Isabella Arendt afviser drama i KD: - Arbejdsglæden var væk

Der var stadig opbakning til Isabella Arendt som partileder, men hendes gejst stødte mod grund. Hun ved ikke, hvad hun skal nu, siger hun.

Det var ikke længere sjovt at gå på arbejde.

Nu skal jeg have noget sol, en kold øl og ro på

Isabella Arendt, tidligere formand for Kristendemokraterne

Det er den simple grund til, at Isabella Arendt stopper som formand for Kristendemokraterne og har meldt sig ud af partiet. Det fortæller hun i et interview med TV 2.

- Jeg synes ikke længere, arbejdsglæden og trivslen var til stede, siger hun.

- Jeg kunne bare mærke, at der var ikke rigtig luft under vingerne længere til det, jeg gerne ville og stadig gerne vil. Når det er sådan i et forhold, så skal man jo finde ud af, om det ikke var bedre at slå vingerne ud et andet sted.

I en skriftlig kommentar til nyhedsbureauet Ritzau begrunder Isabella Arendt blandt andet sin beslutning med, at hun "har ikke længere en oplevelse af opbakning".

Det skal dog ikke forstås som, at der ikke længere er opbakning til hende som formand, uddyber hun.

- Nej, jeg fornemmer klart, at der er opbakning til mig som formand og min politiske retning. Men jeg har en masse energi og begejstring, og jeg har en følelse af, at det hele falder til jorden, når jeg kommer ind i et lokale. Så er Kristendemokraterne ikke længere det rigtige sted for mig.

Et spørgsmål om trivsel

Isabella Arendt blev landskendt i maj 2019, da hun iført en højrød kjole ændrede kurs fra sin 26-årsfødselsdagsmiddag til en partilederdebat i TV 2s studie, fordi den daværende partiformand, Stig Grenov, havde fået et ildebefindende.

Det er ikke, fordi abortdebatten har slidt mig op. Jeg kan sagtens trives i at have debatter og uenighed

Isabella Arendt, tidligere formand for Kristendemokraterne

Hun gjorde det så godt under debatten, at hun efterfølgende blev kaldt "vikaren fra himlen" og "et lysende talent" i dansk politik.

Partiet var mindre end 200 stemmer fra at komme i Folketinget ved valget kort efter. Og nogle måneder senere blev hun valgt som partiets nye formand uden modkandidat.

Men nu forlader hun altså det hele – med under et år til næste folketingsvalg, hvor Kristendemokraterne måske endelig skulle høste frugten af hendes arbejde.

Er det ikke et sindssygt tidspunkt at forlade det hele?

- Jo, det kan man godt sige. Men igen, det handler ikke om, om jeg tror på Kristendemokraterne eller ej. Det er spørgsmålet om min personlige trivsel, siger Isabella Arendt.

Hvordan har du det så med at forlade Kristendemokraterne efter så mange år?

- Jeg er lettet. Det er mærkeligt. Også vemodigt. Jeg ved ikke, hvordan det føles at blive skilt, men måske lidt sådan. Nu skal jeg have noget sol, en kold øl og ro på.

Abortdebatten "er ikke udslagsgivende"

Hun kan ikke pege på, hvor hun mistede gejsten for projektet. Men hun afviser, at det skulle være hverken et møde, en person eller noget andet konkret, der har fået hende til at søge mod udgangen. Det er summen af rigtig mange ting, siger hun og afviser også, at det handler om den aktuelle splittelse i partiet om abort.

Partiets eneste folketingskandidat, Jens Rohde, meddelte for knap to uger siden, at han ikke genopstiller til næste valg. Han beskylder Isabella Arendt for ikke at gå ind for fri abort, selvom det fremgår af partiets 2030-plan, at partiet ikke vil "kompromittere eller begrænse kvindens ret hertil".

I sidste uge beskrev Isabella Arendt spændet i partiet på abortspørgsmålet således over for Politiken:

- Vi spænder fra Jens Rohde, som siger, det (abort, red.) skal være en menneskeret og en universel rettighed – og altså ikke en sundhedspolitik eller en juridisk ret, hvad vi jo som parti mener, det skal – til dem som Jens Christian (Olesen, formand for partiet i Storkreds Sydjylland, red.), som går ud og sammenligner med mord.

I dag siger hun, at abortdebatten ikke er "udslagsgivende" for hendes beslutning om at forlade partiet.

- Det er ikke, fordi abortdebatten har slidt mig op. Jeg kan sagtens trives i at have debatter og uenighed, hvis man gør det på en ordentlig måde.

Er det så foregået på en ordentlig måde?

- Ja, det synes jeg langt hen ad vejen. Jeg har i hvert fald gjort mit for at skabe en organisation, der kunne rumme alle yderpunkterne i debatten, siger hun.

Telefonen er tændt

Isabella Arendt gentager, at "det er simpelthen et spørgsmål om arbejdsglæde". Hun har svært ved at sætte fingeren på, hvad der sugede energien ud af hendes arbejde i Kristendemokraterne.

- Det var simpelthen ånden og kulturen. Alt det mellem linjerne. Den begejstring var forsvundet for mig. Alt det, jeg gerne vil, kan jeg simpelthen ikke længere der. Så må jeg ville det et andet sted, hvor der er sjovt at være for mig.

Skal du ind i et andet parti?

- Jeg ved det simpelthen ikke. Det er det ærlige svar. Jeg har været i Kristendemokraterne hele mit voksne liv, så nu skal jeg lige have lidt luft. Jeg har altid været den pligtopfyldende type. For første gang i mit liv ved jeg ikke, hvad jeg skal på mandag. Det er sindssygt spændende, men jo også virkelig mærkeligt, siger hun.

Isabella Arendt var medlem af Socialdemokratiet som teenager, men hun afviser, at hun kan blive socialdemokrat igen, fordi hun ganske enkelt ikke er socialist i dag.

Er du så konservativ?

- Jeg kan altså hverken be- eller afkræfte noget. Jeg har ikke nogen fast idé om, hvad jeg skal.

Så din telefon er tændt, hvis nogen skulle få lyst til at ringe med et godt tilbud?

- Ja, det er den.