæve deres immunitet.