Politik

Enhedslisten vedtager: Udmeldelse af NATO er ikke aktuelt lige nu

Udover at lægge NATO-linjen fast har Enhedslisten også vedtaget, at partiet nu støtter et dansk territorialforsvar.

Enhedslisten har på et årsmøde søndag vedtaget ikke bare én, men tre udtalelser om partiets holdning til NATO generelt og til Ruslands invasion af Ukraine.

I forhold til NATO fastslås det nu blandt andet, at en udmeldelse ikke er aktuel, så længe der ikke er et alternativ.

Vi bliver nødt til at tage bestik af krigen - også i Enhedslisten

Mai Villadsen (Ø), politisk ordfører

En formulering, som partiets politiske ordfører, Mai Villadsen, de seneste måneder har turneret med, og som har vakt opsigt i lyset af krigen i Ukraine.

Men på årsmødets sidste dag har partiets delegerede altså nikket til samme linje.

- Vi bliver nødt til at tage bestik af krigen - også i Enhedslisten. Jeg vil synes, det er helt forfejlet, hvis Danmark træder ud i et vakuum, så jeg er rigtig glad for den beslutning, vi nu har truffet, siger Mai Villadsen (Ø) til TV 2 efter afstemningen.

Accept af dansk territorialforsvar

Enhedslistens NATO-politik og holdning til krigen i Ukraine er blandt andet interessant, fordi Mai Villadsen indenfor de seneste måneder har været nødt til at irettesætte en partifælle. En øvelse, der hører til sjældenhederne i venstrefløjspartiet.

Irettesættelsens modtager var Christian Juhl, som i et interview i Berlingske fik sagt, at "Ukraine bærer en del af ansvaret for invasionen".

Kort tid efter lettede statsminister Mette Frederiksen (S) fra stolen i ren forbavselse, da Søren Søndergaard fra Folketingets talerstol sagde, at Rusland ikke er en trussel.

Er Rusland en trussel mod Europa? Nej, mener Enhedslisten.

Man kunne da også nemt få det indtryk, at partilederne på Christiansborg havde rottet sig sammen, da langt de fleste af dem brugte en debat i Folketingssalen som anledning til at grille Enhedslistens politiske ordfører om samme emne.

Her kaldte Søren Pape Poulsen (K) tanken om et NATO-alternativ som "en uhyre smuk tanke, som jeg aldrig nogensinde i verden kan se gennemført", mens Pia Olsen Dyhr (SF) spurgte, om Mai Villadsen ville "give vores soldater blomster i geværerne".

SF-formandens kommentar om det ufarlige skyts var møntet på den del af partiets principprogram, der i dag går på, at det danske militær skal "nedlægges og erstattes af en langt mindre organisation, der kan stå for eventuelle danske bidrag til fredsbevarende FN-indsatser".

Men med beslutningen søndag blødes også den linje op.

Et flertal af de delegerede vedtog nemlig en udtalelse, der går på, at Enhedslisten arbejder for at "omdanne det danske forsvar til et nationalt territorialforsvar".

Det vil sige, at Enhedslisten nu som noget nyt støtter dansk militær, så længe det er til forsvar af dansk territorium.

De tre forslag

Forslag 1: Forslaget har titlen "stop Ruslands imperalisme", og kritikken af Ruslands invasion af Ukriane er også det gennemgående tema i forslaget. I forhold til NATO står der i forslaget, at Enhedslisten arbejder for at danne en ny sikkerhedarkitektur som "alternativ til NATO", men så længe der ikke er et alternativ, "er det ikke aktuelt, at Danmark melder sig ud". 

Vedtaget med 194 for og 101 imod. 

Forslag 2: Her tages der udgangspunkt i, at Enhedslisten er imod NATO, fordi det er en "konfliktoptrappende organisation" på med fokus på oprustning. Her står blandt andet, at "Enhedslisten fordømmer alle stormagters oprustning og militære aggressioner". Det gælder Ruslands invasion af Ukraine, men også "USAs og NATOs oprustning i Europa". 

Vedtaget med 153 stemmer for og 134 imod. 

Forslag 3: I dette forslag gør Enhedslisten det tydeligt, at partiet "altid har været imod NATO, og det er vi fortsat". Ifølge forslaget bidrager NATO ikke til " fred og afspænding" og agerer i mange tilfælde "ikke en forsvarsalliance". Enhedslistens mål er ifølge forslaget stadig, at Danmark skal stå udenfor NATO. Men det forudsætter et "alternativ til NATO". Derfor vil Enhedslisten igangsætte drøftelser frem mød næste årsmøde, lyder det. 

Vedtaget med 224 stemmer for og 76 stemmer imod. Det var altså klart det forslag med størst opbakning. 

Uprovokeret invasion eller ej

Forud for afstemningen var der debat i Hafnia-Hallen, hvor de delegerede fik mulighed for at give deres holdning til de tre forslag til kende. Her brugte størstedelen deres taletid på at kaste støtte efter forslag et og tre.

- Med begge forslag slår vi fast, at vi er imod NATO. Men begge forslag anerkender også, at det ikke bare er noget, der kan ske fra den ene dag til den anden, sagde det tidligere folketingsmedlem Pelle Dragsted, da han var på talerstolen.

Samtidig rejste han kritik af en række af de ændringsforslag, der var stillet til særligt det første forslag med titlen: "Stop Ruslands imperialisme".

Et af forslagene gik på at fjerne ordet "uprovokerede" i en linje om Ruslands invasion af Ukraine, men et andet ville ændre titlen, så udtalelsen i stedet hed: "Stop imperialismen". Begge forslag fik flere af talernes blod i kog.

- At fjerne at det var en “uprovokeret” invasion - hvad er det for noget? Jeg og de andre forslagsstillere mener hvert et ord, der står. Ingen ændringsforslag skal vedtages til forslaget, tordnede Jonas Kylov Gielfeldt, som er medstiller af forslag et.

Et flertal af de delegerede til stede i salen var åbenlyst enige med ham. Begge ændringsforslag blev i hvert fald nedstemt.