Politik

Politisk redaktør: - Kristendemokraterne nærmer sig opløsning

Partiets hidtidige politiske næstformand, Marianne Karlsmose, er nu fungerende formand for Kristendemokraterne.

Der er ikke meget tilbage for Kristendemokraterne.

Partiformanden Isabella Arendt trækker sig med øjeblikkelig virkning. Og hverken den store vestjyske stemmesluger eller partiets eneste folketingsmedlem har lyst til at give det et forsøg mere ved næste valg.

- Kristendemokraterne nærmer sig opløsning, siger TV 2's politiske redaktør Hans Redder.

Alle profilerne er væk

Det er ikke engang to uger siden, at Jens Rohde meddelte, at han stopper i politik efter næste valg. Han skiftede ellers sidste år Radikale Venstre ud med Kristendemokraterne, der således pludselig blev repræsenteret i Folketinget for første gang i 10 år.

Det er et kæmpe slag for Kristendemokraterne

Hans Redder, TV 2's politiske redaktør

Og tidligere i år meddelte partiets store stemmesluger i Vestjylland, Kristian Andersen, at han heller ikke stiller op til et valg mere.

Han fik ellers mere end 10.000 personlige stemmer ved valget i 2019 og havde derfor en stor del af æren for, at Kristendemokraterne var snublende tæt på at komme i Folketinget. Det var mindre end 200 stemmer, der afgjorde, at KD var ude i stedet for inde.

Dermed står Kristendemokraterne uden sine tre spydspidser ved det kommende folketingsvalg, der skal afholdes senest 4. juni næste år.

- Det er et kæmpe slag for Kristendemokraterne, som var forholdsvis tæt på at komme i Folketinget ved valget i 2019 og virkelig har lagt kræfterne i, at nu skulle det lykkes, siger Hans Redder.

Dødsstødet for KD

Partiet havde ellers ifølge meningsmålingerne og efter den politiske redaktørs vurdering "en reel mulighed for at komme i Folketinget".

- Jeg mangler en opbakning til det tempo og den begejstring, som jeg gerne har villet bringe ind i KD, siger tidl. formand for Kristendemokraterne Isabella Arendt.

I den seneste Megafon-måling, foretaget for TV 2 24. marts, stod Kristendemokraterne til 1,2 procent af stemmerne. Med en statistisk usikkerhed på 0,7 procent kunne partiet altså reelt godt ligge meget tæt på spærregrænsen på to procent.

- Men når de her tre profiler ikke vil være på stemmesedlen, så har jeg meget svært ved at forestille mig, at Kristendemokraterne vil komme i Folketinget ved næste valg, siger Hans Redder.

Også politisk kommentator Hans Engell ser Isabella Arendts exit som dødsstødet for Kristendemokraterne.

- De kan overleve som parti, fordi de har en rimelig stærk lokal forankring, men de kommer ikke i Folketinget. Det her betyder definitivt farvel for KD som folketingsparti, siger han til Ritzau.

Splid om abort

Ifølge Hans Redder er både Jens Rohde og nu Isabella Arendts farvel til partiet udtryk for ophedede diskussioner, der har været internt om Kristendemokraternes holdning til abort.

Jens Rohde beskylder ligefrem Isabella Arendt for reelt ikke at gå ind for fri abort, selv om det fremgår af partiets 2030-plan, at partiet "vil ikke kompromittere eller begrænse kvindens ret hertil".

Jens Rohde ønsker, at Danmark skal arbejde for at udbrede retten til abort internationalt. På partiets modsatte fløj mener formanden for partiet i Storkreds Sydjylland, Jens Christian Olesen, at abort er "fosterdrab".

- Det er et spørgsmål, der har splittet og fyldt meget i Kristendemokraterne. I hvor høj grad KD skal bakke op om retten til abort eller ej eller have forbehold og ønsker om at nedbringe antallet. Der er altså forskellige holdninger til, hvor partiet skal placere sig på det felt. Det er derfor, som jeg forstår det, at Jens Rohde for nylig valgte at forlade partiet, siger Hans Redder.

Uklart hvilken linje partiet vælger

Ved folketingsvalget i 2019 fik Kristendemokraterne 1,7 procent af stemmerne (svarende til 60.944 stemmer) og nåede således ikke over spærregrænsen på 2 procent. Partiet var under 200 stemmer fra at komme ind på et kredsmandat i Vestjylland.

Hvor står de lige nu?

- Ja, det er ubesvaret. Isabella Arendt trækker sig med øjeblikkelig virkning. Dermed skal der findes et nyt ansigt, der skal repræsentere partiet ved partilederrunderne til næste valg. Men hvad det bliver for et politisk parti og en linje på abortspørgsmålet – det ved vi ikke lige nu, siger TV 2's politiske redaktør.

Partiets hidtidige politiske næstformand, Marianne Karlsmose, er nu fungerende formand for Kristendemokraterne.