Politik

Seks timers debat vil lørdag afgøre, om venstrefløjens EU-modstand er begravet

Det var med strikketøj og socialistiske T-shirts, at Enhedslistens medlemmer fredag indledte første dag af partiets omdiskuterede årsmøde.

Fredag var første gang i tre år, at Enhedslistens medlemmer var samlet til et årsmøde.

Og selvom der blev uddelt krammere og hygget med strikketøj omkring langbordene, var der ét spørgsmål, der ulmede under overfladen.

Der kunne være en risiko for, at det går hen og bliver personligt

Magne Edvard Pihl, medlem af Enhedslisten

For lørdag kan der blive sagt farvel til partiets EU-modstand. Og hele fire forskellige forslag til en ny EU-politik for partiet er til debat på årsmødet.

Partiets politiske ordfører, Mai Villadsen, var fredag ikke meget for at dele sin holdning til det danske EU-medlemskab, men hun er bevidst om, at det vil føre til en heftig diskussion.

Det kan partiet godt holde til, mener den politiske ordfører. Men blandt de medlemmer, som TV 2 fredag talte med, herskede der heller ingen tvivl om, at debatten bliver intens.

Flere af de fremmødte nævnte en frygt for, at bølgerne kommer til at gå højt, og at det kan blive personligt.

Den arvede EU-kritik

Debatten om EU er åbenlyst et emne, der berører de omkring 400 delegerede tilstede ved årsmødet. Og selvom tøjstilen i Hafnia-Hallen er afslappet, er de klar til kamp.

For at forstå, hvorfor EU-spørgsmålet er så ømtåleligt i netop Enhedslisten, skal vi spole tiden tilbage til partistiftelsen - eller sammensmeltningen, om man vil. For da liste Ø blev stiftet, stod både Danmarks Kommunistiske Parti, Socialistisk Arbejderpolitik og Venstresocialisterne bag.

Selvom de tre venstrefløjspartier havde forskellige positioner under Den Kolde Krig, var de enige om deres stærkt kritiske holdning til storkapitalens og imperialismens redskab USA.

Af samme modstand udsprang EU-skepsissen, og i partiets principprogram kan man således i dag læse, at medlemmerne er "stærke modstandere af EU og støtter en dansk udmeldelse såvel som en nedlæggelse af EU". Men den formulering vil altså snart være fortid.

De fire forslag

Frem mod årsmødet er der stillet fire forslag til, hvordan partiets nye EU-politik bør lyde. Og her er det med at holde tungen lige i munden:

Det første forslag er stillet af en samlet hovedbestyrelse og går på, at "Enhedslisten fastholder perspektivet om en dansk udmeldelse af EU", men at en udmeldelse "ikke er et mål i sig selv". Skulle det blive nødvendigt at melde sig ud, skal de ske som middel til at "gennemføre grundlæggende forandringer, som EU står i vejen for".

Det andet forslag er det mest EU-positive og er stillet af intet færre end 45 medlemmer. Her står, at "integrationen er gået så langt, at et krav om dansk udmeldelse i praksis vil være meningsløs og formentlig direkte skadelig".

Det tredje forslag har otte medlemmer af hovedbestyrelsen forfattet, herunder Astrid Vang. De understreger vigtigheden af, at "venstrefløjen står fast på EU-modstanden og er parat til at bryde med EU – også selv om højrekræfter samtidig stiller krav om udmeldelse".

Det fjerde forslag er stillet af 20 medlemmer, heriblandt flere store Ø-personligheder som Pelle Dragsted, Pernille Skipper og Nikolaj Villumsen. De "anerkender EU som en vigtig politisk kampplads, hvor der kan tabes terræn og vindes sejre", men et egentligt exit er kun nødvendigt, lyder det, hvis EU for eksempel "sætter kurs mod yderligere magtcentralisering".

'Jeg frygter det værste'

En af de delegerede er Magne Edvard Pihl.

Han ser - ligesom stillerne af det tredje og mest EU-kritiske forslag - gerne, at partiet fastholder sin nuværende linje om, at Danmark skal forlade EU hurtigst muligt.

- Jeg håber ikke, at vi kommer til at skyde hinanden noget i skoene i morgen. Der kunne være en risiko for, at det går hen og bliver personligt, sagde han, da TV 2 talte med ham fredag, og tilføjede:

- Jeg frygter det værste og håber på det bedste.

På den anden side af debatten står Frida Kristensen fra Bornholm, der gerne ser, at partiet finder en midtervej, hvor Danmark forbliver medlem af EU, men fortsat forholder sig kritisk til unionens beslutninger.

Hun vil derfor gerne hive partiet i en anden retning end Magne Edvard Pihl, og hun er ligesom mange af sine partifæller overbevist om, at de store uenigheder om EU-holdningen kan føre til en heftig debat.

- Jeg glæder mig til at høre debatten, men jeg tror, at bølgerne kommer til at gå højt, lød det inden lørdagens debat.

Plads til forskelligheder

Selvom der er forventning om et internt opgør lørdag, var stemningen fredag blandt de fremmødte optimistisk.

Skulle man ved en fejl have trådt ind i Hafnia-Hallen, var der ingen tvivl at spore om medlemmernes politiske overbevisning.

Flere delegerede bar det genkendelige Ø på blusen, andre havde taget skridtet videre og iført sig T-shirts, der hylder socialismens grundlægger, Karl Marx.

Men selvom Enhedslistens medlemmer alle bakker op om den samme ideologi, er det svært altså at komme til enighed om visse emner.

Og det er ikke nyt, mener Kirsten Bilfeldt fra Halsnæs, som også forventer en "heftig debat" lørdag:

- Men vi er et parti med højt til loftet og plads til forskellige holdninger.

Enhedslisten oplyser, at der er stillet næsten 300 ændringsforslag til, hvordan de fire forslag kan justeres.