Politik

Villadsen kalder kritik "fuldstændig forfejlet" og sender Putin-stikpille til Løkke

Enhedslistens politiske ordfører er "harm" over den kritik, der siden invasionen af Ukraine har været rettet mod hende selv og partiet, siger hun.

Siden Rusland invaderede Ukraine, er Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, flere gange blevet udfordret på partiets holdninger.

Herunder blandt andet spørgsmålet om, hvorvidt de ønsker at være medlem af NATO eller ej samt udtalelser om, at Ukraine bærer en del af ansvaret for invasionen, og at Rusland ikke er en trussel.

Sidstnævnte fik for uger tilbage statsminister Mette Frederiksen (S) til direkte at hoppe i stolen, mens Mai Villadsen har været nødt til at irettesætte partifællen Christian Juhl for udtalelserne om det ukrainske ansvar.

Der skal være plads til kritik af institutioner som NATO og EU

Mai Villadsen (Ø), politisk ordfører

Men på partiets årsmøde kalder hun nu kritikken af partiet for "fuldstændig forfejlet".

- Den (kritikken, red.) gør mig faktisk harm. For hvis der er ét parti, som i årtier har advaret imod at lægge vores energiforsyning i Putins (den russiske præsident, red.) hænder, har kaldt på mere vedvarende energi for at vriste os fri af alverdens tyranner, så er det Enhedslisten, siger Mai Villadsen og tilføjer:

- Og det har vi vel at mærke gjort, mens andre har drukket øl med Putin i Tivoli.

Med "andre" henviser Villadsen til Lars Løkke Rasmussen, som i 2011 gæstede et værtshus i Tivoli i selskab med den russiske præsident.

Insisterer på plads til kritik

Med talen skød den politiske ordfører et årsmøde i gang, som dårligt kan blive andet end interessant. Der er nemlig lagt op til debat om partiets holdning til NATO og vedtagelsen af en ny EU-politik.

Villadsen har selv de seneste måneder hyppigt været nødt til at forsvare partiets linje over for NATO. Her har det gentagne gange lydt, at hun ønsker noget andet end "NATO's evige oprustningsspiral", men at der ikke findes noget alternativ lige nu.

- Vi skal ud af NATO og lave et andet sikkerhedspolitisk samarbejde, når strukturerne er der, og det er de ikke endnu, lød det for eksempel for nylig fra den politiske ordfører under en debat i Folketingssalen.

Nu understreger hun over for de omtrent 400 fremmødte medlemmer, at der ikke er nogen grund til, at hun eller andre partimedlemmer skal dukke sig.

- Vi kan roligt ranke ryggen, siger hun og tilføjer:

- Vi skal insistere på, at der skal være plads til kritik af institutioner som NATO og EU og af angrebskrige i Afghanistan og Irak. I Enhedslisten kæmper vi imod imperialisme – i alle afskygninger. Vi bliver ved med at stå op imod endeløs oprustning og meningsløse angrebskrige. Og vi kæmper til hver en tid imod højreorienterede tyranner som Putin.

Enhedslistens EU- og NATO-politik i dag

I Enhedslistens principprogram står skrevet, at partiet er "stærke modstandere af EU og støtter en dansk udmeldelse såvel som en nedlæggelse af EU og oprettelsen af et socialt og grønt demokratisk samarbejde i stedet". 

Om forsvarsalliancen NATO står, at partiet "bekæmper militarismen og arbejder for dansk udmeldelse af NATO. Vi går ind for, at det danske militær nedlægges og erstattes af en langt mindre organisation, der kan stå for eventuelle danske bidrag til fredsbevarende FN-indsatser".

 

Statsministeren lænket til en vindmølle

Selvom diskussionen om NATO og i særdeleshed EU er de altoverskyggende temaer ved weekendens årsmøde, blev der også plads til at berøre andre emner i Mai Villadsens tale.

Og Lars Løkke Rasmussen var da heller ikke den eneste modtager af en stikpille.

- Jeg blev helt glad, da jeg hørte, at Mette Frederiksen ville kaste sig ud i noget klassisk aktivisme og endelig ville være med til at lænke sig til noget. Men jeg blev skuffet, da jeg hørte, det var Aalborg Portland, siger Mai Villadsen med henvisning til, at regeringen med en ny skattereform vil give den nordjyske cementgigant en rabat.

- Kære Mette Frederiksen. Hvis du virkelig er lige så grøn som rød, så synes jeg i stedet, at du skal lænke dig fast til et træ, en vindmølle eller til 70 procents-målsætningen. For klimaet giver ikke rabat.

Enhedslistens årsmøde strækker sig fra fredag til søndag. Hele lørdagen er dedikeret til debat om partiets fremtidige EU-politik, som officielt er sat til at blive vedtaget ved en afstemning søndag. Her vil det blive afgjort, om partiet fortsat skal arbejde for at få Danmark ud af unionen.