Politik

På tre dage fik Enhedslisten beskyttet sig selv mod egen politik, siger kommentator

To store beslutninger gør det ifølge Noa Redington nemmere for "Komiske Mai" at finde fodfæste i fremtidens debatter.

Forventningerne var høje, da cirka 400 delegerede fredag stimlede sammen til Enhedslistens årsmøde i København.

Både hos partiet selv og for de interesserede, der fulgte med på afstand.

På programmet stod nemlig afstemninger om flere forslag, der ville lægge venstrefløjens krav om et EU-exit i graven, mens partiets holdninger til NATO og den russiske invasion af Ukraine ligeledes skulle til debat.

For Enhedslisten har det været et vigtigt og historisk årsmøde

Noa Redington, politisk kommentator

Særligt på grund af NATO-linjen er den politiske ordfører, Mai Villadsen, talrige gange de seneste uger blevet udfordret på sin og partiets holdning.

Hun har været ”Komiske Mai”, siger politisk kommentator Noa Redington og forklarer, at ordførerens talerum har været yderst begrænset.

Men nu, hvor årsmødet er slut, er de officielle hjørneflag rykket markant.

- Der er ingen tvivl om, at det for Enhedslisten har været et vigtigt og historisk årsmøde, som bekræfter den bevægelse og modernisering, partiet har været igennem de seneste ti år. Fra at være et venstreorienteret protestparti til et mere strømlinet centrum-venstreparti, siger Noa Redington til TV 2.

Frygtede ubehagelig debat

Fredagens store trækplaster var utvivlsomt Mai Villadsen, som åbnede ballet med en tale, hvor hun både fik sendt en Putin-stikpille til Lars Løkke Rasmussen og opfordret statsminister Mette Frederiksen (S) til at lænke sig til en vindmølle.

Men rundt blandt langbordene ville de delegerede hellere snakke om partiets egne udfordringer – om lørdagens EU-debat.

Der var da heller ikke sat mindre end seks timer af til at debattere omskrivningen af partiets principprogram.

Flere af de delegerede, som TV 2 talte med, tog fra Hafnia-Hallen i København fredag aften med en frygt for, at morgendagen ville blive fuld af personangreb og høj bølgegang.

Vedtog historisk ny EU-politik

Forud for lørdagens debat var der stillet fire forslag til, hvordan Enhedslistens fremtidige EU-politik skulle lyde.

Men fire blev hurtigt til to, og op ad eftermiddagen stod kun en række Enhedslisten-profilers forslag sejrende tilbage.

Det betyder, at Enhedslisten nu ikke længere har et aktuelt ønske om at forlade EU, og at der nu ikke længere er et parti på venstrefløjen, der ønsker et øjeblikkeligt dansk exit fra unionen.

De store navne som Pelle Dragsted, Pernille Skipper og Nikolaj Villumsen kunne smile endnu bredere, da et flertal søndag besluttede, at det nu heller ikke er Enhedslistens politik at få Danmark ud af NATO her og nu. Først når der findes et fornuftigt alternativ, lyder nu den officielle linje.

Samtlige afstemninger gav vinderne i omegnen af to tredjedele af stemmerne. Derfor bekræfter årsmødet ifølge Noa Redington, at Mai Villadsen har opbakning til den linje, hun er slået ind på.

- Det er ikke et parti, der er kløvet på midten. Den sidste tredjedel har jo ikke rigtig andre steder at gå hen – og de kan godt se, at det med den nuværende situation ikke er nemt at forklare, at man vil ud af NATO, siger han.

Nærmer sig SF

At Mai Villadsen går glad og tilfreds hjem fra det tre dage lange årsmøde, kan der ifølge Noa Redington ikke herske nogen tvivl om.

For ikke nok med, at der nu er mere elastik i partiets EU- og NATO-politik, så blev en udtalelse, der indskærpede, at ”folketingsgruppen ikke er Enhedslistens ledelse” ligeledes stemt ned.

Læg dertil, at partiet den seneste tid har stået ganske solidt i meningsmålingerne, som Noa Redington pointerer:

- Man er virkelig lykkes med at gøre op med, at man er 'De Forenede Dødsboer', som man sagde drillende i 90’erne, siger han og tilføjer:

- Før årsmødet havde partiet brug for at blive beskyttet fra sin egen politik – nu har de fået sat nogle værn op, der viser verden, at de ikke mener deres egen politik helt så alvorligt. Udfordringen er så bare, om de kommer til at ligne SF for meget.

Sammenligningen med SF lavede Enhedslistens folketingsmedlem Christian Juhl allerede i et interview med Berlingske lørdag. Men da TV 2 søndag spurgte Mai Villadsen, om hun var enig, lod hun det stå for partifællens egen regning.

Den politiske ordfører mener selv, at der er forskel på de to støttepartier. Man kunne jo for eksempel se på deres forskellige holdninger til forsvarsforbeholdet, lød det.