Politik

Enhedslisten træffer historisk beslutning om mere EU-venlig politik

Vi har lært af brexit, lyder det fra en af stillerne bag det forslag, som over 60 procent af de fremmødte delegerede stemte for lørdag eftermiddag.

Der blev kastet om sig med beskrivelserne, da Enhedslisten lørdag skulle vedtage ny politik for EU. En union, der blev kaldt både "kapitalinteressernes eldorado" og en "dødelig fluesvamp".

Ikke desto mindre vedtog et flertal af de fremmødte delegerede, at partiet fremover skal have en markant venligere EU-linje.

Vi har lært af brexit

Nikolaj Villumsen (Ø), medlem af Europa-Parlamentet

Konkret lyder det blandt andet i forslaget, som nu er vedtaget, at udmeldelse af EU “ikke er et mål i sig selv”. Dermed er der altså ikke længere et eneste parti på venstrefløjen, der har et øjeblikkeligt dansk farvel til EU som krav.

Det oprindelige forslag, som blev vedtaget med 61,5 procent af stemmerne, er stillet af 20 medlemmer, heriblandt flere store Ø-personligheder som Pelle Dragsted, Pernille Skipper og Nikolaj Villumsen.

- Vi har lært af brexit. Vi har lært, at vi ikke har nogen som helst alliance med ultrahøjre-kræfter, siger Nikolaj Villumsen til TV 2.

I partiets nye EU-politik står nu blandt andet, at Enhedslisten "anerkender EU som en vigtig politisk kampplads, hvor der kan tabes terræn og vindes sejre". Men et egentligt exit er kun nødvendigt, hvis EU for eksempel "sætter kurs mod yderligere magtcentralisering", lyder det.

I løbet af lørdagen blev der dog vedtaget en række ændringer, så det altså er en justeret udgave af Ø-profilernes forslag, der endte som vedtaget.

Intern uenighed om semantik

Blandt de mest markante ændringer er den konkrete formulering om, at en udmeldelse af EU "ikke er et mål i sig selv".

Alligevel var der ganske kort tid efter afstemningen forskellige fortolkninger blandt de delegerede af, hvad ordene reelt betyder.

Det er ikke længere et aktuelt krav, at Danmark melder sig ud af EU

Mai Villadsen (Ø), politisk ordfører

For eksempel måtte man på Sinem Demir forstå, at udmeldelseskravet med den nye politik var fastholdt, fordi der i den nye tekst står, at man "fastholder perspektivet om en dansk udmeldelse".

Der skulle dog ikke gå mere end fire minutter, før partiets politiske ordfører, Mai Villadsen, satte sig i stolen i TV 2s studie og direkte modsagde sin partifælle:

- Det er ikke længere et aktuelt krav, at Danmark melder sig ud af EU. Det er ikke et mål i sig selv. Det slår vi fast nu, siger Mai Villadsen til TV 2.

'Jeg kan ikke holde det ud'

Spørgsmålet om EU har flere gange tidligere fået de rød-grønne til at skælve. Senest da Enhedslisten i 2016 besluttede, at liste Ø skulle på stemmesedlen ved europaparlamentsvalget.

Det var nemlig samtidig en beslutning om, at partiet ikke længere ville opfordre til at stemme på Folkebevægelsen mod EU, som der havde været tradition for siden partiets fødsel i 1989.

Lørdagen igennem vakte den flere timer lange debat da også mange følelser i spil hos de cirka 400 fremmødte i Hafnia-Hallen.

Særligt da to ud af de i alt fire forslag til en ny politisk linje skulle forkastes, og henholdsvis det mest og mindst EU-kritiske forslag blev taget ud af ligningen.

Afstemningen fik frustrationen frem blandt flere af de delegerede, som overfor TV 2 kaldte det "uforståeligt" og "forfærdeligt", at forslaget med størst EU-modstand faldt.

- Hvis vi skriver EU-modstanden ud, er der ikke længere noget sted at gå hen på venstrefløjen. Det kan jeg ikke holde ud, lød det blandt andet fra en delegeret under den indledende debat.

EU-skepsis er nu størst til højre

Omvendt var der blandt stillerne af det mest venligstemte forslag lettelse over, at der trods alt var relativ bred enighed om, at der er brug for en mere EU-positiv linje.

Cirka fem timer senere blev den venligere EU-linje slået fast, da det fjerde forslag blev vedtaget med 187 stemmer. Blandt andet med opbakning fra folketingsmedlem Rune Lund, som tidligere har været en særdeles udtalt kritiker af unionen.

I klippet herunder kan du se et klip fra 2005, hvor Rune Lund argumenterede for et nej til EU-forfatningen og sagde, at alt ved EU var "slemt". Sidst i klippet finder du en bid fra den tale, han holdt ved årsmødet lørdag.

Da TV 2 i 2005 spurgte Rune Lund, hvad det værste ved EU var, lød det, at "det hele er slemt". Video: Redaktionen

At Enhedslisten lægger EU-linjen om, er opsigtsvækkende af flere årsager.

Dels fordi det er et brud på en årtier lang tradition for, at en stemme på Enhedslisten er en stemme på et dansk EU-exit. Og derudover fordi den nye linje altså efterlader venstrefløjen uden et reelt exit-parti.

Vil man stemme på et parti, der ønsker at melde Danmark ud af EU her og nu, skal man nu lede på den modsatte fløj.

Cirka en tredjedel af de delegerede i Enhedslisten stemte for at bevare den EU-linje, som partiet havde i forvejen. Ti delegerede undlod at stemme.