Rigsadvokaten vil rejse tiltale mod Claus Hjort Frederiksen

Inden Claus Hjort officielt kan blive tiltalt, skal sagen igennem Folketinget.

Rigsadvokaten vil rejse tiltale mod Claus Hjort Frederiksen (V).

Det oplyser Justitsministeriet i en pressemeddelelse.

- Justitsministeriet har tirsdag eftermiddag modtaget en indstilling fra Rigsadvokaten om, at der rejses tiltale mod medlem af Folketinget Claus Hjort Frederiksen for overtrædelse af straffelovens paragraf 109 om uberettiget videregivelse af højt klassificerede oplysninger, står der.

Mere konkret betyder det, at der rejses tiltale mod den tidligere forsvarsminister for at have røbet statshemmeligheder.

Claus Hjort har siden december 2021 været sigtet i sagen, der går under navnet "lækagesagen". Han har hele vejen igennem nægtet sig skyldig, og det gør han fortsat.

- Efter min opfattelse har jeg ikke røbet nogen hemmelighed overhovedet, siger Claus Hjort Frederiksen i et interview med TV 2 torsdag.

I min optik er det utænkeligt, at Folketingets medlemmer skal stemme i blinde

Jakob Ellemann-Jensen til Ritzau

HĂĄber pĂĄ ĂĄbenhed

Claus Hjort Frederiksen udtaler, at han er "fuld af fortrøstning", men at han håber, at offentligheden kan få indsigt i sigtelserne mod ham.

- Det, der for mig er helt afgørende, er, at Folketinget og offentligheden får fuld indsigt i, hvad sigtelsen går ud på. Hvad regeringen mener, at jeg har gjort, som er landsforræderi, så Folketingets medlemmer ikke skal stemme i blinde, siger han til TV 2.

Den holdning deler Venstres formand, Jakob Ellemann Jensen.

- I min optik er det utænkeligt, at Folketingets medlemmer skal stemme i blinde. Hvert eneste folketingsmedlem er alene bundet af sin egen overbevisning, siger han til Ritzau.

Inden Claus Hjort officielt kan blive tiltalt, skal sagen igennem Folketinget.

Det følger nemlig af grundloven, at man som medlem af Folketinget ikke kan tiltales eller underkastes fængsling af nogen art uden Folketingets samtykke. Kun hvis vedkommende er grebet på fersk gerning.

Det er altså Folketingets medlemmer, der skal beslutte, om de vil ophæve Claus Hjorts parlamentariske immunitet, og i sidste ende justitsminister Mattias Tesfaye (S), der skal beslutte, om der skal rejses tiltale.

Afslørede hemmeligt kabelsamarbejde

Offentligheden har ikke fået indblik i den konkrete sigtelse, men Claus Hjort selv har tidligere udtalt, at han er sigtet efter paragraf 109, fordi han i offentligheden har bekræftet et hemmeligt kabelsamarbejde med USA.

Det gjorde han blandt andet i TV 2-programmet 'Lippert' i december 2021.

Claus Hjort har udtalt, at selve initiativet til hans sigtelse er foranlediget af regeringen.

Tidligere justitsminister Nick Hækkerup (S) har dog afvist, at han skulle have blandet sig i sigtelsen. Det samme gør nuværende justitsminister Mattias Tesfaye (S).

- Jeg vil godt kraftigt afvise, at Nick Hækkerup eller andre i regeringen har været involveret i beslutningen om, at der skulle rejses sigtelse eller tiltale mod Claus Hjort, siger han til TV 2.

Sagen har fået massiv omtale i både danske og internationale medier. Det skyldes, at det ikke er hver dag, at en tidligere forsvarsminister sigtes for at røbe statshemmeligheder. Samtidig er sigtelsen mod Claus Hjort en del af en støre sag, hvor også flere fra Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) er sigtet.