Politik

Enhedslisten er et skridt tættere på at begrave venstrefløjens EU-modstand

Enhedslisten har forkastet det mest kritiske forslag til, hvordan partiets EU-politik fremover skal lyde.

Enhedslistens delegerede har netop stemt imod det éne forslag til en ny politik, der fortsat ville kæmpe for en udmeldelse af EU.

Dermed er venstrefløjens hårde EU-modstand reelt fortid.

Hvordan Enhedslistens fremtidige EU-politik konkret vil komme til at stå formuleret i partiets principprogram, vil først blive afgjort senere lørdag, når de delegerede ved partiets årsmøde har taget stilling til cirka 100 ændringsforslag.

Lyn-analyse

Det er historisk og dramatisk. Det stiller Enhedslisten godt i forhold til vælgerne, men det giver dem nogle udfordringer i forhold til dele af medlemsskaren.

Det grundlæggende skifte er sket nu. Man er væk fra at arbejde for at komme ud af EU hurtigst muligt. 

Yderforslag nedstemt

Forud for årsmødet var der i alt stillet fire forslag.

Det første forslag, der blev nedstemt, var det mest EU-positive. Her stod blandt andet, at "integrationen er gået så langt, at et krav om dansk udmeldelse i praksis vil være meningsløs og formentlig direkte skadelig".

Selvom forslaget nu er forkastet, er der begejstring af spore hos en af stillerne:

- Enhedslisten er ved at rykke sig ved sin position, og de to forslag, der er tilbage, har ikke udmeldelse som et krav. Det er jeg glad for, siger Mikkel Warming til TV 2.

Efter det EU-venlige forslag røg altså det mest kritiske, som understregede vigtigheden af, at "venstrefløjen står fast på EU-modstanden og er parat til at bryde med EU – også selv om højrekræfter samtidig stiller krav om udmeldelse".

Forslaget var forfattet af otte medlemmer af hovedbestyrelsen, herunder Astrid Vang.

Dansk exit er ikke målet

De to forslag, der nu skal diskuteres, er de mest kompromissøgende. Fælles for dem er, at de altså ikke har som mål at komme ud af EU her og nu.

Det ene forslag er stillet af en samlet hovedbestyrelse og går på, at "Enhedslisten fastholder perspektivet om en dansk udmeldelse af EU", men at en udmeldelse "ikke er et mål i sig selv".

Skulle det blive nødvendigt at melde sig ud, skal de ske som middel til at "gennemføre grundlæggende forandringer, som EU står i vejen for".

Det andet forslag er stillet af 20 medlemmer, heriblandt flere store Ø-personligheder som Pelle Dragsted, Pernille Skipper og Nikolaj Villumsen.

De "anerkender EU som en vigtig politisk kampplads, hvor der kan tabes terræn og vindes sejre", men et egentligt exit er kun nødvendigt, lyder det, hvis EU for eksempel "sætter kurs mod yderligere magtcentralisering".

Skuffede medlemmer

Den indledende afstemning var tæt, men hovedbestyrelsens forslag (kaldet 3.1, red.) løb i begge runder med flest stemmer.

Blandt de delegerede i Hafnia-Hallen i København lørdag er der tydelig skuffelse at spore om langbordene.

Et medlem kalder det "forfærdeligt", at det mest EU-kritiske forslag blev forkastet, mens andre frygter, at det kan resultere i medlemsflugt.

- Det er vigtigt med EU-modstand på venstrefløjen. Hvis EU-modstandere ikke har andre steder at gå hen, kunne jeg frygte, at de søger mod højrefløjen, siger Ulla Elsted Jensen fra Albertslund.